tiistai 16. lokakuuta 2018

Antti Tuomainen: Pikku Siperia #dekkaritiistai
Tämä on kuin Siperia. Mikään ei toimi niin kuin pitäisi. Kaikki on epäselvää. Tämä on kuin… pienikokoinen Kamtsatka, kuolemaa ja eristystä… Pikku Siperia. Se tämä on.


Itä-Suomen perukoilla talviyössä kiitää Audi hurjaa vauhtia. Virkaheitto rallikuskitähti Tarvainen kiskoo Koskenkorva-pullon loppuja ja painaa samalla Audin kaasupolkimen lattiaan. Miehellä on vain kaksi vaihtoehtoa: ralli tai kuolema. Rahoittajaa rallitallille ei ole löytynyt, joten vaihtoehtoja on enää yksi. Juuri ennen kallioleikkausta Audin kartturinpuolelle kuitenkin mäjähtää nelikiloinen meteoriitti.

Viikkoa myöhemmin on jo selvää, että meteoriitti on sekoittanut totaalisesti pienen Hurmevaaran kylän ja seurakunnan elämän. Meteoriitti on todennäköisesti harvinaisia metalleja sisältävä mötikkä, jonka hinnaksi arvioidaan karkeasti miljoona euroa. Sitä ollaan tulossa hakemaan parempaan talteen, mutta vielä neljän vuorokauden ajan se on hurmevaaralaisten kontolla ja vartioitavana sotamuseossa.

Kyläläiset kokoavat vastentahtoista vapaaehtoisjoukkoa, jonka on tarkoitus vartioida mötikkää museon aukioloaikojen ulkopuolella eli käytännössä öisin. Tarvetta vartioinnille selvästikin on, sillä miljoonan euron potille olisi tarvetta melko monelle paikkakuntalaiselle ja myös ulkopuolisille jopa valtakunnanrajan toiselta puolelta.

Jos meteoriitin jysähtäminen kartturinpenkille oli järkytys rallikuski-Tarvaiselle, on Krista-vaimon raskausuutinen vielä suurempi yllätys Hurmevaaran seurakunnan pappi Joel Huhdalle. Joel tietää täysin varmaksi, että hän ei voi saada lapsia. Tämä pieni yksityiskohta vain on aikanaan jäänyt vaimolle kertomatta. Kuka voi olla Kristan lapsen isä? Joku kylän miehistä? Mutta miten ja milloin? Miksi Joelilla ei ole ollut asiasta pienintäkään aavistusta? Mustasukkaisuus iskee kuin moukari miehen sydämeen.

Kun museon yövuorolaisista alkaa olla niukkuutta, Joel ilmoittaa ottavansa kaikki jäljellä olevat vuorot hoitaakseen. Onpahan aikaa miettiä muuttunutta perhetilannetta rauhassa. Heti ensimmäisenä Joelin vahtivuoroyönä museoon murtaudutaan. Varkaat kuitenkin möhlivät kohtalokkaasti. Joelille jää yön hurjista käänteistä käteen kaksi johtolankaa: viekoittelevan hajuveden tuoksu ja murtovaras, joka on saanut haavan olkavarteensa.

Tapahtumat lähtevät vyörymään kiihkeällä vauhdilla ja ne saavat absurdeja käänteitä toinen toisensa jälkeen. Kyläläisistä kuka tahansa tuntuu mahdolliselta murtovarkaalta, ja meteoriitin perässä tuntuu olevan useitakin porukoita. Kehen voi luottaa? Tilannetta ei lainkaan helpota Joelin henkilökohtainen tilanne, kun osa hänen rikollisiksi epäilemistään henkilöistä saattaa olla myös Kristan lapsen isä. Entä onko Kristakin mukana meteoriitin tavoittelijoissa? Kerta toisensa jälkeen Joel on suoranaisessa hengenvaarassa, mutta periksi hän ei anna. Hänen vartioimaansa meteoriittia ei varasteta.

Antti Tuomainen jatkaa mustan huumorin reippaasti leimaamien dekkareittensa sarjaa uutuudellaan Pikku Siperia. Lajityyppi selvästikin jakaa lukijansa, kuten huumorilla monesti on tapana: se joko iskee tai ei iske. Pari vuotta sitten ilmestynyt Mies joka kuoli oli aivan huippuhyvä hieman lepsusta loppuratkaisustaan huolimatta, Palm Beach Finland ei aivan saanut minua liekkeihin, mutta Pikku Siperia sen sijaan oli taas naulitseva ja hykerryttävä lukukokemus, loppuun asti.

Tuomaisen niukka ja taloudellinen lause on mieleeni. Huumori tulee paitsi absurdeista juonenkäänteistä myös lakonisesta kielestä, jotka ovat keskenään oivasti ristiriidassa. Joelin hahmon ristiriitaisuus on herkullinen. Hengenmies ja sielunpaimen on seurakuntalaisten silmissä harmiton tapaus, mutta he eivät ota huomioon Joelin saamaa sotilaskoulutusta ja -kokemusta, eivätkä voi tietää miestä syövästä ja samalla energiaa antavasta mustasukkaisuudesta ja kostonhimosta. Joel on taitava kuuntelija, joka osaa peittää omat tunteensa ja ajatuksensa. Siitäkään seurakuntalaisilla ei ole aavistusta, että uskonasioissa Joel on lähinnä epäilevällä kannalla.

Eristynyt, eksentristen ihmisten asuttama rajaseudun kylä on mainio näyttämö painajaismaisiksi äityville tapahtumille. Lähin poliisi on tunnin ajomatkan päässä, joten kyläläisten ja Joelin on selvittävä omillaan. Kaiken kuorruttaa paksu lumipeite ja paukkuva pakkanen.

Antti Tuomainen: Pikku Siperia
Like 2018. 295 s.

Arvostelukappale.
Antti Tuomainen on mukana Nordic Noir 2019 -festivaalissa Rukalla 18. - 20.1.2019. Tuomainen esiintyy seuraavasti:

Perjantaina 18.1. klo 20:00 FREEZING TO DEATH: MINDSCAPE OF NORDIC AUTHORS
ANTTI TUOMAINEN, YRSA SIGURÐARDÓTTIR (MODERATOR: KASPER STRÖMMAN)

Lauantaina 19.1. klo 
17:00 DEAD JOURNALISTS: JOURNALISTS AND CRIME NOVELS ANTTI TUOMAINEN, NINNI SCHULMAN (MODERATOR: RONJA SALMI)

Lauantaina 19.1. klo 20:00 BLEAK HUMOR: LAUGHING TO DEATH
ANTTI TUOMAINEN, SAMUEL BJØRK (MODERATOR: KASPER STRÖMMAN)


Lauantaina 19.1.2019 klo 23:00 CONGRATS, WE HAVE ALL MALE PANEL: POLITICALLY INCORRECT CONVERSATION ABOUT ANYTHING
ANTTI TUOMAINEN, SAMUEL BJØRK, STEFAN AHNHEM, RAGNAR JONASSON, JENS LAPIDUS, MAX SEECK, ERIK AXL SUND (MODERATOR: RONJA SALMI)Hyviä uutisia kaikille blogini lukijoille! Sovimme Antti Tuomaisen kustantamon Liken väen kanssa, että saan arpoa Tuomaisen Nordic Noir 2019 -festivaalissa esiintymisen kunniaksi kolme kappaletta Pikku Siperia -veijaridekkareita! Mikäli suunnitelmamme onnistuu, kirjat toimitetaan voittajille vielä Antti Tuomaisen signeerauksen kera!


Pikku Siperia -arvonnan säännöt:

1. Arvon tämän jutun alle kommentin jättäneiden kesken kolme kappaletta Antti Tuomaisen Pikku Siperia -romaaneja. Kirjoissa on kirjailijan omakätinen signeeraus. Kirjat menevät eri henkilöille, eli voittajia on aikanaan kaikkiaan kolme kappaletta.


2. Kirjat lahjoittaa ja postittaa Like. Välitän voittajien yhteystiedot kustantamoon, ja he hoitavat loput käytännön asiat.


3. Arvontaan voi osallistua kommentilla sunnuntaihin 16.12 .2018 klo 20.00 asti.


4. Kommentissa on hyvä olla jonkinlainen yhteystieto, jonka kautta tavoitan osallistujan osoitetietojen saamiseksi postittamista varten (Facebook-sivu, sähköposti tai blogi jne.).


Isot kiitokset Likelle ja Antti Tuomaiselle tästä arvonnasta! Onnea kaikille arvontaan!

***

Arvonta kiinnosti todella monia, mahtavaa! Lämpimät kiitokset teille kaikille osallistumisesta ja ihanista kommenteista! random.org on jälleen puhunut. Voittokirjat lähtevät tällä kertaa Piialle, Päiville ja Kaisalle. Onnea ja lukuiloa!

Olen ottanut voittajiin yhteyttä.
#dekkaritiistai-sarja:
Max Seeck: Haadeksen kutsu
Antti Tuomainen: Pikku Siperia

Tulossa:
Tuire Malmstedt: Pimeä jää


28 kommenttia:

 1. Olen lukemassa tätä, loppupuolella jo. Minusta pappi Joel on mainio henkilöhahmo. Loistavasti Tuomainen kertoo miestä kalvavasta mustasukkaisuudesta.

  VastaaPoista
 2. Tyttärenpoika on tekemässä kirjailijakansiota Antti Tuomaisesta - hän ilahtuisi.

  VastaaPoista
 3. En ole vielä lukenut,joten olisi hyvin toivottu palkinto. Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut Tuomaiselta vasta yhden kirjan, mutta tästä olisi hyvä jatkaa!

  VastaaPoista
 5. Tuomaisen Mies joka kuoli oli minun ensikosketukseni ko.kirjailijaan ja pidin kovasti hänen kirjoitustyylistään. Pikku Siperia on lukulistallani mutten vielä ole ennättänyt sitä lukemaan. Olisi kyllä mahtava joululahja jos tämän kirjan saisin.

  VastaaPoista
 6. Luin jokin aika sitten Palm Beach Finlandin, minkä käänteille naurahdin useammin kuin kerran. Pikku Siperia seuraavaksi.

  VastaaPoista
 7. Antti Tuomaisen "Mies joka kuoli" teki minuunkin vaikutuksen sanankäytöllään ja nasevalla pikkukaupunkikuvauksellaan! Jos arpaonni suosii,saat minut kiinni Twitterin yksityisviestillä: @PiiaHuttunen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Piia! Kiitos osallistumisesta ja lämpimät onnittelut: onnetar suosi Sinua ja Pikku Siperia löysi uuden kodin luotasi. Mukavia lukuhetkiä!

   Poista
 8. Olisi kiva tutustua hänen tuotantoonsa. Sposti tavoittaa lauronenkatja82 (ät) gmail.com

  VastaaPoista
 9. No vieläkös ehdin ? Antti Tuomaista on tullut luettua yllättävän vähän siihen nähden, että niistä (kahdesta) lukemistani olen ihan pitänyt.

  VastaaPoista
 10. En ole lukenut vielä yhtään kirjaa Tuomaiselta, joten ehdottomasti mukana arvonnassa. riina.ihatsu@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Mulle Tuomaisen dekkarit ovat vielä tuntemattomia, mutta tutustuisin niihin mielelläni kuvauksesi perusteella.

  VastaaPoista
 12. Kirjaston varausjonot toivottomat täällä - sataan ja yli... uutta joutuu odottamaan... Nyt kerrankin minulla olisi mahdollisuus!!! Tarja Behnke

  VastaaPoista
 13. Mukana kirja-arvonnassa! o/
  hannelina85(at)gmail.com

  VastaaPoista
 14. Osallistun arvontaan.

  Löysin Tuomaisen tuotannon vähän vahingossa 2015. Ensimmäisen kirjan luettuani rakastuin ja siitä asti hän on ollut yksi lempikirjailijoistani!
  Opiskellessani media-assistentiksi minun piti eräällä graafisen suunnittelun tunnilla esitellä jokin painotuote, jonka ulkoasusta pidän erityisesti. Kuinka ollakaan kävi sitten niin, että rock levy, joka minun oli tarkoitus kyseisellä tunnilla esitellä unohtui kotiin mutta laukussani olikin Tuomaisen Mies joka kuoli romaani odottamassa hyppy tuntia varten. Esittelin sitten sen ja tunnin jälkeen luokkakaverini tuli vielä kysymään minulta, että mikä se kirjailija oli? Viikon päästä hän kiitti minua siitä, että omien sanojensa mukaan oli löytänyt jälleen kadonneen lukuinnon tuon kirjan myötä ja alkanut myös Tuomaisen faniksi. Viime viikolla hän laittoi viestin ja kysyi olenko jo lukenut Pikku Siperian.. No enpä ole kun jumitan kirjaston varausjonossa.. ja tätä vauhtia vielä pitkälle ensivuoteen. 😢 Olisi siis elämää suurempi asia, jos onni potkisi. :D
  Minut tavoittaa Twitterin ykstyisviestillä: @anu_yli tai instagramin kautta @a_nn_u

  VastaaPoista
 15. Kyllä osallistun arvontaan! Olen ollut Tuomaisen suhteen hieman myöhäisherännäinen, mutta parista lukemastani olen tykännyt kovasti. Pidän kirjailijan mustasta, hurtista huumorista. Kertomasi perusteella tämäkään ei tuota pettymystä.

  VastaaPoista
 16. Tämä Tuomaisen teos on vielä lukematta, kiinnostaa kyllä tutustua. Toivottavasti onnetar on suosiollinen, viesti tavoittaa osoitteella sirpalamsa@luukku.com.

  VastaaPoista
 17. Jep, arvonnassa mukana hamuamassa joululukemista.

  VastaaPoista
 18. Päivi 16.12. Klo 18.57
  En ole vielä tutustunut kirjailijan tuotantoon laisinkaan. Lukeminen muutenkin jäänyt vähiin, mutta... Nyt joululomalta alkaa kevääseen kestävä vuorotteluvapaa ja aikaa on lukemiseenkin. Aika mukavvaa olisi aloittaa dekkarilla! Ikiomalla kappaleella!
  ahonen.k.paivi@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Päivi!
   Kiitokset osallistumisesta ja onnittelut voitosta! Pikku Siperia kotiutuu pian luoksesi. Mukavia lukuhetkiä!

   Poista
 19. Mukana arvonnassa, tulisi monen fanin luettavaksi! (kaisa.virtanen(at)gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kaisa!
   Lämpimät kiitokset osallistumisesta ja onnittelut voitosta! Mukavia lukuhetkiä Pikku Siperian parissa!

   Poista
 20. Kiitos arvostelusta, en olekkaan Antti Tuomaisen kirjoja lukenut. Pistetään tämä listalle :)

  VastaaPoista
 21. Vielä ehtii! En pahemmin kotimaisia dekkaristeja tunne vaikka dekkarit kuuluu lempilukugenreen. Oisko tämä hyvä aloitus �� iskälle menis jatkossa.

  VastaaPoista
 22. Lisään vielä Facen kautta yhteyttä ottaneen lukijan Merja H:n. Pahoittelen, että olen joutunut rajaamaan blogini kommentointia.

  VastaaPoista