sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Morren itsenäisyyspäivän haaste

Joulukuu ei ole ihan parasta aikaa elämässäni, ainakaan sen alkupuoli. Säät ovat mitä ovat, ja töissä kierroksia lisätään oikein kunnolla ennen ansaitun ja hartaasti odotetun tauon alkua. Kyllä kunnon tukkanuotta ja itku sekä hampaiden kiristely aina mieltä piristävät, kun sentään ulkona sataa taas kerran vettä, jollei vaihteeksi tule räntää. L Joulustressi painaa päälle kotonakin, kaikenlaista kun pitäisi ehtiä ennen joulua ja jouluksi.

Lukeminen on jäänyt työluettavien pinojen alle, ja tuntuu, ettei oikein ehdi blogejakaan seurata siihen malliin kuin haluaisi. Jotain sentään aina, mutta ei tarpeeksi. Kaikesta tästä vininästä huolimatta sain juuri äsken loppuun aivan ihanan kirjan, josta kirjoittelen tänne toivottavasti jo huomenna.

Mukavia asioita tapahtuu tietysti myös. Viikko sitten olin katsomassa vierailevaa teatteria pikkupaikkakunnallamme. Martti Suosalo esitti monologinäytelmän Mielipuolen päiväkirja. Aivan huikea. Mykistävä. Melkein yhtä hyvä kuin vastaava teksti Tarmo Mannin käsittelyssä. Sen tosin olen nähnyt vain televisiosta. Kiva yllätys oli myös arvontavoitto Valkoisen kirahvin Opuscolossa. Kiitos!

Itsenäisyyspäivänä Morre laittoi alkuun isänmaallisen haasteen, joka on pakko ottaa vastaan. Tässä Morren säännöt:

KUUSI KOVAA KOTIMAISTA

·          valitse kuusi (6) kotimaista kirjaa, jotka sinun on ollut tarkoitus lukea muttet ole saanut vielä aikaiseksi
·          kirjan pitää olla ilmestynyt ennen vuotta 2012
·          suorita haaste 6.12. 2012 mennessä ja ilmoita suorituksestasi tämän postauksen kommenttiosiossa
·          voit osallistua vaikkei sinulla olisikaan blogia (tai et halua blogata aiheesta), ilmoita vain lukemasi kirjat ja valitse itsellesi     nimimerkki
·          haasteen suorittaneiden kesken arvotaan yllätyspalkinto 6.12. 2012

Luen muutenkin ahkerasti kotimaista kirjallisuutta ja opintojen sekä työn takia klassikko-osasto on melko hyvin hallinnassa. Mutta ainahan on aukkoja paikattavana. Valitsin omaan kuusikkooni seuraavat kirjat ja kirjailijat:

 1. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Kirja on saanut paljon ylistystä. Lisäksi olen ymmärtänyt, että siitä on olemassa kaksi erilaista versiota. Jääskeläiseltä olen aiemmin lukenut kokoelman Taivaalta pudonnut eläintarha, johon en oikein päässyt kunnolla sisälle. Toivottavasti romaani puhuttelee paremmin.

 1. Riikka Pulkkinen: Raja ja Totta
Niin, tällainen aukko sivistyksessä! Jotenkin Pulkkisen julkisuuskuva on asettunut hänen kirjojensa eteen. Nyt on aika raivata se tieltään. Vai onko? Molemmat kirjat olen hankkinut itselleni, joten aikomus on ollut ainakin olemassa.

 1. Miina Supinen: Liha tottelee kuria ja Apatosauruksen maa
Romaanin olen ostanut ja novellit ovat jo lainassa kirjastosta. On siis jo pitänyt ennenkin.

 1. Anni Blomqvist: Myrskyluoto
Olen nähnyt tarinan näytelmänä kahdesti, viimeksi kyynelehdin sen äärellä Paimion kesäteatterissa heinäkuussa. TV-sarjaa en ole muistaakseni koskaan katsonut, mutta Mårtensonin musiikki tietysti on tuttua. Kirjakaupan alennusmyynnistä nappasin syksyllä koko sarjan käsittävän yhteisniteen (10 euroa), joten nyt jos koskaan!

 1. Raili Mikkanen: Unelmien varjot
Tämän valitsin umpimähkään kirjahyllystäni. Kyseessä on kannen mukaan romaani Viipurin ja Pietarin suomalaiskohtaloista 1905 – 1928. Kiinnostavaa!


     6. Marko Kilpi: Elävien kirjoihin

Olisi tietysti hyvä osata laskea kuuteen... Lisäsin tämän, koska edellinen Kilpi, Kadotetut,  teki melkoisen vaikutuksen. Lisäksi kuitenkin luen dekkareita ja miehiä, joten ihan siksikin.


4 kommenttia:

 1. Samansuuntaisia tuntemuksia on täälläkin ollut joulukuun alkupuolella, lisänä päälle pirullisen sitkeä tauti, joka on ollut jo viikon verran riesanani, mur! Toivotaan, että se hengähdystauko tulisi jo pian!

  Minäkin aion osallistua tähän Morren haasteeseen, mutta listaa en ole vielä tehnyt. Ainakin ajattelin, että siihen kuuluisi Sinuhe egyptiläinen ja Täällä Pohjantähden alla, jotka häpeäkseni puuttuvat luettujen kirjojen kokemuksistani. Lisäksi ehkäpä lopultakin se Seitsemän veljestä, joka on jäänyt jo kahdesti kesken...

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! On tosi kiinnostavaa kuulla mitä tykkäät Jääskeläisen romaanista ja Pulkkisen jutuista!

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä haasteeseen! Minuakin kiinnostaa tietää, mitä pidät Jääskeläisestä ja Pulkkisesta. Mä aloitin sen Valinnan jo, kiitos, tuli perjantaina perille :) Oletin, että olisin sen jo lukenut, mutta näemmä lukemisesteet yllättävät koko ajan.

  VastaaPoista
 4. Minullakin on molemmat Pulkkiset vielä lukematta, aion osallistua ainakin toisella tähän haasteeseen. :) Minulle kaikki kuusi taitavat olla sitten uudempaa kotimaista, mutta haittaneeko tuo. Kiva lukea sinun tekstisi sitten Harjukaupungin salakäytävistä!

  VastaaPoista