sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Hyvää syntymäpäivää!

Tasan vuosi sitten, marraskuun 20. päivänä klo 16.40 julkaisin ensimmäisen blogikirjoitukseni (inhoan sanaa bloggaus, vielä enemmän blogaus) Harjoittelua, harjoittelua! Tuossa innostuneessa ja lyhyessä aloitustekstissä kerronkin, mistä lopullinen sysäys oman kirjablogin pitämiseen oli tullut. Olen tainnut silloin jakaa blogini osoitetta tutuilleni, sillä pari ystävääni kävi ilokseni kommentoimassa, samoin Salla Brunou, joka siis on blogini eräänlainen kummitäti. Kiitos Mirvalle, Hennalle ja Sallalle kannustuksesta haparoivien alkuaskelten aikaan!

Enpä tuolloin vuosi sitten osannut arvata, miten vahvasti tulisin imaistuksi sosiaalisen median pyörteisiin. Vähitellen oma kirjoittaminen muuttui säännöllisemmäksi. Samalla löysin kiehtovan kirjablogiavaruuden, joka tuntuu edelleen laajenevan huimaa vauhtia. Uusia blogeja syntyy tai minä löydän jo vanhempia lähes päivittäin. Olen jo joutunut jakamaan seuraamani blogit alakategorioihin oman blogini sivupalkkiin, että pysyn edes jotenkin uusien julkaisujen perässä. Parhaimmillaan tai pahimmillaan toisten blogien lukemiseen ja kommentoimiseen hujahtaa tunteja. Blogit ovat siis varsin addiktoivia!

Alussa ajatus oli pitää virtuaalista lukupäiväkirjaa. Olen murrosikäisestä saakka kirjannut ylös lukemani kirjat. Ensin kirjoitin vain vihkoon kirjan ja kirjailijan nimen, päiväyksen ja arvioinnin asteikolla 1-5. Kun hankimme oman kotitietokoneen, aloin koota sähköistä listaa lukemistani kirjoista. Siinä vaiheessa arvioit muuttuivat pidemmiksi sanallisiksi vuodatuksiksi. Jatkoin tätä senkin jälkeen, kun olin aloittanut paikallislehden avustajana. Lehteen kirjoitan pääasiassa kirja-arvioita. Luen kuitenkin paljon enemmän kuin lehteä varten pitäisi tai voisi. Vedin pitkään pientä kansalaisopiston lukupiiriä, jossa sain kertoa lukemistani kirjoista ja kuulla toisten lukukokemuksista. Kun luovuin tästä, jäi jokin tärkeä ulottuvuus lukemisesta puuttumaan. Kaipasin keskustelua hyvistä ja huonoista lukukokemuksista. Blogimaailma on totisesti täyttänyt tämän toiveen!

Varsin pian huomasin, että blogiinhan voi kirjoittaa muutakin kuin kirjaesittelyjä. Tätä mahdollisuutta olen käyttänyt sumeilematta ja paikoin ehkä liikaakin. Olen antanut painavan sanani niin kriitikon asemasta  kuin kirjastoapurahajärjestelmästäkin. Nämä usein enemmän innostuneet kuin punnitut ja asiantuntevat tekstini ovat kirvoittaneet mukavia keskustelujakin. Koskaan ei muuten voi tietää, mikä omista kirjoituksista kiinnostaa muita netissä surffailevia. Monesti olen sydänverellä ja intoa puhkuen kirjoittanut lukemastani hienosta kirjasta, mutta vain muutama lukija jaksaa käydä kurkkaamassa. Sitten taas roiskaisen pikapikaa jonkin vinkin tv-ohjelmasta, ja hups! kävijämäärät ovat oman blogini ennätystasoa. Toisaalta taas on ollut mukavaa, että jokin jo aikoja sitten kirjoitettu juttu nousee kiinnostuksen kohteeksi. Näin kävi esimerkiksi Johanna Hulkon kirjasta kirjoittamalleni jutulle, jota ei ensi alkuun monikaan Hulkon itsensä lisäksi lukenut. Pari viikkoa sitten sivu nousi kuukauden käydyimpien listalle.

Blogimaailman tavoille oppiminen on vienyt aikansa (olenkohan kokonaan oppinut vieläkään?). Vuoden aikana kirjablogit ovat saaneet huomiota muissakin medioissa. Kesällä Aamulehdessä esiteltiin muutamia, ja yllätyksekseni minunkin blogini oli päässyt hetkeksi parrasvaloihin. Olen edelleen otettu ja imarreltu! Todella upeaa oli kirjablogien saama tunnustus Kirjamessuilla, Rakkaudesta kirjaan -palkinto. Palkitsemisesta ja rankkaamisesta keskusteltiin tuoreeltaan hieman kitkerästikin, mutta hieno tunnustus meni oikeisiin osoitteisiin. Onnea vielä voittajille täältäkin. Ilahduttavaa on ollut huomata, mitä palkinnosta on ihan konkreettisesti seurannut palkituille kirjoittajille. Työkaverini kysyi minulta jokin aika sitten, minkälaisia tavoitteita minulla on blogini suhteen. Kysymys oli yllättävä. En ole ajatellutkaan, että blogilla olisi jokin päämäärä tai tarkoitus. Sinisilmäisesti (?) ajattelen, että blogi on olemassa minun ilokseni. Sillä ei ole tarkoitus ansaita rahaa tai mainetta. Mutta mukavaa on, kun huomaa jonkun lukevan ja vielä mukavampaa, kun joku kommentoi. Ilahduttavaa on ollut myös saada yhteydenottoja muutamilta kirjailijoilta. Olen lisäksi tajunnut, että monet kirjailijatkin pitävät omia blogeja, joita on kiva seurata.

Blogit ovat vaikuttaneet elämääni myös muualla sosiaalisessa mediassa. Facebookissa on oma sivusto Kotimaiset kirjablogit, jonka kautta on helppoa seurata kirjablogimaailmaa. Sitä kautta olen saanut koko joukon uusia FB-kavereita kirjablogien kirjoittajista, mikä on ollut varsin mukavaa. Verkottumista parhaimmillaan!

Blogeissa pyörii tavan takaa erilaisia haasteita, joihin olen satunnaisesti osallistunut. Kesällä innostuin keksimään ihan oman haasteen Himolukijoille ja lintubongareille, joka sekin sai ihan mukavasti osallistujia. Kiitos kaikille ja mukaan ehtii vielä! Syksyllä taas innostuin aloittamaan lainaustalkoot, joihin vieläkin tulee osallistujia. Hienoa! Sosiaalinen media näyttää voimansa! Samaten erilaiset tunnustus”palkinnot” kiertävät blogeissa kuin entisaikojen kiertokirjeet. Hauskaa on näitäkin seurailla, vaikka laiska olen itse osallistumaan, valittelut siitä. Kuitenkin haluan pitää siitä ajatuksesta kiinni, että kirjoitan blogissa kirjoista, kirjailijoista, kirjallisuudesta, kirjoittamisesta jne., en minusta.

Kolmas ilmiö ovat erilaiset arvonnat, joista käytiin taannoin keskusteluakin. Jotkut ärsyyntyvät arvonnoista ja saivatpa ne välillä kosiskeluleimankin. Olen osallistunut ja voittanutkin jonkin kirjapaketin (nöyrät kiitokset vielä!), mutta oman arvonnan pystyyn laittamisen kynnys on kovin korkealla. Laiskottaa! Idea on kuitenkin mitä kannatettavin: ylimääräiset kirjat kiertoon ja käyttöön!

Arvontaa en jaksa vieläkään rakentaa, mutta pari kirjaa voisin näin syntymäpäivän kunniaksi laittaa maailmalle. Sankarittarena määrään säännöt ihan itse niin kuin haluan, valitusoikeutta ei ole! Menetellään näin. Alla on lyhyt lista kirjoista, joita en enää tarvitse tai halua pitää. Jos tunnet, että jokin kirjoista on juuri se, jota olet aina halunnut mutta et ole vielä ehtinyt muualta hankkia, menettele seuraavasti. Jos et vielä ole rekisteröitynyt blogini lukijaksi, tee se (kosiskelua, haa!). Kaikki vanhat ja uudet rekisteröityneet voivat siis saada kirjan. Kirjoita sitten kommenttilaatikkoon hyvä selitys, miksi haluat juuri ko. kirjan ja miksi olisit paras mahdollinen omistaja sille. Viikon kuluttua, siis sunnuntaina 27.11.2011 klo 12.00 päätän, keille kirjat postitan. Jos kirjoja jää yli, jatkan niiden osalta mahdollisesti aikaa.

Synttärilahjakirjani ovat:

Pekka Manninen: Peili (WSOY, ilm. 2010, 141 s. sid.)
Katariina Souri: Pillerinpyörittäjä (Tammi, ilm. 2010, 212 s. sid.)
Helmi Kekkonen: Valinta (Avain, ilm. 2011, 159 s., sid.)
Pia Juul: Hallandin murha (Atena, ilm. suomeksi 2011, 215 s., sid.)
Lisa See: Pionin rakkaus (WSOY, ilm. suomeksi 2009, 417 s., sid. arvostelukpl-leima)
Jane Austen: Viisasteleva sydän (WSOY, äänikirja, 8 cd:tä)
Thomas Hylland Eriksen: Hetken tyrannia (Johnny Kniga, ilm. suomeksi 2003, 240 s., nid., arvostelukpl-leima)
Joseph Conrad: Anarkistit (Otava, ilm. alk. suomeksi 1961, tämä versio 2004, 375 s., sid.)

Hyvää syntymäpäivää, oma blogini!


P.S. Jotenkin kämmäsin, vaikka olin mielestäni ajoittanut tämän julkaisun klo 16.40! Plääh! Milloin opin käyttämään Bloggeria?!

35 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon vuoden vanhalle! Sinun blogisi on ensimmäinen, jota aloin seurata, kun aloitin oman blogini, ja sitä kautta olen löytänyt monta muuta mielenkiintoista blogia. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Margit! Hienoa, että ketju toimii myös noin päin :)

  VastaaPoista
 3. Onnea blogillesi :)

  Siis juuri tänään mietin, miten paljon uusia tuttavuuksia sitä onkaan kirjablogin kautta saanut, ja miten ihana asia se on!

  VastaaPoista
 4. Onnittelut mainiolle kirjablogille ja blogin pitäjälle! Jatka samaan malliin! Aina on ihana tänne putkahtaa ajankohtaisuuksista tai kirjoista lukemaan.

  VastaaPoista
 5. Onneksi olkoon yksivuotiaalle!! Hienon blogin olet saanut aikaiseksi!

  VastaaPoista
 6. Onnittelut!

  Vuodessa olet ehtinyt paljon. Pistäydyn täällä usein kirjablogikierroksellani vaikka en noihin lukijaraati-sovelluksiin ole ehtinyt perehtyäkään.

  Hyviä juttuja. Tavoitteista en osaa sanoa, tärkeintä minusta bloggaamisessa on se, että saa rakennettua itselleen sellaisen temmellyskentän, jossa voi tehdä just sitä kuin huvittaa.

  VastaaPoista
 7. Onnea 1-vuotiaalle!

  Nyt minä tunnen itseni vanhaksi;-)

  Ehdottomasti kirjat kiertoon: Käytän kolmea systeemiä

  1) arvonnat, joilla on jo perinne ja aina jokin teema

  2) jaan niile nuorille kirjabloggaajille, jotka eivät saa vielä arvostleukappaleita

  3) ystäville, myös kirjabloggaajaystäville, sillä aina ei saa juuri sitä kirjaa, jota on kaivannut // Sain vastikään kovakantisena Meriharakat, jota olen etsinyt. sielukirjaani.

  VastaaPoista
 8. Onnea näin "kummiltakin", ihanasti sanottu! :)

  Minusta bloggaamisessa on tärkeintä kirjoittaa siitä mistä itse huvittaa, minusta se näkyy sinun blogissasi hienosti! :)

  VastaaPoista
 9. Lämpimät onnittelu yksivuotiaalle hienolle blogille. Sinun tekstejäsi on ilo lukea ja niistä saan usein ajateltavaakin. :)

  En nyt "kärky" yhtään kirjaa, mutta toivotan monia hyviä blogivuosia tulevaankin.

  VastaaPoista
 10. Lämpimät onnittelut yksivuotiaalle! Tässä synttäripostauksessa on monta sellaista linkkiä, joihin kohta kurkistan, sillä aloitin kirjablogien seuraamisen vasta blogisi ollessa noin puolivuotias. Pidän asiallisesta, mutta kuitenkin rohkean keskutelevasta otteestasi!

  Hallandin murha kiinnostaisi, mutta jos joku todella halajaa sitä, suon sen ilomielin jollekulle muulle ;). Muutenkin hyllyt tursuavat luettavaa. Suosittelen Helmi Kekkosen Valintaa sellaiselle, joka ei ole sitä lukenut!

  VastaaPoista
 11. Onnea, onnea vaan...

  Taitaa olla niin, että aika monella blogi on alkanut lukupäiväkirjana, mutta sitten kirjallisuuteen liittyvät muutkin asiat ovat alkaneet kiinnostaa ihan eri tavalla kuin ennen ja sinä osaat avata hienosti päivänpolttavia keskusteluja.

  Jatka samalla hyväksi todetulla linjalla.

  VastaaPoista
 12. Synttärionnea! :)

  Minäkin ihailen tapaasi avata mielenkiintoisia keskusteluja. Harvoin osaan niihin osallistua, mutta luen ahkerasti kyllä.

  Minulta löytyisi hyvä koti Helmi Kekkosen Valinnalle. :) Valintaa on kehuttu paljon ja se kiinnostaa kovasti. (Höh, maailman ankein perustelu, mutta parempaan en pysty kun silmiä väsyttää..)

  PS: Onkohan bloggerissa jossakin määriteltävissä aikavyöhyke? Tuon postauksen lopussa kun kyllä on aikana juuri tuo toivomasi 16.40.

  VastaaPoista
 13. Onnea vuosikkaalle, joka on todella mielenkiintoinen ja paneutunut blogi. Ilolla luen juttujasi, mutta usein olen "myöhässä", enkä välttämättä enää viitsi lisätä kommenttiani pitkään keskusteluun, jossa kantani on jo esitelty moneen kertaan muiden toimesta. :)

  Helmi Kekkonen ja Valinta kiinnostavat minua kyllä, mutten haluaisi pyytää arvostelukappaletta, sillä en varmaankaan ehtisi lukea kirjaa kovin pian. Mielelläni säästelisin sitä hyllyssäni ilman kiirettä johonkin sopivaan, kahdenkeskiseen tutustumishetkeen. :)

  VastaaPoista
 14. Onnea valtavasti!
  Arvostan kovasti paljon laadukkaita postauksiasi, mistä juuri tämäkin postaus oli oivallinen esimerkki.
  Tekstejäsi on ilo lukea!

  VastaaPoista
 15. Onneksi olkoon yksi vuotiaalle.

  Olit ensimmäisiä, joka huomasi minun huhtikuussa haparoiden alkaneen blogini. Olen seurannut sinun laadukkaita juttuja.

  Vahingossa laitoin kirjanurkka vielä omaankin blogiini.

  Kuten olen aiemmin kertout pidän Nipsu-avataristasi.

  VastaaPoista
 16. Paljon onnea vaan! Lämmin synttärihalaus sinulle, ja toistukoon tämä juhla vielä monta, monta kertaa :)

  (Hih, tuossa kirjalistassasi on yksi, jota ehdin välillä himoita, mutta kas - löysin sen kirjamessujen divaripuolelta, joten jätän tilaisuuden seuraavalle.)

  VastaaPoista
 17. Onnea yksivuotiaalle! Blogiasi on aina kiinnostava lukea. Erityisesti pidän kirjamaailmaa koskevista kirjotuksistasi, jotka nostattavat usein hienoa keskustelua.

  VastaaPoista
 18. Ainiin. Ja Jane Austenin Viisasteleva sydän saisi täältä kodin.
  Pääsin juuri yli Austen-traumastani, mutta äänikirjaneitsyys on vielä tallella!

  VastaaPoista
 19. Paljon onnea laadukkaalle yksivuotiaalle! Sinun tekstejäsi on ilo lukea.

  VastaaPoista
 20. Onnea yksivuotiaalle!

  Minäkin pidän paljon blogistasi ja olisi hauska osallistua keskusteluihinkin enemmän, mutta muu elämä vie - kuten totesitkin, kommentointi nielaisee joskus pitkän tovin!

  Kirja-arvosteluista pidän, mutta sinulla huipuinta on muu, joka lietsoo tuota keskusteluakin! Blogisi on sinun näköisesi, ja pidän siitä.

  VastaaPoista
 21. Paljon onnea hyvälle bloggarille! Harvoin tulee kommentoitua mutta usein luen blogiasi. Tykään napakasta tyylistäsi, jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. Onnea ihanalle blogillesi. En tiedä miksi, mutta sinun blogiasi lukiessa minulle tulee jotenkin lämmin ja kotoisa olo. :)

  Minulta löytyisi Lisa See:lle koti. Luin sen taannoin ja löysin siitä niin paljon opiskelualaani liittyvää (uskontotiede siis) asiaa, että jo senkin puolesta haluaisin sen hyllyyni. Oikeastaan se on ainoa lukemani romaani, mikä käsittelee kiinailaista "taivasta".

  VastaaPoista
 24. Onnea hurjasti kivalle blogille!:)

  Minulta löytyisi hyvä koti Austenin äänikirjalle, olen nimittäin juuri aloittanut pitkän tauon jälkeen juoksuharrastuksen ja rakastan kuunnella äänikirjoja juostessa. Tällä hetkellä menossa on Juhani Ahon Papin rouva ja Austen on niin suuri suoikkini että lenkki menisi lentäen Viisastelevaa sydäntä kuunnellen;)

  VastaaPoista
 25. Onnea 1-vuotiaalle blogille!

  Itseäni kiinnostaisi listaltasi tuo Lisa Seen "Pionin rakkaus". Olen aimemmin lukenut samalta kirjailijalta romaanin "Lumikukka ja salainen viuhka", josta tykkäsin kovasti. Se oli mielestäni kirjoitettu kauniisti mutta kuitenkin helppolukuisesti. Oli kiinnostavaa lukea, millaista naisten elämä entisajan Kiinassa oli ollut. Nyt omassa hyllyssä on jo odottamassa lukemista myös Seen uusin suomennos "Shanghain tytö". Eräs ystäväni, joka on lukenut kaikki Lisa Seen historialliset romaanit, kehui tuota "Pionin rakkautta" niistä parhaimmaksi. Siinä kuulemma kerrotaan paljon sikäläisestä kulttuurista ja tavoista, mikä itseäni kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
 26. Paljon paljon onnea! Sinun blogiasi on erityisen mukava lukea, kun täällä on tosiaan arvostelujen lisäksi todella mielenkiintoisia kirjallisuusaiheisia keskustelunavauksia ja tietoa pursuavia kirjoituksia.

  Minulta(kin) löytyisi kolo kirjahyllystäni Helmi Kekkosen Valinnalle. Olen ehtinyt sitä erään lähdön hetkellä kiireisesti vilkaista, ja Kekkosen kaunis kieli teki niin sykähdyttävän vaikutuksen että olin parahtaa. Mielenkiintoni on herätetty, haluan nähdä omin aisteini, millaisesta valinnasta on kyse :) P.s. Jos Valinta sopii mielestäsi parhaiten minun hyllyyni, maksan kyllä ilomielin postikulut, sillä eihän se lähettely kovin huokeaa eikä edes valinnanvaraista rajojen ulkopuolelle ole.

  VastaaPoista
 27. Olen maalle lähdössä, joten Pikapikaonnittelut sinulle Kirsi! Blogisi on yksi lempparini!

  VastaaPoista
 28. Paljon Onnea!

  Erityisen paljon tykkään lukea niitä painavia sanojasi milloin mistäkin, toki kirjajuttusikin ovat hyviä!

  Oikein hyvää jatkoa, arvontaan en tällä kertaa osallistu.

  VastaaPoista
 29. Oikein paljon synttärionnea :)

  Minäkin viihdyn blogissasi erittäin hyvin! Tykkään sinun tyylistäsi kirjoittaa; aiheesi ovat monipuolisia ja käsittelet niitä kivalla otteella. Myös kirja-arvostelusi ovat omannäköisiäsi, niitä on ilo lukea vaikka aiheena oleva kirja ei itseäni niin kiinnostaisikaan. Kirjoituksesi myös herättävät ajatuksia, jotka tosin aina eivät yllä kommentointiin asti.

  Mielelläni antaisin kodin Katariina Sourin Pillerinpyörittäjälle. Souri on minulle tuttu lähinnä ei-kirjallisista ansioistaan, joten olisi mukava tutustua hänen tuotantoonsa.

  VastaaPoista
 30. Hei Kirsi ja ONNEA 1-vuotiaalle! Monia blogivuosia lisää!

  Samaa mieltä kuin muutkin, että on kiinnostavaa lukea ajankohtaisista ja mielenkiintoisista kirjallisuuskeskusteluista. Minäkin olen vähän huono kommentoimaan, mutta aktiivinen lukija olen. :)

  VastaaPoista
 31. Kaikki on jo sanottu, mutta minäkin onnittelen sydämellisesti ja kehotan, että jatka samaan tahtiin. :) Minulle käy usein kirjallisuuskeskustelujen kanssa niin,että ajattelen palaavani lukemaan ja kommentoimaan vielä uudestaan ajan kanssa ja sitten muut ovat jo kommentoineet, mitä aioin. Mutta luen siis blogiasi kyllä aktiivisesti!

  VastaaPoista
 32. Onnea kiinnostavalle blogillesi! Täällä on aina punnittua juttua ja uusi näkökulmia - tykkään kovasti!

  Hmm... Hallandin murha mahtuisi minun kirjahyllyyni, sillä olen nyt jossain ihmeellisessä Tanska-innostuksessa ja rikokset purevat minuun aina ;)

  VastaaPoista
 33. Onnittelut minultakin vuodenvanhalle, arvontaan en nyt taida osallistua...

  VastaaPoista
 34. Onnea! Vaikka arvontaan en osallistukaan, niin onnittelen silti. Vuoden alusta sitten sinun vinkkaamana tilaan sen Ruumiin kulttuuriin. :)

  VastaaPoista
 35. Myöhästyneet mutta lämpimät synttärionnittelut yksivuotiaalle! :)

  VastaaPoista