torstai 12. heinäkuuta 2018

Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan matkalla maineeseen #nuortenkirjatorstai




Sitä paitsi, jalkapallo ei ollut pelkkä peli. Jos fanitti vaikkapa Manchester Cityä tai Atlético Madridia, niin kuin hän itse [Arsa], jakoi yhteisiä asioita satojentuhansien ihmisten kanssa ja puhui ”samaa kieltä” heidän kaikkien kanssa, minne ikinä meni – ja jopa niiden, jotka kannattivat muita seuroja.

Erityisesti erilaisia urheiluaiheisia teoksia pitkällä ja tuotteliaalla urallaan julkaissut Mika Wickström palasi pitkän tauon jälkeen nuortenkirjojen pariin vuonna 2016, jolloin ilmestyi jalkapalloaiheisen trilogian aloitusosa Meidän jengin Zlatan (WSOY, 2016). Toinen osa Meidän jengin Zlatan ja pitkä soolo julkaistiin viime vuonna, ja kolmas osa Meidän jengin Zlatan matkalla maineeseen putkahti painosta tänä kesänä. Koko sarja ja myös tämä viimeinen osa olivat vähällä livahtaa itseltäni ohi, mutta onneksi tarkkaavainen blogini lukija laittoi sähköpostia ja sain asian korjattua ja kirjan mukaan #nuortenkirjatorstai-sarjaani. Kiitos, Maija!

Minulla on nyt luettuna tästä sarjasta vain viimeinen osa, mutta senkin perusteella uskon saaneeni hyvän yleiskäsityksen kokonaisuudesta. Wickström avaa juuri sopivasti aiempia tapahtumia niin, että niistä pääsee kyllä jyvälle, mutta aiemmat osat jo lukenut ei pitkästy eikä niitä vielä lukematon saa liikaa juonipaljastuksia.

Kuten kirjojen nimistä jo voi hatarallakin jalkapallotietoudella päätellä, niissä pelataan antaumuksella futista. Nimihenkilö eli ”meidän jengin Zlatan” on erittäin lupaava pelaajalahjakkuus Karri, mutta varsinainen päähenkilö, jonka näkökulmasta tapahtumat kerrotaan, on Karrin paras ystävä ja veriveli Arsa. Poikien taustat ovat kovin erilaiset. Arsan isä on kotoisin Iranista ja on menestyvä liikemies, kun taas Karrin kotona asiat ovat olleet jossain vaiheessa niin huonolla mallilla, että sosiaalityöntekijät ovat joutuneet puuttumaan tilanteeseen. Karri on saanut paljon tukea Arsan perheeltä.

Myös luonteiltaan pojat ovat kuin yö ja päivä. Karri on tulisielu, jonka on vaikea hallita kiivastumistaan. Siitä on ollut melkoisia seurauksia myös poikien peliuralla, muun muassa kokonaan oman jalkapallojoukkueen perustaminen. Karri on myös melkoisen suurpiirteinen esimerkiksi aikataulukysymysten suhteen. Arsa on kaksikon rauhallinen ja tunnollinen sovittelija, joka kantaa huolta ystävästään.

Pojat ovat siis Valiosarjassa ihan kohtuullisesti pärjäävän Tykittäjät-joukkueen kantavia voimia. Karri on taitoineen herättänyt jo niin paljon huomiota, että hänestä ollaan kiinnostuneita ulkomaita myöten. Arsaakin pohdituttavat Karrin eteen aukenevat erilaiset näkymät. Miten ystävä osaa tehdä viisaita valintoja? Samalla kun Karria viedään erilaisille karsintaleireille, pitää Tykittäjien pärjätä ilman maalitykkiään. Kasvun paikka on siis käsillä monessa mielessä. Selvästi ilmassa on myös haikeutta, kun kaikille alkaa olla selvää, että alkuperäinen joukkue on hajoamassa.

Wickström on jalkapallomiehiä henkeen ja vereen, ja innostus ja asiantuntemus kyllä välittyvät lukijalle. Pelit ovat jännittäviä ja eloisasti kuvailtuja, täynnä toimintaa. Entistä jalkapalloäitiä ilahdutti, ettei huolto- ja kotijoukkojen osuuttakaan sivuuteta. Kun murrosikäiset harrastavat, siihen osallistuu yleensä koko perhe.

Mutta vaikka jalkapallo on kirjassa ja sen päähenkilöiden elämässä ehdottomasti keskeisintä, mahtuu mukaan muutakin elämää, kuten poikien perustama bändi. Se on herättänyt kiinnostusta erityisesti koulun tyttöjen keskuudessa, mikä taas tuntuu pojista kovin mukavalta. Koulua ei muutenkaan ole unohdettu, vaan sekin vaatii oman osuutensa poikien huomiosta. Karrille peruskoulu on lähinnä välttämätön paha, jos sitäkään, mutta Arsilla on selvät tavoitteet ja päämäärät, joiden eteen hän tekee työtä tunnollisesti ja kantaa samalla huolta Karrinkin opiskeluista.

Meidän jengin Zlatan matkalla maineeseen on mukavasti kirjoitettu urheiluaiheinen nuortenkirja, joka uppoaa varmasti jalkapallosta ja urheilusta ylipäätään kiinnostuneisiin yläkouluikäisiin lukijoihin. Sen luki nopsasti ja mielellään myös penkkiurheilusta vain hyvin lievästi kiinnostunut keski-ikäinen naisihminen. Kirjan yleistunnelma on lämmin ja positiivinen, vaikka vaikeitakin aiheita sivutaan. Teemoina ovat ystävyys ja orastava aikuistuminen ja sen mukanaan tuomat valinnat ja luopuminen. Niistä kyllä irtoaa materiaalia esimerkiksi koulun äidinkielen ja terveystiedon tunneille.

Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan matkalla maineeseen
WSOY 2018. 175 sivua.

Arvostelukappale.






Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan matkalla maineeseen


Tulossa:


Magdalena Hai: Kolmas sisar 19.7.2018
Anna-Riikka Sairio: Milja - Suhdesolmuja ja suitsimista 26.7.2018



1 kommentti:

  1. Sopivasti ajankohtainen kirjasarja monen nuorenkin nyt seuratessa MM-fudista!

    Lainasin muuten Riina Mattilan Järistyksiä. En ole yli 30 vuoteen lukenut mitään nuortenkirjaa, mutta tuo nousi esiin muistaakseni Pride-viikon yhteydessä ja kiinnostus heräsi.

    VastaaPoista