sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Anna Gavalda: Viiniä keittiössä

Aikanaan, kun tämä kirja ilmestyi, siitä kohistiin jonkin verran Suomessakin. Ranskassa tämä oli menestys. Olen jossain vaiheessa hankkinut kirjan hyllyyni, mutta sinne se on jäänyt odottelemaan parempia aikoja. Nyt satuin törmäämään äänikirjaversioon kirjastossa ja nappasin sen kuunneltavaksi. Kirja on ohut, vain 132 sivua, eikä äänikirjassakaan ole kuin neljä levyä, jotka kestävät yhteensä 3 tuntia 45 minuuttia. Kustantajan sivuilta muuten voi kuunnella lyhyen näytteen
 
En pitänyt tästä kirjasta, sanottakoon se nyt ihan suoraan. Chloén mies on yllättäen lähtenyt ja jättänyt paitsi vaimonsa myös kaksi alle kymmenvuotiasta tytärtään. Appiukko Pierre osoittaa odottamatonta aktiivisuutta ja kiikuttaa siltä istumalta miniänsä lapsineen perheen kotitilalle, nykyiseen kesäpaikkaan maalle. Hyytävän kylmässä talossa Chloé yrittää päästä takaisin tasapainoon. Hän ja Pierre käyvät läpi tapahtumia keittiössä viinilasillisten äärellä. Chloé ei ole koskaan pitänyt apestaan, mutta nyt keskustelut tuovat hänen eteensä aivan uuden miehen, jolla on oma kiehtova menneisyytensä, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin.

Avioliittojen ja syrjähyppyjen ruotiminen ei kiinnostanut minua nyt yhtään, joten kirja jätti kylmäksi. Äänikirjana tämä ei myöskään toiminut ihan parhaalla tavalla, sillä Gavalda kirjoittaa dialogipainotteisesti. Kuunnellessa ei aina tiennyt, kuka puhuu ja kehen viitataan hän-pronominilla milloinkin.

Gavaldalta on käännetty useita teoksia, joten ilmeisesti hän puhuttelee monia muita, vaikka minä en syttynytkään. Niinpä lahjoitankin nyt oman kovakantisen lukemattoman kappaleeni teoksesta Viiniä keittiössä sille, joka ensiksi ehtii kertomaan kiinnostuksestaan kommentissa.

Anna Gavalda: Viiniä keittiössä
Gummeruksen äänikirja, 4 cd:tä. Lukija Susanna Haavisto.
Kirjana ilmestynyt suomeksi 2003 Titia Schuurmanin kääntämänä. Uusin painos on vuodelta 2010.

9 kommenttia:

 1. Olen lukenut Gavaldalta tämän sekä Kimpassa ja Karkumatka. Kimpassa on lempikirjalistallani, tämä ja Karkumatka ovat semmoisia pikkunäppäriä kerranluettavia.

  Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Tämä kirja on hyllyssäni, joten en kaipaa sitä itselleni, mutta minä pidin tästä. Gavaldan lyhytproosa (tämä, Kunpa joku odottaisi minua jossakin ja Karkumatka) on minulle tervetullutta välipalakirjallisuutta. Sopivan nokkelaa luettavaksi silloin kun on "kirjojen välillä" eikä tiedä mitä lukisi. Äänikirjana en minäkään uskoisi tämän toimivan.

  VastaaPoista
 3. Totta Elma Ilona ja Katja, Cavaldan kirjat ovat pikkunäppärää välipalakirjallisuutta. Hyvää sellaista, ei silti. Esimerkiksi Karkumatka oli todella nopealukuinen, muttei se jättänyt mitään pysyvämpiä muistijälkiä (ja luin sen vasta muutama kuukausi sitten).

  VastaaPoista
 4. Eilen luin just Cavaldan Karkkumatka, Samaa mieltä olen kuin Anna Elina, välipalakirja. Kirjan lukee yhdessä illassa ja mitään suurempaa miettimättä.
  Ei herattänyt mitään erikoista innostusta tarttua kirjailijan muihin kirjoihin.

  VastaaPoista
 5. Minullakin on tämä itselläni, ja itse pidin aikanaan paljonkin. Äänikirjana ei kyllä varmaan toimi. Minulle tämä oli sellainen tuokiokirja, ja myös tuosta Katjan mainitsemasta Kunpa joku odottaisi minua jossakin pidän. Siitä luen aina välillä pätkän kun kaipaan jotain pientä. (Karkumatkasta en edes tiennyt ennen kuin nyt.. hyvä tietää.).

  Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista! Tuntuu olevan harvinaisen vaikea kirja päästä eroon. Eikö nyt kukaan kaipaa mukavaa välipalalukemista?

  VastaaPoista
 7. Minullakin on tämä hyllyssä ja pidin kyllä kirjasta kovasti. Siitä, että kaikki tapahtuu lyhyessä hetkessä ja kuitenkin siilautuu keittiön hetkessä koko elämä. Luin lähes samalta istumalta Gavaldalta myös Kimpassa ja Kunpa joku odottaisi minua jossakin, joka on suosikkini. Olen ollut kyllä hieman pettynyt Gavaldan uusimpiin teoksiin...

  VastaaPoista
 8. Minä haluaisin tutustua Gavaldan kirjoihin joten otan mielelläni vastaan Viiniä keittiössä-kirjan!:)

  VastaaPoista
 9. Mahtavaa, Sanna! Laitatko minulle osoitteesi tuon Yhteystieto-sivun sähköpostiosoitteen kautta, niin saat lähipäivinä paketin!

  VastaaPoista