torstai 4. tammikuuta 2018

#nuortenkirjatorstai-projekti 2018 alkaa!Uusi vuosi ja uudet haasteet! Pari vuotta luin kohtuullisen järjestelmällisesti läpi uutta kotimaista dekkarikirjallisuutta ja julkaisin lukemistani dekkareista kirjaesittelyjä blogissani. Vuoden 2018 kirjasadosta olen päättänyt keskittyä erityisesti nuorten- ja nuorten aikuisten kirjallisuuden kotimaisiin uutuuksiin. Syitä on monia. Motiivini ovat osin ylväät ja jalot, mutta toki myös itsekkäät.

Nuorten, erityisesti poikien, vähenevästä lukuharrastuksesta on puhuttu paljon ja syystä huolestunein äänenpainoin. Lukutaidon tärkeyttä ja lukuharrastuksen kaikinpuolista hyödyllisyyttä mutta myös ihanuutta ei varmaan voi liikaa korostaa. Samaan aikaan tuntuu, että juuri nuorten- ja nuorten aikuisten kirjat saavat yhä vähemmän tilaa ja huomiota mediassa.

Syksyllä osallistuin Twitterissä keskusteluun, jossa koetettiin vedota lehtiin edes kotimaisen lasten- ja nuortenkirjojen arvostelujen julkaisemiseksi (en valitettavasti muista, kuka aloituksen laittoi). Eikö voitaisi julkaista juttu jokaisesta kirjasta? Hieman myöhemmin kirjailija JP Koskinen jyrähti Twitterissä: ”Älkää taivastelko lehdissä, ettei lapset ja nuoret lue. Esitelkää ja arvostelkaa lasten- ja nuortenkirjoja, jotta ne näkyvät!” Taivastelu on helppoa ja halpaa, mutta toimeen pitäisi oikeasti tarttua.

Päätin, että ainakin minä voin koettaa tehdä edes jotain. Päätin siis, että koko vuoden 2018 ajan julkaisen kerran viikossa blogissani jutun, jossa käsitellään uutta kotimaista nuorten- ja nuorten aikuisten (YA-) kirjallisuutta. Välttämättä juttu ei joka kerta ole kirjaesittely, vaan saatan kirjoittaa jonkin toisenlaisenkin jutun niin halutessani, mutta enin osaa tullee olemaan kirjaesittelyjä.

Haastan mukaan kotimaiset nuorten- ja nuorten aikuisten kirjallisuutta julkaisevat kustantamot: lähettäkää minulle kotimaisia uutuusteoksia luettavaksi ja esiteltäviksi! Kohderyhmän ikähaarukka asettuu johonkin 12 – 20-vuotiaiden tietämille, mutta hyvä nuorten- ja nuorten aikuisten kirjallisuus sopii tietysti kaikille. 

Vuoden 2019 alussa lupaan lahjoittaa kaiken saamani materiaalin jonkin valitsemani yläkoulun koulukirjaston täytteeksi (ja saatan olla tässä valinnassa aika puolueellinen, vinkiksi vain!).

Haastan mukaan myös kaikki blogini seuraajat. Käykää lukemassa näitä juttujani, kommentoikaa ja jakakaa niitä eteenpäin. Katsotaan, onko projektillani mitään vaikutusta. En myöskään pahastu, jos joku muu bloggaaja lähtee mukaan haasteeseen, vaikka vähän maltillisemminkin. Jos ei tästä muuta hyötyä ole, niin ainakin itse luen joukon todella hyviä kirjoja!

En lähde tähän vapaaehtoisurakkaani mitenkään uhrimielellä vaan iloisesti ja innolla. Olen blogissani esitellyt aiemminkin myös nuortenkirjoja ja nuorten aikuisten romaaneja, koska ihan vilpittömästi pidän niiden lukemisesta. Haluaisin, että muutkin keski-ikäiset ja kaikenikäiset lukijat ylipäätään etsiytyisivät kirjakaupoissa ja kirjastoissa myös näiden kategorioiden äärille. Siellä on tarjolla upeita elämyksiä, mahtavia tarinoita ja hienoa kirjallisuutta. Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus ja nuorten aikuisten kirjallisuus ovat korkealaatuisia, maailman huippuja. Niistä voimme olla kaikki ylpeitä. Miksi emme sitten lukisi niitä myös?

Toivon, että tästä projektistani on iloa muillekin kuin vain itselleni. Erityisesti olen miettinyt kollegojani, opettajia, joiden harteille usein sälytetään lasten ja nuorten lukuharrastuksen kipinän vaaliminen lukuisten muiden velvoitteiden lisäksi. Tiedän, että opetustyön arjessa ei aina liikene aikaa eikä energiaa pysytellä kartalla tuoreesta nuorten- ja nuorten aikuisten kirjallisuudesta. Jospa blogiani seuraamalla tämä edes hieman tämän vuoden osalta helpottuisi. Koetan liittää juttuihini myös osion, jossa pohdiskelen teoksen sopivuutta esimerkiksi koulukäyttöön tai edes sitä, mikä kulloisenkin kirjan mahdollinen kohderyhmä voisi olla.

Nuortenkirjajuttuni ilmestyvät vastaisuudessa aina torstaisin, ja olen antanut projektilleni tunnuksen #nuortenkirjatorstai, jonka avulla jutut löytyvät esimerkiksi Twitteristä. Lisäksi otin varaslähdön ja purin jonkin verran varastoon kertynyttä aineistoa jo vuoden 2017 puolella. Jo julkaistujen juttujen linkit löytyvät aina uusimman jutun alta.


Tulossa:

L. K. Valmu: Poika – Murha seitsemännellä luokalla (11.1.2018)
Elina Rouhiainen: Muistojenlukija (18.1.2018)


Kieltämättä urakkaan lähteminen hieman hirvittää. Piti ottaa selvää, millaisesta kirjavuoresta on vielä tiukan rajaukseni jälkeen kysymys. Kävin läpi kaikki löytämäni kustantamojen julkaisemat kevään 2018 kirjaluettelot ja löysin seuraavat tulossa olevat kirjat.

Tammikuu:

1. Laura Salmela: Silmänkääntötemppu (Karisto)
2. Kalle Veirto: Kyläkaukalon lupaus – Tähtiketju 1 (Karisto)
3. Nonna Wasiljeff: Loukkupoika (Otava)
Vain e-kirjoina ilmestyvät:
4. Sanna Heinonen: Noland (WSOY)
5. Riina Mattila: Järistyksiä (WSOY)

Helmikuu:

6. Juha-Pekka Palviainen: Virityksiä (Karisto)
7. Jyri Paretskoi: Shell’s Angles – Aivot narikkaan (Karisto)
8. Kimmo Ohtonen: Ikimaa (Otava)
9. Kalle Veirto: Sählymestarit – Ruotsin kuninkaat (Karisto)

Maaliskuu:

10. Maria Autio: Lohikäärmekesä (Karisto)
11. Mervi Heikkilä: Revonpuro (Karisto)
12. Anne Leinonen: Noitakirja (WSOY)
13. Laura Lähteenmäki: Yksi kevät (WSOY)
14. Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras (WSOY)
15. Veera Salmi: Saari (Otava)
16. Anders Vacklin, Aki Parhamaa: Beta – Sensored Reality (Tammi)

Huhtikuu:

17. Sini Helminen: Veden vallassa (Myllylahti)

18. Maija Haavisto:  Perhonen vatsassa (Nordbooks)

Toukokuu:

19. Nelli Hietala: Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen? (Karisto)

20. Vilja-Tuulia Huotarinen & Satu Koskimies: Emilia Kent – runotytön tarina jatkuu (WSOY)
21. J.S.Meresmaa: Hämäränsäteet (Robustos)


Yhteensä viiden kuukauden aikana näyttäisi siis ilmestyvän kaksikymmentäyksi rajaukseni sisälle sopivaa teosta. Myönnän, että hieman yllätyin, kuinka suppea listan kustantamojoukko on. Karisto selvästikin panostaa nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuihin teoksiin, ja heiltä putkahtaa julki kevätkaudella lähes puolet listan teoksista. WSOY ja Tammi voinee niputtaa yhteen. Heiltä ilmestyy yhteensä kahdeksan teosta, joista kaksi vain e-kirjoina* (mielenkiintoista!). Loput ovatkin sitten hajapaikkoja.

Maria Calendulan blogissa vinkataan myös Maija Haaviston (Nordbooks) keväällä ilmestyvästä nuortenromaanista Perhonen vatsassa, mutta sen julkaisuaikataulusta en löytänyt tarkempaa tietoa**. Pidetään sitä silmällä kuitenkin. Muutkin lisävinkit listaltani puuttuvista kirjoista ovat lämpimästi tervetulleita! Pysykäähän kuulolla!

* Sanna Heinosen Noland-romaani tupsahti juuri eilen sähköpostiini, joten siitä lisää tammikuun aikana!

** Kirjailija Maija Haaviston mukaan Perhosia vatsassa ilmestyy huhtikuussa. Päivitin tiedon listalle.


15 kommenttia:

 1. Omalta lukulistaltani löytyy myös Nonna Wasiljeffin Loukkupoika, joka ilmestyy nyt tammikuussa Otavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on myös minun listallani :)

   Kah, WSOY alkaa julkaista pelkästään e-kirjana julkaistavia. Jännä. Seuraan uteliaisuudella.

   Poista
  2. Kiitokset teille molemmille, tämäpä oli vilahtanut ohi seulastani, vaikka ehdottomasti kuuluu listalle!

   Poista
 2. Mahtava projekti! Seuraan mielenkiinnolla! Olen ihan samaa mieltä siitä, että suomalainen nuortenkirjallisuus on tasokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kyllä, sitä se todellakin on! Rinta rottingille vaan, ja kaikki lukemaan :D

   Poista
 3. Mahtava haaste ja projekti! Kiitos, että nostat esille kotimaista nuortenkirjallisuutta. Aion innoittua tästä, ja kaivan blogini luonnoksista heti yhden nuortenkirjahehkutuksen viimeisteltäväksi. Kunnioitettava tavoite sinulla!

  VastaaPoista
 4. Taidat innostua erilaisista lukuprojekteista ;)

  Ei vaiskaan - Hieno haasteidea, Kirsi! Olen sattuneesta syystä alati tutka päällä, kun joku puhuu nuortenkirjoista.

  Erityisen haastavaksi on osoittautunut löytää mainitsemasi ikäryhmän yläpään edustajille kirjoja, jotka kiinnostavat ja innostavat lukemaan ja jotka sopisivat myös niille nuorille aikuisehkoille, jotka eivät ole tottuneita lukemaan. Missioni nimittäinn on vielä nuoruuden viime (?) hetkillä vinkkailla, kuinka antoisa lukuharrastus on - ja sehän onnistuu vain kolahtavan kirjan löytämisellä.

  Kaikki vinkit siis otetaan vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vähän jotain sellaista on havaittavissa :D

   Toivottavasti vuoden mittaan myös tuohon aika vaikeaan kohderyhmään iskevää löytyisi.

   Poista
 5. Tämä on kyllä huikea haaste. Tsemppiä, jään seuraamaan!

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä hanke! Tästä inspiroituu itsekin. Pitäisiköhän pistää pystyyn lukuhaaste? xD

  Paljon tsemppejä!

  VastaaPoista