sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Dekkarilauantai Helsingin kirjamessuilla 27.10.2018
Helsingin kirjamessut (25. – 28.10.2018) lähenevät jo kovaa vauhtia. Omat messuvalmisteluni ovat vielä hieman vaiheessa ja töissäkin pitäisi vielä viikko lusia ennen messuilua. Silti haluan luodata hieman syvemmältä yhtä tärkeää ja perinteistä messujen osasta eli lauantaipäivään ehdottomasti kuuluvaa Suomen dekkariseuran järjestämää Dekkarilauantai-nimistä ohjelmakokonaisuutta.

Ideana on, että yhdellä ja samalla lavalla (tänä vuonna Punavuori-lavalla) haastatellaan koko päivän dekkarikirjailijoita. Yleisö voi viettää halutessaan vaikka koko messupäivän tämän hienon ohjelman äärellä ja saada upeita lukuvinkkejä ja paljon kiinnostavaa tietoa dekkarikirjallisuudesta sekä kuulla kotimaisten dekkaritähtiemme tuoreimpia kuulumisia. Onpa mukana ulkomaanvahvistuskin!

Kyseessä on Suomen dekkariseuran aktiivisen toiminnan yksi kulmakivistä. Punavuori-lavan tuntumassa sijaitsee myös seuran messuosasto, jossa kannattaa ehdottomasti myös poiketa.

Tässä siis tämänvuotinen Dekkarilauantain ohjelma höystettynä muutamilla linkeillä ja lukuvinkeillä:

DEKKARILAUANTAI 27.10.2018

10.30 Matti Laine (Bazar), Kimmo Miettinen (Like), Ari Räty (Tammi)
AMMATTINA RIKOS
Ruumiin kulttuurin päätoimittaja Keijo Kettunen haastattelee kirjailijoita, joiden teoksissa alamaailma on keskeisessä roolissa.

Matti Laineen Elias Vitikka -sarja on mainio ja paranee vain kohisten edetessään. Se on mielestäni nostanut Laineen yhdeksi kärkidekkaristeistamme. Sarjan viimeisin osa on kesällä ilmestynyt Tappajan vaisto.

Kimmo Miettisen kirjalliseen tuotantoon en ole itse vielä paneutunut, mutta JP Koskisen ja Miettisen mainiota Kult-tv-sarjaa olen YouTubesta seuraillut. Miettinen aloitti 9-osaiseksi kaavaillun Imatra-rikossarjan teoksilla Sukuviha (2013) ja Valuvika (2014). Sarjan kolmas osa on nimeltään Kurkopari (2018).

Ari Räty on kolmikon tuorein kirjailija, jolta on tähän mennessä ilmestynyt kaksi synkkäsävyistä jännitysromaania Syyskuun viimeinen ja Varjomies. Sarjan kolmas osa Tulikoe ilmestyy keväällä 2019.

11.00 Mikko Porvali (Atena), Christian Rönnbacka (CrimeTime)

POLIISI HOITAA HOMMAN

Leena Korsumäki keskustelee poliisitaustaisten kirjailijoiden kanssa, kuinka luodaan uskottava poliisipäähenkilö.

Mikko Porvalin Viipuriin sijoittuva historiallinen dekkarisarja Karelia noir täydentyy näillä näppäimillä, kun sen kolmas osa Kadonneen kaupungin varjo ilmestyy. Kakkososa Veri ei vaikene nappasi Vuoden johtolanka 2017 -palkinnon.

Christian Rönnbackan Antti Hautalehto -sarjan kuudes osa Tuonen korppi ilmestyi viime vuonna. Uutta Hautalehtoa odottelen jo kovasti!

11.30 Pertti Laine (Myllylahti), Arttu Tuominen (Myllylahti)

SARJAMURHAAJAN SALAT

Marlene Weckin vetämässä paneelissa keskustellaan kirjoista, joissa on sarjamurhaajia.

Pertti Laineen esikoisdekkari Pisto sydämeen on ilmestynyt tänä vuonna. Siinä rikoksia tutkii komisario Simba eli Simppa ryhmineen. Seuraava osa Vainotut ilmestyy ensi vuonna.

Arttu Tuomisen komea Labyrintti-sarja sai sinetin, kun huippujännittävä Leipuri ilmestyi jokin aika sitten. Tuomisen uuden sarjan aloitusosa Verivelka (WSOY) ilmestyy loppukeväästä 2019. Sitäkin odotan jo sormet syyhyten!

12.00 Markus Falk (Otava)

TRILLERI KOUKUTTAA

Mitkä ovat vetävän kansainvälisen trillerin ainekset? Sitä pohditaan Aleksi Heikolan vetämässä paneelissa.

Kirjailijanimen taakse kätkeytyvät Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila. Falkin esikoistrilleri Profeetan soturit ilmestyi keväällä.

12.30 Reijo Mäki (Otava)

KADONNUTTA TAITEILIJAA ETSIMÄSSÄ

Uusimmassa Jussi Vares -kirjassa sukelletaan taidemaailmaan. Matti Järvinen haastattelee kirjailijaa.

Kahdeskymmenesyhdeksäs Vares-dekkari Gekko ilmestyi kesällä.

13.00 Tuire Malmstedt (Myllylahti), Liina Putkonen (Johnny Kniga)

LAPSI UHRINA

Paneelissa keskustellaan Matti Järvisen johdolla kirjoista, joissa lapsi joutuu rikoksen uhriksi.

Tuire Malmstedtin Pimeä jää ja Liina Putkosen Jäätynyt tyttö ovat kumpikin tekijöidensä esikoisdekkareita, ja kumpaakin teosta on kiitelty vuolaasti. Pimeän jään olen jo ehtinyt lukea vaan en siitä kirjoittaa, ja Jäätynyt tyttö on luettavien listallani.

13.30 Anu Patrakka (Myllylahti) ja Vera Vala (Gummerus)

ULKOPUOLISUUS HAASTAA

Eeva Vuortama keskustelee kirjailijoiden kanssa, miten tärkeää on kuulua johonkin, vaikkapa uskonnolliseen ryhmään, vaikka seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Portugalissa asuva Anu Patrakka on julkaissut kaksi dekkaria, Huomenna sinä kuolet (2017) ja Kuolet vain kahdesti (2018). Minulla ne odottavat edelleen lukuvuoroaan. Sen sijaan Italiassa ja viimeksi Seychelleillä asuvan Vera Valan Arianna de Bellis -sarjan dekkarit olen kaikki lukenut viimeistä Suden hetkeä lukuun ottamatta.

14.00 Timo Sandberg (Karisto)

RIKOS 1930-LUVUN LAHDESSA

Jari Hanski haastattelee kirjailijaa historiallisen dekkarisarjan neljännestä osasta.

Lahteen sotien väliseen aikaan sijoittuva historiallinen Simo Kekki -dekkarisarja on ollut kovasti mieleeni, mutta uusin Tilinteko on vielä lukematta.

14.30 Kari Häkämies (Teos), Kirsi Merimaa (Myllylahti)

VALTA TURMELEE

Poliittisessa valtapelissä ihminen alentuu ja moraali on koetuksella. Sini Paloheimo haastattelee kirjailijoita.

Kari Häkämiehen uutuus Vallanjano on herättänyt tänä syksynä keskustelua ajankohtaisuutensa takia. Nimimerkillä Kirsi Merimaa kirjoittaa naiskaksikko Marja Lennes ja Pirjo Peltoniemi, ja heiltä on ilmestynyt jo toistakymmentä dekkaria, viimeisimmät ovat Englantilainen solmu (2015) ja Kuollut piste (2018). Näihin en ole tutustunut vielä ollenkaan.

15.00 Eppu Nuotio (Bazar), Timo Saarto (Karisto), Pirkko Soininen (Bazar)

MURHA AIKOJEN TAKAA

Sirkku Nyströmin vetämän paneelin kirjailijat ammentavat aineksia menneisyydestä.

Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen yhteiset taidedekkarit Nainen parvekkeella ja Sakset tyynyn alla on luettu ja viihdyttäviksi havaittu. Timo Saarron upeat Suomen historian kipupisteisiin sijoittuvat dekkarit Kuoleman kuukausi ja Kevään varjo kannattaa ehdottomasti laittaa lukulistalle, elleivät jo ole. Kuoleman kuukausi nappasi ansaitusti Vuoden johtolanka 2018 -palkinnon.

15.30 Outi Pakkanen (Otava)

KANSANEDUSTAJAN SALAISUUDET

Eeva Vuortama haastattelee kirjailijaa Anna Laine -sarjan uudesta osasta, jossa selvitään kansanedustajan menneisyyttä ja salaisuuksia.

Pakkasen uusin romaani on nimeltään Linna.

16.00 Mari Pyy (Into), Anniina Tarasova (Gummerus), Heikki Valkama (Tammi)

MURHA MAAILMALLA

Essi Mannerin vetämässä paneelissa keskustellaan kirjoista, jotka sijoittuvat Suomen ulkopuolelle.

Tästä kolmikosta olen lukenut vasta Heikki Valkaman japaniin sijoittuvan esikoiskirjan Pallokala. Uusi Laserjuuri kiinnostaa kyllä. Mari Pyyn aiemmat teokset ovat Paperiton (2015) ja Kadonnut (2013), uusin Minä katoan sijoittuu Aleksandriaan ja kuulostaa mielenkiintoiselta. Annina Tarasovan esikoisdekkari Venäläisistä tilikirjoista olen kuullut jo monta mielenkiintoista haastattelua, mutta kirja on vielä lukematta.

16.30 Marko Kilpi (CrimeTime), Antti Tuomainen (Like)

DEKKARIN ARKKITEHDIT

Mitkä ovat toimivan dekkarin ainekset? Sitä kysyy Kirsi Hietanen kokeneilta dekkarikirjailijoilta.

Antti Tuomainen ja Marko Kilpi ovat molemmat oikeita dekkarimestareita ja avoimesti myönnän kumpaakin fanittavani. On siis aivan huippuhienoa päästä itse haastattelemaan näitä herroja! Tuomaisen uusimman eli Pikku Siperian luin ihan vastikään ja Kilven kaksi ensimmäistä Undertakeria kuuntelin kesälomalla.

17.00 J. P. Koskinen (Like), Jarkko Sipilä (CrimeTime)
JÄNNITYKSEN TAITAJAT

Elo Lammi haastattelee kirjailijoita siitä, miten he saavat kirjoihin jännitystä.

JP Koskisen dekkareista ja muistakin kirjoista pidän kovasti. Kaksitoistaosaisesta Murhan vuosi -sarjasta on ehtinyt ilmestyä jo neljä osaa, joista uusin Huhtikuun hiipuva rakkaus on edelleen minulla lukematta, mutta kaksi edellistä sen sijaan on luettu, samoin kuunneltuna aivan mainio Ruosteinen sankari -sarja.

Jarkko Sipiläkään ei esittelyjä kaipaa. Takamäki-sarjan kahdeksastoista osa Häikäilemätön on ilmestynyt tänä vuonna.

17.30 Ann Cleeves (Karisto)

VERA STANHOPE JA JIMMY PEREZ

Leena Korsumäki keskustelee kirjailijan kanssa englanniksi kahdesta suositusta dekkarisarjasta.

Ann Cleevesilta on julkaistu uudet osat sekä Vera Stanhope -sarjasta että Shetlanti-sarjasta, jotka kummatkin ovat tv:stä suomalaisille tuttuja ja rakkaita. Erityisesti uutta Jimmy Perez -dekkaria odotan kovasti, sillä aiemmat Shetlantiin sijoittuvat dekkarit ovat olleet miljöönsä puolesta erittäin kiinnostavia.

***
Siinäpä melkoinen kattaus! Seitsemän ja puoli tuntia ohjelmaa yhteen menoon, ja sokerina pohjalla siis Ann Cleeves. Ei huono, sanoisin.

Oletko tulossa messuille ja Dekkarilauantaita seuraamaan? Mitkä esitykset kiinnostavat sinua eniten? Mitä haluaisit kuulla haastateltujen ja keskustelijoiden kertovan?

Kiitokseksi siitä, että olet lukenut juttuni tänne asti, pistetään pystyyn kirjamessuviikon dekkariarvonta. Arvon kaksi uutuusdekkaria, joiden tekijät ovat mukana myös Helsingin kirjamessuilla:


Molemmat kirjat ovat kovakantisia ja uuden veroisia.

Osallistu arvontaan jättämällä kommentti alle. Kerro kommentissa, kumman kirjan mieluummin haluaisit itsellesi. Samalla olisi kiva kuulla mahdollisista kirjamessusuunnitelmistasi. Muista jättää kommenttiin myös yhteystietovinkki (sähköpostiosoite tai esim. blogi, josta osoite löytyy). Arvon kirjat messujen jälkeen, joten osallistumisaikaa on sunnuntaihin 28.10.2018 klo 20.00 asti

***

Kiitos kaikille kommentoijille! Toivottavasti messuilla käyneillä oli onnistuneet messut. Ainakin minä olen päiviini kovin tyytyväinen.

Onnetar suosi tällä kertaa Tuirea ja Teaa, eli Tuirelle lähtee Sydänmaa ja Tealle Tappajan vaisto. Onnea ja jännittäviä lukuhetkiä!

15 kommenttia:

 1. Matti Laineen Tappajan vaisto, Dahlin kirja minulla jo on. terv. Mari Pyy

  VastaaPoista
 2. Arne Dahlin valitsen, taattua tavaraa.

  VastaaPoista
 3. Arne Dahl
  Makuontarkein.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Arne Dahlin Sydänmaa.
  Pimeän jään FB-sivulle voi laittaa viestiä, jos onnetar suosii.
  T: Tuire Malmstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea! Onnetar päätti, että Sinusta tulee Sydänmaan uusi omistaja! Laitathan minulle sähköpostilla postiosoitteesi ja matkapuhelinnumerosi, niin postitan kirjan. kirsi.htnn (at ) gmail.com

   Poista
 5. Arne Dahlin otan, jos voitan. Kiitos!
  Kaija

  VastaaPoista
 6. Valitsisin Arne Dahlin Sydänmaan.
  Kiitos tuosta hyvästä dekkarikoosteesta, aion kyllä osallistua aika moneen.
  Anneli A / Kirjojen kuisketta

  VastaaPoista
 7. Arne Dahlin valitsen.
  Voiton toivossa Hanne Dahl (ei sukua)

  VastaaPoista
 8. Hei, Helsingin kirjamessut jäävät minulta väliin. Outi Pakkasta, Marko Kilpeä ja Antti Tuomaista olisin voinut mennä kuuntelemaan. Arvonnassa Matti Laineen kirja kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea! Onnetar päätti suosia Sinua! Laitathan minulle sähköpostilla postiosoitteesi ja matkapuhelinnumerosi, niin postitan kirjan. kirsi.htnn (at ) gmail.com

   Poista
 9. Arne Dahlin kirja olisi kiva ylläri

  VastaaPoista
 10. Arne Dahl on valintani. Kahtena päivänä ajattelin Kirjamessuilla käydä.

  VastaaPoista
 11. Hieno päivä tulossa. Tulen kuuntelemaan haastattelusi! :)

  VastaaPoista