tiistai 29. lokakuuta 2013

Syksyn kirjapalkintosatoa (onnitteluja ja marmatusta)




Helsingin kirjamessut ovat kirjaihmisen Vuoden Tapahtuma, kuten varmaan moni kirjablogeja seurannut lienee huomannut. Lukijat ovat nauttineet täysin siemauksin, mutta kirjailijoiden suunnalta kuuluu soraääniäkin.

Kaiken humun keskellä messuilla jaettiin myös muutama kirjallisuuspalkinto. Kuvastaja-palkinto on Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n palkinto, joka jaetaan edellisen vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle. Ns.lyhytlistalle pääsivät tällä kertaa seuraavat:

Katri Alatalo - Karnin labyrintti (Vaskikirjat),
Siiri Enoranta - Painajaisten lintukoto (WSOY),
Jenny Kangasvuo - Sudenveri (Teos),
J.S.Meresmaa - Mifongin perintö (Karisto),
Tiina Raevaara - Hukkajoki (Teos)

Palkinnon nappasi tällä kertaa Jenny Kangasvuo hienolla Sudenverellään. Onnea! Palkintoraati perustelee valintaa mm. näin: ”Kirja erilaisuudesta, kahden identiteetin välisestä kamppailusta, velvollisuuksista, halusta elää omaa elämää, salailusta ja avoimuudesta. Kirjassa tulee myös pohdintoja seksuaali-identiteetistä ja vammaisuudesta. Kirja käsittelee aiheita, jotka ovat yleispäteviä, vaikka niitä käydäänkin tässä ihmissusien kautta.” Kisa oli varsin kovatasoinen. Olen viidestä finalistista lukenut kolme, ja loputkin on laitettava luettavien listalle. Kotimaisesta fantasiasta voi tosiaan olla ylpeä! Kannattaa muuten vilkaista aiempien vuosien voittajalistaakin, sillä sieltä saa hyviä lukuvinkkejä myös, jos fantasia ei ole ihan ominta lukualuetta.

Messuilla selvisi myös, kenelle meni tämän vuoden Nuori Aleksis -palkinto. ”Kolmekymmentäyksi toisen asteen opiskelijaa (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) ympäri Suomen paneutui kesän aikana suomalaiseen kaunokirjallisuuteen ja valitsi Nuori Aleksis
-kirjallisuuspalkinnon kuusi finalistia. Valinta tehtiin vuonna 2012 ilmestyneistä kotimaisista kaunokirjallisista teoksista. Kirjalistalla oli 176 nimikettä: romaaneja, novelli-, runo- ja esseekokoelmia”
, kerrotaan kilpailun järjestäjän eli Äidinkielen opettajain liiton ÄOL:n sivuilla.

Nuori Aleksis -loppukilpailuun pääsivät:

Joel Haahtela: Traumbach (Otava)
Marko Hautala: Unikoira (Tammi)
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (Teos)
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike (WSOY)
Minttu Vettenterä: Jonakin päivänä kaduttaa (Books on demand)
Kristiina Vuori: Näkijän tytär (Tammi) 

Palkinnon nappasi Emmi Itäranta mielestäni varsin ansaitusti, vaikka kaikkia ehdokaskirjoja en olekaan lukenut. Minttu Vettenterän teoksen pääsyä finalistien joukkoon pidän oikeastaan hieman kyseenalaisena kaiken sen taustasta ilmi käyneen valossa. Raati perustelee Itärannan teoksen voittoa mm. näin: ”Teemestarin kirja luo kauniilla ja runollisella tekstillään lukijan silmien eteen tulevaisuuden yhteiskunnan, joka on seurausta nyky-yhteiskuntamme välinpitämättömyydestä. Kauniisti kerrottu kertomus ohjaa hienovaraisesti lukijaa pohtimaan omaa käyttäytymistään.” On helppoa olla samaa mieltä! Lämpimät onnittelut voittajalle!

ÄOL:n sivuilta voi kurkata myös aiemmat palkitut. Listalla on toinen toistaan hienompia teoksia. Suomalaiset nuoret ymmärtävät loistavasti hyvän päälle!

Kolmas kirjamessuilla jaettu kirjallisuuspalkinto, joka minua kiinnostaa (messuilla jaettiin varmasti muitakin palkintoja näiden esittelemieni lisäksi), oli ehkä hieman yllättäen (ainakin minä yllätyin!) Vuoden kristillinen kirja -palkinto. Ehdokkaana nimittäin oli vuoden huippulukukokemuksiini kuuluva Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (Gummerus), joka myös voitti kisan. Muut ehdokkaat olivatkin minulle varsin tuntemattomia. Voittajan valitsi laulaja Riki Sorsa, joka valitsi mielestäni oikein. Onnittelut Pauliina Rauhalalle!

Pauliina Rauhala Turun kirjamessuilla 2013.

Rauhalan voitto tuossa kisassa on kuitenkin laiha lohtu siihen pettymykseen, että Taivaslaulua ei näy messuviikonloppuna julkistetussa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto -ehdokaslistassa. Vuoden parhaasta esikoisesta kisaavat seuraavat kymmenen:

Erkka Filander: Heräämisen valkea myrsky (runokokoelma), Poesia
Tua Harno: Ne jotka jäävät (romaani), Otava
Antti Heikkinen: Pihkatappi (romaani), Siltala
Juhani Karila: Gorilla (novellikokoelma), Otava
Anne-Maria Latikka: Tuulensuoja (novellikokoelma), WSOY
Auli Leskinen: Petojen aika (romaani), WSOY
Niina Miettinen: Israel-tyttö (romaani), Teos
Maija Muinonen: Mustat paperit (romaani), Teos
Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori (romaani), Tammi
Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja (romaani), Otava

Lista herättää minussa monenlaisia ajatuksia, jälleen kerran. Ensimmäinen tunne oli ällistynyt kiukku: miksi ei Taivaslaulu ole mukana. Onko kirja liian suosittu (siitähän on otettu jo monta painostakin)? Sitten ilahduin, koska mukana on sentään pari lukemaanikin. Antti Heikkisen Pihkatappi esimerkiksi on oikein hyvä romaani, jolle toivon menestystä. Tua Harnon romaanista en kauheasti syttynyt, vaikka tasokas esikoiskirja se kieltämättä onkin. Juhani Karilan Gorilla oli lähinnä hämmentävä lukukokemus, josta jäi tunne, että en tainnut tajuta puoliakaan sen hienouksista. Jotain kertonee, että olen lahjoittanut kaikki nämä kirjat eteenpäin. Pihkatapin tosin annoin lahjaksi ystävälleni, ja saattaa olla, että hankin kirjan vielä uudelleen itselleni.

Muinosen Mustia papereita on nähdäkseni blogeissa ylistetty, ja sen varmasti vielä jossain välissä luen. Pekkolan Uniensieppaaja odottelee jo lukuvuoroaan sekin. Kovin on lista romaanipainotteinen, ja jää maku, että mukaan on vähän väkipakolla otettu yksi runokokoelma. Novelleja sentään on kaksi kokoelmallista. Myönnytys puhtaalle viihteelle ja kieltämättä varmaan listan suurin yllättäjä on Veera Niemisen Avioliittosimulaattori. Monestihan tuolla kiintiöpaikalla on nähty dekkareita. Olisi nytkin ollut tarjolla vaikkapa Kati Hiekkapellon esikoinen keväältä eli Kolibri. Mutta mitäpä näistä mutisemaan. Palkinnot tuskin koskaan menevät ”oikeille”. 

Kati Hiekkapelto Helsingin kirjamessuilla 2013.



Seuraavaksi muuten aletaankin spekuloida, mitkä kirjat tänä vuonna päätyvät Finlandia-ehdokkaiksi. Ehdokkaat julkistetaan 12.11.2013, ja voittajan valitsee Asko Sarkola. Voittaja selviää hyvissä ajoin ennen joulua eli 3.12.2013. Voin muuten jo ilmoittaa, että saan klassisen itkupotkuraivarin, jos Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme ei ole ehdolla. Ettäs tiedätte sitten!

Riikka Pelo Turun kirjamessuilla 2013.


P.S. Mitä kirjoja Sinä veikkaat Finlandia-mittelöön? Tai mitkä kirjat pitäisi valita, vaikka tuskin tulevat valituiksi?

46 kommenttia:

  1. Kirsi, ihanaa olla sinun kanssasi ehdottomasti samaa mieltä.

    Teemestarin kirjasta pidin kovasti, vaikka en yleeensä niinkään fantasia-kirjoista perusta.

    Taivaslaulusta ajattelen, että kun on saanut niin paljon jo huomiota, niin ei siksi valikoitunut esikoisiin, mutta hienoa että tuli muulla tavoin palkituksi.

    Esikoislistasta myös minä purpatin, mutta lukeminen.fi :n Minna on niin diplomaattinen, että antoi minulle vastauksen. Avioliittosimulaattorin mukana oloa minäkin hämmästelin ja olisin mielelläni nähnyt Kolibrin listalla. Muitakin hyviä dekkareita on kyllä ilmestynyt. Ja kun tänä vuonna on kuitenkin näitä uskonto-aiheisia kirjoja ilmestynyt, niin olisin nähnyt mielelläni Tanja Kaarlelan hienon kirjan Saara esikoislistalla.

    Olen lukenut tähän mennessä Tua Harno: Ne jotka jäävät, Antti Heikkinen: Pihkatappi , Maija Muinonen: Mustat paperit , Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja.

    Anne-Maria Latikka: Tuulensuoja ,Auli Leskinen: Petojen aika , Niina Miettinen: Israel-tyttö
    ovat jo lainassa, Filanderin runoja ei kirjastossa ollut ja Karilan Gorillaa en aio lukeakaan.

    Toki en ole lukenut kuin 23 / 90 esikoiskirjasta (laskettaneenko tuohon ihan kaikki, esim. Laura Saven Paljain jaloin mukaan). Siinä tapauksessa lukuni nousee 28:aan.

    Myös Finlandia-ehdokasasettelusta olen samaa mieltä. Jos Riikka Pelo ei ole mukana, niin pillastun. Hänen esikoisensa jo oli niin hyvä. Jossain jo uumoilinkin, että vieläköhän Kjell Westö pääsee mukaan. Minä pidin ehdottomasti Kangastus 38 kirjasta enemmän kuin hänen jo palkitustaan. Veikkailen Tervon olevan uudella kirjallaan mukana, vaikka häneltäkin kyllä edellinen ehdokaskirja oli mielestäni parempi kuin nyt tämä Esikoinen. Omaelämänkerrallisia kirjojahan on myös tänä vuonna ilmestynyt useita, niin luulisi sen genren kirjan olevan mukana. Tai ehkäpä mukaan pääsee Donnerin Mammutti, jota en itse ole lukenut. Hotakaisen luulisi jäävän pois, vaikka kirja onkin hyvä. Joku nainenhan tuonne olisi hyvä vielä Pelon lisäksi saada. Onnistuisikohan Kristiina Vuori Kaari Utrion manttelin perijättärenä olla mukana? Itse en ole lukenut hänen teoksiaan.

    Entäpä sitten Dekkari-seuran Vuoden johtolanka -palkinto? Lieneekö vielä tänä syksynä dekkareita ilmestymässä?

    Sirpa

    ps. Ihanaa, kun saa näin noviisina olla ihan mitä mieltä haluaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, huikean pitkä kommentti, kiitos! Onneksi saa olla mitä mieltä halajaa, noviisi tai ei :)
      Kirjojen paremmuusjärjestykseen asettelu tietysti on jo lähtökohtaisesti absurdia, mutta koska sitä harjoitetaan ja panoksetkin ovat paikoin aika kovat, on mukavaa olla sitten murisemassa täällä omalla tontillaan. Finlandia-ehdokkaat todennäköisesti yllättävät, ovatpa ne sitten mitkä hyvänsä! Niitä odotellessa ehtii vielä melkoisesti lukeakin.

      Eikös Johtolankakin jaeta vasta ensi vuonna tämän vuoden kirjoista? On asetelmaltaan jotenkin reilumpi niin. Kaikki ehtivät ilmestyä ja kaikki haluttaessa myös lukea.

      Poista
    2. Niin minäkin olen antanut itseni ymmärtää, että Johtolanka valitaan ensi vuoden puolella tämän vuoden kirjoista, tai voihan se olla muukin valinta kuin kirja. Siksi heitinkin kysymyksen, että onkohan vielä julkaistavia. Aika monta dekkariakin olen lukenut, joten veikkauksia tehdään :) Sirpa

      Poista
    3. Aivan, tosiaankin palkintoa ei välttämättä saa edes kirja. Ja kirjakin on välillä ollut hyvin epädekkarimainen. Käsittääkseni ainakin vielä marraskuussa ilmestyy kirjoja, joten varmaan dekkareitakin.

      Poista
    4. Vahvistan täällä jo esitetyt arvelut Vuoden johtolanka -palkinnon jakoajasta. Se jaetaan ensi vuoden alkupuolella (todennäköisesti helmikuussa) vuoden 2013 parhaasta dekkariteosta ja voi siis olla muutakin kuin kirja. Muuta kuin kirjaa ei tosin ole palkittu yli 10 vuoteen, joten kirjapalkinnoksihan se on profiloitunut. Mutta raati sen päättää.
      terv. Leena Korsumäki, Suomen dekkariseura

      Poista
  2. Minusta, ei pahalla, Taivaslaulu ei ole kirjallisilta kriteereiltään mikään mieletön ja suurenmoinen taidonnäyte. Tarkoitan, että se on kielellisesti hyvin hyvin kaunis, mutta sitten taas siinä on paljon turhaa, kuten tylsät blogikirjoituspätkät ja välillä junnaava juoni ja yllätyksettömyys. Se on tärkeä teos naisten etujen ajajana, mutta mutta... En ole Hesarin ehdokkaista lukenut kuin Mustat paperit, joka on aivan huikea ja taiteellisesti korkeatasoinen teos. Ja siis korostan, että Taivaslaulu on myös omalla tavallaan hieno teos, mutta ei mielestäni suurenmoinen jos sitä tarkastellaan monesta näkökulmasta.

    Minäkin saan itkupotkuraivarit jos Pelo ei pääse ehdolle Finlandiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielipiteen vapaus sentään sallitaan :) Luin juuri arviosi Reginasta. Siihen kommentoisin, että minulle Taivaslaulu näyttäytyi varsin tuoreena, koska ilmeisestikään en sitten ole kovin paljon aihealuetta käsittelevää kirjallisuutta lukenut. En myöskään kaivannut mitään järisyttäviä paljastuksia, ainakaan sen enempää kuin mitä Rauhala tarjoilee. Aihepiiri on minulle niin vieras, että sain riittävästi. Kirjan rakenteessa on toki toivomisen varaa, mutta se on kaikesta huolimatta kirjoittajansa esikoisteos. Täydellisyyttä lienee kohtuutonta odottaa. No, en puolustele enempää, koska oma lukukokemukseni nyt vain oli niin huikea. Tunne on vahvana mielessä vieläkin, enkä suostu siitä luopumaan :)

      Pelon kirjan äärellä tunsin toisenlaista haltioitumista. Se on toisessa sarjassa. Kuten sanottu, raivaria saattaa pukata.

      Poista
  3. Minustakin on käsittämätöntä, ettei Taivaslaulu ole ehdolla!
    Se on ollut yksi vuoden huikeimpia kirjoja, niin kielellisesti kuin muutenkin.

    Veera Nieminen on listalla iloinen yllätys, tykkäsin Avioliittosimulaattorista kovasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan olla jotenkin turhan tosikko, koska minua Avioliittosimulaattori ei kiinnosta niin tipan tippaa. Syyt ovat osin ulkokirjalliset, mitä kyllä häpeän.

      Poista
    2. Avioliittosimulaattorin luin ihan vain tämän ehdokkuuden vuoksi. On sellaista mukavaa välipalaluettavaa. Vaikka rantalaiturilla. Tai esim Pelon aistikkaan ja koskettavan lukuelämyksen jälkeen.
      Taivaslaulua en siis ihmettele, enkä enää nostaisi F-ehdokkaaksi, mutta lukekaa ihmiset Kaarlelan Saara. Niin ja Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta. Kun kuulin kesällä vielä hänen noin viiden vuoden kirjoitustaipaleensa tämän teoksen kanssa, en voi muuta kuin hattua nostaa ja syvään kumartaa. Haahtelan uusinta en ole lukenut, mutta muuten pidän hänestä,
      Melkein kaikki täällä luetellut "vanhat konkarit" ovat joskus jo olleet ehdokkaina tai voittaneet, Nousiainen ei.
      Fiilispohjallahan tässä on mentävä, kun ei millään ehdi lukea kaikkea ja uskoisin, että raati kuitenkin nostaa esiin myös jonkun teoksen, jota ei niin ole hehkutettu mediassa. Ja niitäkin riittää - hyviäkin.
      Entäs naisista uudelleen Laila Hirvisaari? Utrio, Varis, Snellman? Krohnia ja Linturia en ole lukenut. Huotarinen (runot), Rasi-Koskinen, Kaunisto, Lipson ja jopa Oranen Kekkos-kirjallaan.
      Oi, tää on ihanaa. Pakko tehdä oma lista lukemistani kirjoista.
      Sirpa
      ps. Rasi-Koskista pidän valttikorttinani ;)

      Poista
  4. Riikka Pelosta pidin minäkin valtavasti, Haahtelasta tietenkin ja myönnettävä on, että yksi iloisista yllätyksistä on ollut Avioliittosimulaattori. Luin välipalana Moraiushuoneen ja kyllä Lehtinen hävisi sen lajin kilpailun rinnanmitalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh. Aiotteko taivutella mut lukemaan Niemisen kirjan? :D Haahtela saattaisi muuten F-kisassa ollakin (en ole uusinta lukenutkaan).

      Poista
  5. Minä ainakin olin aivan ällistynyt ettei Taivaslaulu ole mukana HS:n listalla, huutava vääryys! Itse näkisin kirjan mielelläni ihan Finlandia -mittelöissä, niin suuren vaikutuksen se minuun teki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enpä pistäisi pahakseni minäkään, mutta skeptisenä kyynikkona en pidä sitä todennäköisenä :D Mutta kuten sanottu, Finlandia-esiraati on aina onnistunut yllättämään ainakin mut. Jos siis tällä kertaa vaikka niin!

      Poista
  6. Taivaslaulun Esikoiskirja-ehdokkuuden puolesta olisi ollut valmis lyömään pääni vetoa. No, onneksi en lyönyt :P Mutta silti olen sitä mieltä, että huutava vääryys siinä kohdin tapahtui. Ehkä se menisikin suoraan Finlandia-ehdokkaaksi. (Oho, uskalsinko todellakin lausua näin ääneen?)

    Myös Kolibria odottelin listoille. Eipä näy. Höh.

    Terv. Jonna
    joka yritti sinua sunnuntaina Kirjamessuilta kuikuilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä sentään, että pää säilyi :) Voisimme oikeastaan ehdottaa, että saamme valita vastaisuudessa nämä ehdokkaat aivan itse, koska selvästikin tiedämme raatia paremmin! (vitsi) Kyllä en muuten jaksa tuohon F-ehdokkuuteen uskoa. Toivottavasti sen suhteen erehdyn, kuten niin monesti ennenkin....

      Olipa harmi, että messupäivämme eivät sopineet yhteen! Olisi kivaa rupatella joskus ihan nenätysten! Olisi kaikenlaista päivitettävää!

      Poista
  7. Voi että miten kiva postaus! Palaan tähän vielä myöhemmin, mutta nyt heti haluan kommentoida tuohon Finlandia-ehdokas-veikkaukseen. Minun veikkaukseni menevät yleensä aina ihan metsään, mutta tällä kertaa veikkaan että ehdokaslistalta saattaisivat löytyä Muinosen Mustat paperit, Pelon Jokapäiväinen elämämme, Westön Kangastus 38, Tuurin Alkemistit (tai vaihtoehtoisesti Mäkelän Pushkinin enkeli), Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea ja Sahlbergin Herodes. Noista en ole edes lukenut vielä muita kuin Westön ja Haahtelan, sekä nyt aluillaan olevan Muinosen (joka on upea!), mutta nyt mennäänkin intuitiolla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muinosen kirja alkaa saada sen verran painavia suosituksia, että se on pikimmiten luettava. Sahlberg myös on listallani vielä ennen joulukuun alkua. Eikös hänkin ole näitä, jotka ovat olleet ehdolla useampaan kertaan ennenkin? Westö ja Tuurihan ovat jo kertaalleen voittaneetkin, mutta mikä ettei. Saapa nähdä!

      Poista
    2. Sahlberg on ollut ehdolla kahdesti. Minäkin aion lukea Herodeksen mahdollisimman pian. Muinosen kirjasta olen nyt aivan fiiliksissä, se on ihan ehdottomasti yksi syksyn kovimmista, melkoinen yllättäjä.

      Ja voih, unohdin täysin, että Väisäsen Taivaanvartijat on tänä vuonna ilmestynyt. Jos se ei ole Finlandia-ehdokaslistalla, niin jo on huutava vääryys! Ja tosiaan, Krohnin Hotel Sapiensikin, oijoi. Taidan muuttaa aiempaa vastaustani, lopullinen veikkausrivini onkin nyt seuraava: Muinonen, Pelo, Westö, Väisänen, Krohn ja Haahtela tai Sahlberg. :)

      Poista
  8. Olen lukenut noista esikoiskirjoista nämä:

    Tua Harno: Ne jotka jäävät (romaani), Otava
    Niina Miettinen: Israel-tyttö (romaani), Teos
    Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori (romaani), Tammi
    Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja (romaani), Otava

    Ja jokaisen kohdalla olen iloinen, että ne pääsivät - mielestäni ansaitusti - finalisteiksi. Kestän kyllä senkin, että joku noista, joita en ole lukenut, palkitaan ykköstilalla. Ehkä täytyy sitten lukea sekin.

    Taivaslaulu oli musta ihan kiva kirja, mutta en mitenkään ihastunut siihen sen kummemmin, joten en ihmettele miksi ei ole listalla.

    (ha, siis todellakin nämä perustuvat melkoisesti omaan fiilikseeni kirjoista, joten joku ja moni muu on varmaan eri mieltä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fiilispohjalta minäkin suosikkini taidan aika pitkälti valita, ja sehän on aivan loistava valintaperuste! Kaikki kirjat eivät vain kaikkia puhuttele. Mielenkiintoista on kyllä taas nähdä, mikä näistä kymmenestä sitten on se raadin mielestä paras. Viimeksi valitsivat hienosti ainakin.

      Poista
  9. Taivaslaulussa on tärkeä aihe, mutta edellisten kommentoijan tavoin en minäkään sen puuttumista listalta minään skandaalina pidä: kymmenen joukkoon on päätynyt kirjallisesti parempiakin teoksia. Valitettavan harva on esimerkiksi lukenut Erkka Filanderin Heräämisen valkean myrskyn, joka on yksi tämän kirjavuoden tapauksista. Monin tavoin upea teos: mutta vaikka sen puuttuminen listalta olisi ollut varsinainen hämmästyksen aihe, niin eipä siitä blogeissa kohistaisi. - Veikkaankin Filanderin esikoista: tuo todellakin jotakin uutta 2000-luvun suomalaiseen kirjallisuuteen - tuoretta, ja silti traditiosta nousevaa.

    VastaaPoista
  10. Ai niin, piti vielä täsmentää: mainitsit postauksestasi, että "Kovin on lista romaanipainotteinen, ja jää maku, että mukaan on vähän väkipakolla otettu yksi runokokoelma." - Kannattaa lukea tuo haltioitumisesta puhkeava "valkea myrsky": ei ole kyse mistään "väkipakosta", vaikka niin voisi tietysti pelkkää listaa katselemalla ajatella. Raati on ollut hyvin hereillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos asiantuntevista kommenteista! Blogiani seuraavat ja muutkin tuttavani tietävät, että kaikesta huolimatta (viittaan siis ammatilliseen taustaani) olen häpeällisen huono runouden seuraaja. En vain tule tarttuneeksi. Pitkä proosa on mun lajini, ei voi mitään. Joten siltä pohjalta olen tekstinikin värkännyt, ja kuten kommenteistasi huomaan, olen (jälleen) paljastanut vajavaiset tietoni.

      Mielenkiintoista on nähdä, kuten jo tuolla aiemminkin sanoin, mikä sitten on lopulta raadin valinta.

      Poista
  11. Kiinnostaa kyllä myös minkälainen tuo ainut runokokoelma on, aika nuori on kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Esikoiskirjailijoiden iästähän on myös keskusteltu. Kaikesta tekniikasta ja muusta huolimatta sehän on noussut. Ihan nuoret ovat melko harvinaisia julkaisijoita. Tästä olisi mukavaa spekuloida enemmänkin.

      Poista
    2. en osaa sen tarkemmin spekuloida, mutta ainakin hesarin kritiikki tuolle oli näköjään melkein parempi kuin noille muille...

      Poista
  12. Samaa mieltä Kirsin kanssa Taivaslaulusta. Olen myös iloinen, että Lukukoira Börje Tapiolan kirjastosta sai Rakkaudesta kirjaan -palkinnon. Mutta tällaisen kommentin luin jostakin: "Siis Rakkaudesta kirjaan palkinto viimeksi bloggaajille ja nyt koiralle. How low can you go..."

    Harmaa lukutoukka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Kiitos kommentista! Börjen vallan unohdinkin, hyi minua! Ilahduin valtavasti uutisen kuultuani, sillä lukukoiraidea on minusta ihan lyömätön. Börje ja sen seuraajat ovat kullanarvoisia karvaturreja. Onnea vielä Börjelle ja emännälle <3

      Poista
  13. Toivoisin Taivaslaulun Finlandia-listalle, sillä kyllä se niin hieno on. Ehdottomasti Leena Krohnin Hotel Sapiens kuuluisi sinne. Kolmas suursuosikkini olisi Väisäsen Taivaanvartijat. Neljäs olisi Inka Nousiaisen Kirkkaat päivät ja ilta. Peloa on kehuttu tosi paljon, ja kai siellä listalla on kestotavaraa: Hotakainen, Tervo, Westö, Haahtela. Kaikkia on kehuttu paljon.

    Oli miten oli, niin upea kirjavuosi tämä on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tänä vuonna on ilmestynyt ihan valtavasti hienoja kirjoja. Ehtisipä lukea niistä vähän useamman. Sillä vaikka paljon lukeekin, ei kaikkea ehdi millään!

      Poista
  14. Toivottavasti et saa itkupotkuraivareita! Pakko kertoa, vaikkei se Finlandiaan liitty (mutta ehkä Blogistanian Finlandiaan), että ostin Pelon romaanin kirjamessuilta. Jaahas, Finlandia-ehdokkaita pitääkin alkaa miettiä. Esikoisista sinne nousee takuulla yksi tai kaksi, ehkä Miettisen ja Muinosen kirjat. Tätä täytyy miettiä ihan ajan kanssa ja laatia vaikka oma lista.

    Minäkin harmittelen, ettei Taivaslaulu päässyt HS:n ehdokaslistalle. Kirja olisi kyllä paikkansa ansainnut, minulle se on yksi vuoden voimakkaimpia kotimaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, mukavaa sitten kuulla, mitä Pelon kirjasta ajattelet!

      Taivaslaulu selvästikin jakaa lukijansa, mikä sekin lienee jonkinlainen ansio.

      Poista
  15. Niin paljon ihania kirjoja, niin vähän aikaa - alkavat työt pahasti häiritsemään harrastuksia, mutta Pelo lienee luettava vaikka väkisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin! Vuorotteluvapaata vain kirjojen lukemiseen? :D

      Poista
    2. Minä tässä ajattelin, että jos pääsisi Nadja Novakiksi Nadja Novakin paikalle. Saisi lukea työajalla :D
      Vuorokauden tunnit ei riitä, vaikka on vapaallakin ...
      Sirpa

      Poista
  16. Pistän Pelon korvan taa, se on vielä lukematta. Finlandia-veikkauksiani ovat vanhoista tekijöistä Haahtela, Hotakainen, Westö ja Tervo, mahdollisesti Katja Kalliokin, toivottavasti Jenni Linturi. Esikoisita toivoisin sinne Israel-tytön. Ai, Inka Nousianen unohtui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinp! Tunkua loppukuusikkoon on :) Jenni Linturin kirjakin pitäisi ehtiä lukea.

      Poista
  17. Olen lukenut vähän suomalaista kaunokirjallisuutta (Westö ja Hirvisaari ovat "jonossa") enkä siis osaa sanoa muista mitään mutta Sahlbergin Herodeksen toivoisin olevan F-ehdokkaiden joukossa. Kerrassaan taidokas. Siinä on myös sellaista älykästä huumoria mitä minäkin tosikkona ymmärrän & arvostan, toisin kun Supisen Säteessä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herodes vaikuttaa todelliselta mammutilta! Mahtaisiko upota meikäläiseen?

      Poista
  18. KIrjamessuilla palkittiin myös vuoden paras tietokirja, Petteri Pietikäisen Hulluuden historia. Se vaikuttaa kiinnostvalta teokselta.
    Muinosen kirja on hieno teos. Rauhalan kirjasta en pidä. Siinä on omituista koristeellisuutta, joka peittää vakavaa asiaa. Lopun epilogi on myös aivan kummallinen, turha lisäelementti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lisäyksestä! Tuota Hulluuden historiaa itse asiassa pitelin messuilla käsissänikin, mutta sinne sitten kuitenkin tällä kertaa jäi.

      Poista
  19. " on vähän väkipakolla otettu yksi runokokoelma" - on aika oudosti sanottu varsinkaan jos et ole lukenut sitä.

    Mutta totta on silti se, että romaanivoittoisuus on aika erikoisen voimakas tänä vuonna, onneksi sentään myös kaksi novellikokoelmaa. Mikäköhän on vetänyt romaanit noin suureksi enemmistöksi? Olen aina tykännyt esikoisten kilpailusta juuri sen takia että törmää runo-, essee- ja novelliteoksiin joista ei välttämättä olisi edes kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelen outoa sanavalintaani.

      Enpä osaa sanoa mitään varmaa, mutta kenties tässäkin vaikuttaa useampia asioita, joita ei välttämättä edes tiedosteta saati tunnusteta. Yksi voisi olla ainakin romaanimuodon ylivertainen (kaupallinen) suosio. Itsekin luen aivan ylivoimaisesti eniten romaaneja, kuten listojani vilkaisemalla oitis huomaa. Kymmenen ehdokkaan joukkoon mahtuisi kyllä muutakin vähän runsaammin.

      Poista

      Poista
    2. Toki romaani onkin ylivertainen lukijoiden keskuudessa. Ehkä harmittelinkin juuri tuota lopuksi mainitsemaani mahdollisuuttaa uusien, näkymättömien teosten nostolle. Koska vaikka sitä tekisi mieli ajatella, että aina ne parhaat sieltä jotenkin näkyviin tulevat niin eivät ne oikein ilman näitä palkintoja nouse.

      Kuitenkin: hyvää maanantaita!

      Poista
  20. Sen runokokoelman voi käydä lukemassa suoraan verkosta, täältä pdf: http://www.poesia.fi/heraamisen-valkea-myrsky/

    Pääsee ainakin tarkistamaan saman tien menikö väkipakolla mukaan :)

    VastaaPoista