keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Hesarin esikoispalkinto, PEKK ja minä

Tänä vuonna seuraan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon jakoakin aivan toisenlaisista lähtökohdista kuin aiemmin. Syinä ovat kirjablogien seuraaminen ja sitä kautta löytynyt PEKK eli Pieni esikoiskirjakerho, johon liityin vuoden alussa. En ole katunut, ja tällä hetkellä, kun silmäilen lauantain (29.10.) Hesaria, olen enemmän kuin tyytyväinen. Olen nimittäin lukenut ihan itse kolme kymmenestä ehdokkaasta ja omistan peräti neljä, ja se on melkoisesti enemmän kuin tavallisesti. Lisäksi olen lukenut monesta muusta ehdokkaasta enemmänkin blogiesittelyjä. Kiitos niistä kaikille ahkerille blogisteille.

Hesarin kirjallisuuspalkinto jaetaan vuoden 2011 aikana ilmestyneelle suomenkieliselle esikoiskirjalle (aiemmin palkinto oli nimeltään J. H. Erkon palkinto). Palkinnon rahallinen arvo on 15 000 euroa. Lisäksi tietysti runsain mitoin mainetta ja kunniaa! Hesarin mukaan tänä vuonna on ilmestynyt kaikkiaan vähän runsaat 60 esikoiskaunokirjaa. Aikamoinen määrä! Voittaja julkistetaan 15.11., eli pari viikkoa ennen Finlandiaa.

Ehdokkaat ovat:

Laura Gustafsson:Huorasatu (Into) romaani
Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun* (Gummerus) trilleri
Silene Lehto: Hän lähti valaiden matkaan (Otava) runokokoelma
Antti Leikas: Melominen* (Siltala) romaani
Jenni Linturi: Isänmaan tähden (Teos) romaani
Miki Liukkonen: Valkoisia runoja (WSOY) runokokoelma
Mooses Mentula: Musta timantti* (WSOY) novellikokoelma
Iida Rauma: Katoamisten kirja (Gummerus) romaani
Suvi Valli: Ohijuoksija (Otava) runokokoelma

Tähdellä * merkityt ovat PEKKin tämänvuotisia kuukaudenkirjoja. Muistaakseni alkuperäinen suunniltema oli, että kerhokirjana olisi myös yksi runokirja, mutta toistaiseksi sitä ei ole tullut. Jos Hesarin palkinnon voittaja ei ole mikään PEKKin tämän vuoden kuukaudenkirjoista, se postitetaan vielä jäsenille. On siis vielä mahdollisuus saada runokirjakin PEKKin kautta.

Jonkinlaista yhteenvetoa koetan ehdokkaista tehdä. Ensinnäkin huomio kiinnittyy naisten ylivoimaan, suhdeluku on 6-4. Koska kyseessä on esikoiskirjapalkintoehdokkuus, on tietysti luonnollista, että monet ehdokkaat ovat nuoria. Mitään lapsineroja joukossa ei kuitenkaan ole, jollei sitten Miki Liukkonen, joka laskujeni mukaan on 22-vuotias. Minun näkökulmastani siis hyvin nuori. Muita alle kolmikymppisiä ovat Laura Gustafsson ja Iida Rauma. Nestoriosastoa edustavat Pekka Hiltunen ja Antti Leikas. Runoja on suhteellisen paljon, kolme kokoelmaa mahtuu kymmenen ehdokkaan joukkoon. Vastaavasti novellikokoelmia on vain yksi. Pekka Hiltusen trilleri on nähdäkseni ainoa kevyempää genreä edustava teos.

Jaa-a, vaikea lähteä ennustamaan voittajaa. Wikipediasta lainasin aiempien voittajien luettelon, joka näyttää tältä:

 • 1995 Sari Mikkonen: Naistenpyörä (novelleja)
 • 1996 Juha K. Tapio: Frankensteinin muistikirja (romaani)
 • 1997 Marja Kyllönen: Lyijyuuma (romaani)
 • 1998 Katri Tapola: Kalpeat tytöt (romaani)
 • 1999 Jyrki Vainonen: Tutkimusmatkailija ja muita tarinoita (novelleja)
 • 2000 Olli Heikkonen: Jakutian aurinko (runoja)
 • 2001 Reidar Palmgren: Jalat edellä (romaani)
 • 2002 Reko Lundán: Ilman suuria suruja (romaani)
 • 2003 Riku Korhonen: Kahden ja yhden yön tarinoita (novelleja)
 • 2004 Sanna Karlström: Taivaan mittakaava (runoja)
 • 2005 Juhani Känkänen: Toivon mukaan (romaani)
 • 2006 Armas Alvari: Varmat tapaukset (novelleja)
 • 2007 Henriikka Tavi: Esim. Esa (runoja)
 • 2008 Katri Lipson: Kosmonautti (romaani)
 • 2009 Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max (romaani)
 • 2010 Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan (romaani)
Lista on mielenkiintoinen. Osa nimistä on todella tuttuja, osa aivan vieraita. Viime vuosilta ainakin pari nimeä on ollut samalla kirjalla myös Finlandia-ehdokkaana. Laskujeni mukaan neljä novellikokoelmaa, kolme runokokoelmaa ja loput yhdeksän romaaneja. Sukupuolijakauma näyttää olevan tällä hetkellä tasan, mutta välillä on ollut pitkiä nais- ja miesputkia. Kolme edellistä ovat olleet naisten kirjoittamia romaaneja, joten oikeastaan miesrunoilija tai -novellisti voisi olla nyt vahvoilla: Miki Liukkonen tai Mooses Mentula siis. Liukkosen kirjaa en ole lukenut, Mentulan kyllä. Se on ihan kelpo esikoisnovellikokoelma, mutta että paras näistä kymmenestä? Ei mielestäni. Kolmesta lukemastani jos valitsisin, palkinto menisi Melomiselle.

Mitä mieltä sinä olet?


P.S. Pasi Jääskeläinen pohdiskelee kirjailijan ja palkintojen suhdetta omassa blogissaan mm. seuraavasti:


Joskus mietin lukijan roolissa, missä määrin annan palkintojen ja ehdokkuuksien vaikuttaa kiinnostukseeni toisten kirjoja kohtaan. Huomaan itse asiassa olevani jollain tavalla vihainen palkinnoille, en pääse eroon kirjailija-minästäni edes lukijana. Hitto: Missä vaiheessa kirjallisuus muuttui kilpailuksi palkinnoista ja niiden tuomasta huomiosta? Eikö kirjallisuuden pitänyt olla ikuista, kiireetöntä ja arvokasta juuri diversiteetissään? Onko meistä kirjailjoista tehty radalla pötkiviä vinttikoiria tai ravihevosia, joista vain yksi voi olla Charme Asserdal, ja loput sitten horjahtelevat niin nopeasti kuin pystyvät kohti makkaratehdasta?


Kannattaa käydä lukemassa koko juttu!

8 kommenttia:

 1. Sama täällä! Tuo Taskinen ei muuten muistaakseni ollut PEKK-kirjoja.

  VastaaPoista
 2. Voi nolous, en ole lukenut noista ainuttakaan 8-). No, pitää tehdä asialle jotain... Mahdollista voittajaa en osaa veikata.

  Aiempien vuosien voittajista olen lukenut Kalpeat tytöt, Jalat edellä ja Ilman suuria suruja. Ja Sinun jälkeesi, Max on ollut lukulistalla kauan.

  VastaaPoista
 3. Täällä yksi vielä nolompi, en ole lukenut yhtäkään jo palkittua, ja tämänvuotisista ehdokkaistakaan en ole vielä ehtinyt lukea ainuttakaan (tosin Vilpittömästi sinun, Melominen ja Isänmaan tähden odottelevat jo hyllyssä lukuvuoroaan).

  Mielenkiintoista seurata kenelle palkinto menee!

  VastaaPoista
 4. Minä olen tykännyt tästä PEKKin jutusta mielettömästi, kiva että sinäkin :-) Enkä ole minäkään koskaan ollut näin kamalan tietoinen ehdokkaista, hihii...

  Nyt en vain tiedä pitäisikö toivoa PEKKin valitseman kirjan voittoa (joukossa on tosi hyviä kirjoja!) vai toivoa että Linturi tai Rauma voittaisi, niin sekin kävelisi paketissa kotiin...

  Itse taitaisin antaa palkinnon Hiltuselle, mutta se on vahvasti kirjamakujuttu. Mentulan ja Leikaksen väliltä kallistuisin minäkin varmaan Leikakseen. Sekin voi olla kirjamakujuttu; novellit eivät säväytä samoin kuin romaanit. PEKKin ulkopuolelta sekä Linturia että Raumaa on blogeissa kehuttu... Katoamisten kirja pitäisi melkein lukea!

  VastaaPoista
 5. Luen selvästi aika rajallisesti suomalaisia kun noista jo palkituista olen lukenut...nolla. Yksi on kyllä hyllyssä odottamassa josko sen lukisi ja pari muuta kiinnostaa...

  Tämänvuotisiakaan en tunne yhtään mutta siinä ei ole mitään uutta.

  VastaaPoista
 6. Yhdyn kehuihin! Mulla tosin on tuo Hiltusen kirja vielä lukematta, mutta olen silti lukenut listan kirjoista kaksi, ja se on PEKKin ansiota!

  VastaaPoista
 7. Kauhean vahvasti ei mene minullakaan näitä listoja katsoen, hihii! Olen lukenut tämän vuoden ehdokkaista vain Melomisen, ja blogeissa kovasti kehuttu Katoamisten kirja odottaisi hyllyssä.

  Aiempien vuosien voittajista olen lukenut vain Kalpeat tytöt (joka oli tosi hyvä), ja kotihyllystä löytyisivät Armas Alvarin sekä Alexandra Salmisen kirjat.

  VastaaPoista
 8. Tunnustan, että en ole lukenut yhtään. Esikoiskirja-juttu on kuitenkin tärkeä, koska ilman esikoista ei ole niitä seuraaviakaan, ja on niitä kuuluisia esikoisia kuten Humiseva Harju. Olen pohtinut ja hieman listannutkin, myydyt vs. hyvät.

  Kriitikot eivät ole väärässä, mutta ei myöskään tuhannet tai miljoonat lukijat.

  Esikoiskirjailijan on vaikea nousta, koska monet kirjailijat myyvät ns. nimellään, ja sitten on näiden ajankohtaisten tapahtumien kirjoja, tai politikkojen, eli esikoiskirjailijoiden hyväksi tehty työ on arvokasta :)

  VastaaPoista