tiistai 27. maaliskuuta 2018

Max Seeck: Mefiston kosketus #dekkaritiistai
Kuuntelin viime viikolla Max Seeckin trillerin Mefiston kosketus. Kuuntelukokemuksen jälkeen pinnassa ovat ainakin seuraavat kolme mietettä ja tunnetta:

1. Miksi ihmeessä odottelin tämän kirjan lukemista puoli vuotta?! Onhan kirja ollut hyllyssäni sen julkistamistilaisuudesta alkaen. No, tiedän vastauksen tähän kysymykseen. Minua lievästi sanoen jonkin verran kylmäsi tarttua
Mefiston kosketukseen, koska siihen oli ladattuna niin kovat odotukset.

2. Olin nimittäin mukana vuoden 2017 Johtolanka-raadissa, joka valitsi Seeckin esikoiskirjan Hammurabin enkelit vuoden parhaaksi esikoisdekkariksi. Entäpä jos Mefiston kosketus ei täyttäisikään odotuksia ja vaikuttaisi siltä, että olisin veikannut väärää hevosta? Mikä helpotus, kun tämä pelko osoittautui täysin vääräksi! Mefiston kosketus on parempi kuin Hammurabin enkelit.

3. Miten ihmeessä selitän kanssaihmisilleni, miksi hiukseni seisovat epänaisellisesti pystyssä seuraavat viisi kuukautta eli kunnes saan näppeihini Seeckin trilogian kolmannen osan Haadeksen kutsu?! Mefiston kosketus nimittäin jää sellaiseen koukkuun, että…!! Apua! 


Hammurabin enkeleiden tapahtumien jälkeen puolustusvoimien asiantuntija Daniel Kuisma on vankisellissä Vantaalla odottamassa oikeudenkäyntiä, jossa häntä tullaan syyttämään Balkanilla tehdyistä sotarikoksista. Interpolin tutkija Annika Lehto koettaa terapian avulla koota itseään ja toipua Kroatiassa koettujen rankkojen tapahtumien jälkeen. Kroatiassa rikoskomisario Josip Buvina törmää vinkkiin, joka paljastaa, että puoli vuotta sitten kolmikon etsimä suomalainen diplomaatti Jare Westerlund ei sittenkään ole kuollut vaan paennut maasta valehenkilöyden turvin. Mutta miten ja minne? Westerlund on jättänyt jälkeensä pinon karmean kuntoisia ruumiita, joten mies on huippuvaarallinen.

Jos Hammurabin enkelit noudatteli pääpiirteissään kansainvälisen toimintatrillerin konventioita, on Mefiston kosketus enemmän pohjoismaista sarjamurhaajajahtityyliä. Seeck on huolella esikuvansa lukenut ja kirjoittanut sujuvasti ja hallitusti monella taholla tiukkaan tahtiin etenevän jännitystarinan. Mitään hirmuisen omaperäistä siinä ei ole, mutta eipä lajityypin harrastaja sitä sen kummemmin kaipaakaan käännellessään kämmenet hikisinä sivuja, tai kuten minä, istuessaan työpaikan pihalla odottaen sopivaa hetkeä katkaista kuunteleminen.

Muutamien valmistelevien vaiheiden jälkeen ollaan nimittäin tilanteessa, jossa Annika ja Daniel ovat epätodennäköisenä työparina tekemässä taustatutkimuksia Tammisaaressa. Kovin raskasta penkomista ei tarvita, kun jo alkaa Jaren nuoruudesta paljastua kylmääviä seikkoja, jotka vahvistavat kaksikon näppituntumaa miehen luonnevikaisuudesta: Jare Westerlund on poikkeuksellisen älykäs psykopaatti ja mestarimanipuloija. Kaksikko ratkaisee kuin ohimennen muutaman kiperän menneisyyden rikoksen, ennen kuin matka jatkuu Tukholmaan, jonne Westerlund on oletettavasti saapunut Kroatiasta puoli vuotta aikaisemmin.

Myös Josip Buvina saapuu Tukholmaan samalle asialle ja tapaa Säpon etsiviä, joiden tuttavallisuus ja lepsulta vaikuttava työtapa ärsyttävät kroatialaista suunnattomasti. Westerlundin liikkeitä selvitellään kiivaasti, ja lopulta miehen määränpäästäkin saadaan vihiä. Kyse on nerokkaasta katoamistempusta ja kiristyssuunnitelmasta. Lopulta jahti jatkuu ja huipentuu Norjan huikaisevan kauniisiin mutta hengenvaarallisiin vuorimaisemiin.

Juonenkäänteet ovat kiperiä ja juuri siten rakennettuja, että kokenut jännityskirjallisuuden lukija osaa niistä osan kyllä aavistaa etukäteen, mikä myös on tyydyttävä tunne: arvasinpas! Joidenkin käänteiden kohdalla taas joutuu toteamaan, että niinpä tietysti! Vihje oli kyllä aikanaan annettu, mutta ei sitä siinä kaikessa tuoksinassa ehtinyt sen kummemmin panna merkille.

Max Seeck: Mefiston kosketus
Tammi 2017. 350 s.
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen, kesto 10 h 35 min.


Painettu kirja arvostelukappale, äänikirja ostettu.

Maksamaton mainos eli tiedoksi, että Elisa Kirjassa on Mefiston kosketus tarjouksessa 31.3.2018 asti. E-kirjan hinta 4,90, äänikirjan 6,90.

#dekkaritiistai-sarja:1 kommentti:

  1. Samaa mieltä! Odotan tosi kovasti jo sitä kolmannen osan ilmestymistä. Ihan huikean tason trilleri, monitasoinen ja jännittävä. Erilainen kuin vaikkapa Nesbö, mutta juonenkutomisessa on samoja tasokkaita piirteitä. Tykkäsin tosi paljon.

    VastaaPoista