Messuilla ei tänä vuonna ole teemamaata eikä -maakuntaa, koska vietetään Suomen satavuotisjuhlavuotta. Sen tilalla ovat uudet ääniteemat, eli sisältöjä on ryhmitelty erilaisten ääniksi kutsuttujen aihealueitten mukaan. Minä koetin seurailla päivän mittaan ainakin nuorten ääntä, koska suunnitelmissani on loppusyksystä ja koko ensi vuonna lisätä nuortenkirjojen ja nuorten aikuisten kirjojen osuutta täällä blogissa. Ilahduttavasti nuorten kirjat ja heille kirjoittavat kirjailijat olivat päässeet Turussa vähän isommillekin lavoille kuin aikaisemmin.
Ensimmäisessä seuraamassani keskustelussa Katri Alatalo, Magdalena Hai ja Tuija Lehtinen kertoivat, millaista on kirjoittaa lyhytproosaa nuorille. Kertoa piti lyhyesti, sillä aikaa oli käytettävissä vain 20 minuuttia ja siihen sisältyivät vielä lukunäytteetkin. Oikeasti, kolme kirjailijaa teoksineen ja vielä haastattelija, ja 20 minuuttia aikaa! Mielenkiintoinen tuokio kuitenkin, ja kaikki kolme esiteltyä teosta ovat ehdottomasti kiinnostavien listalla:
Katri Alatalo: Älä riko pintaa (Vaskikirjat, 2016)
Magdalena Hai: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta (Karisto, 2016)
Tuija Lehtinen: Lemmikkilyhärit (Otava, 2017)
Katri Alatalo: Älä riko pintaa (Vaskikirjat, 2016)
Magdalena Hai: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta (Karisto, 2016)
Tuija Lehtinen: Lemmikkilyhärit (Otava, 2017)
Samaan syssyyn jäin kuutelemaan kaikkien kirjoittavien ihmisten idolin ja lempeän suojelusenkelin Taija Tuomisen vetämää keskustelua realistisesta nuortenkirjasta. Keskustelemassa oli neljä kirjailijaa ja he kertoivat viimeisimmästä nuortenkirjastaan:
Kalle Veirto: Ohut hauska kirja (Karisto, 2017)
Kirsti Kuronen: Pönttö (Karisto, 2017)
Jukka-Pekka Palviainen: Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta (Karisto, 2017)
L. K. Valmu: Poika - Murha seitsemännellä luokalla (Karisto, 2017)
Kaikki teokset vaikuttavat vähintäänkin kiinnostavilta, mutta eniten jäi mieltä kaivelemaan L. K. Valmun Poika. Kouluun sijoitettu arvoitusdekkari nuorille on ehdottomasti luettavien listan tavaraa!
Messujen tämän vuoden ohjelmapäällikkyyden jakavat kirjailijat Salla Simukka ja Tommi Kinnunen. Kuvassa he ovat juuri avaamassa Messuhallin auditorion lavalla messujen juhlalliset avajaiset. Kuvaaminen kännykkäkameralla siellä on murhaavaa puuhaa. Esiintyjien päiden yläpuolella hohtaa infernaalisen kirkas valotaulu vasten katsojien kasvoja. Avajaisohjelma oli hieno ja niin koskettava, että liikutuin kyyneliin useaan kertaan. Ensi vuoden messujen teemamaa muuten on Viro.
Messujen tapahtumadramaturgi Siri Kolua haastateltiin legendaarisella Turun seudun äidinkielen opettajien pisteellä, jossa haastattelut hoitavat koululaiset ja opiskelijat. Tähän pisteeseen kannattaa pysähtyä!
Vielä maltoin hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan, kun esikoiskirjailijat Ben Kalland ja Terhi Törmälehto keskustelivat uskonnosta ja rakkaudesta. Molempien hienot kirjat olen jo ehtinyt lukeakin.
Ben Kalland: Vien sinut kotiin (Atena, 2017)
Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät (Otava, 2017)
Ben Kalland: Vien sinut kotiin (Atena, 2017)
Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät (Otava, 2017)
Messuilla pitää tietysti tehdä hankintoja, ja helposti mopo karkaa käsistä loistavien tarjousten ja harvinaisten löytöjen tulvassa. B-hallissa sijaitsevat antikvariaattien myyntipisteet ja erittäin edullisten poistokirjojen pöydät.
Pari vuotta sitten moni bloggaaja metsästi loppuunmyytyä Ann-Marie MacDonaldin upeaa Linnuntietä-romaania, mutta Turussa niitä näyttäisi haluaville riittävän kohtuulliseen 30 euron hintaan. Ällistelimme kyllä, miksi Paul Austerin Mr. Vertigosta pitäisi pulittaa 65 euroa! No, ainahan saa pyytää.
Kariston osastolta bongasin muun muassa Magdalena Hain Gigy & Henry -sarjan kaikki osat huokeaan tarjoushintaan. Kirjakaupoista näitä taitaa olla nykyään turha etsiä, mutta messukävijää siis saattaa onnistaa. Loistava trilogia, jota suosittelen lämpimästi!
Oma moponi keuli melkoisesti, kuten kuvasta näkyy. Tammen osastolla oli taas 3 kpl kovakantisia Keltaisen kirjaston teoksia 20 euron yhteishintaan. Miten tämän muka voi ohittaa?! Neljä teosta hankin antikvariaattiosastolta, ja kolme sain rahatta.
Antoisa mutta rankka messupäivä takana, ja huomenna uudestaan. Nähdään Turussa!
Aa, ilmankos ei nähty kun minä en mihinkään nuortenkirjarientoihin eksynyt...ehkä huomenna sitten.
VastaaPoistaJa heti aamusta tavattiin :D
PoistaHieno kooste somelähettiläältä. Minä en ottanut yhtään kuvaa, joten kiva oli nähdä näitä muiden ottamia kuvia.
VastaaPoistaItsekin olen lisännyt nuorten ja Ya-kirjoja blogissa. Tulossa Väki-sarjan Muistojenlukija.
Viime vuoteen verrattuna, nyt oli hommat hiukan hukassa ja sekaisin.
Täytyy tunnustaa, että kuvaaminen välillä hieman herpaantui. Mulla oli mukana messuilla vaan ihan kännykkä, eikä sen kanssa saa kovin kummoisia kuvia. Lisäksi messut on aika tylsä kuvaamispaikka: ihmiset istuvat ja puhuvat. On kirjoja. :D
PoistaOlipas hyvä postaus: Kiitos<3
VastaaPoistaLinnuntietä!, nyt äkkiä viestiä K:lle...
Kiitos <3 Miten mahtoi Linnunteitten kanssa käydä?!
PoistaHyvä raportti, kivasti sanot Taija Tuomisesta, joka tuntui olevan joka toisen esityksen haastattelija - miten ehti ja pystyikään kaikkeen! Nuorten ääni kuului lujaa messuilla ja hyvä niin!
VastaaPoistaKiitos <3 Oli mukava tavata messuilla sinuakin, Arja! Taija Tuominen teki kyllä aivan huikean työrutistuksen. Tuntui, että hän oli joka lavalla, minne vain päänsä käänsi. Ihailen sitä lämpöä ja asiantuntemusta, jota hän huokuu. <3
PoistaKiva lukea messupostauksia näin jälkeenpäinkin. Itse missasin perjantain, vaikka tosi mielenkiintoisia juttuja olisi ollut näköjään silloinkin!
VastaaPoistaKiitos! Messuilla on tosiaan todella mielenkiintoista ohjelmaa joka päivä koko ajan ja ainakin kolmessa paikassa samaan aikaan :D
Poista