lauantai 12. kesäkuuta 2021

Louise Penny: Kuolettava kertomus

 


Kanadalainen Three Pinesin kylä on päältä katsoen verrattoman idyllinen, kaunis rauhan ja tasapainon tyyssija. Siitä huolimatta siellä tapahtuu tuon tuostakin hyvin ikäviä henkirikoksia, joita rikoskomisario Armand Gamache alaisineen joutuu ratkomaan. Louise Pennyn viidennessä Armand Gamache -dekkarissa pikkukylän idylli saa todellisen kolauksen, kun tunnelmallisen bistron lattialta löytyy loppukesän varhaisena aamuna tapetun miehen ruumis.

Kuka mies on, kuka hänet on tappanut ja miksi? Entä miksi ruumis on tuotu juuri bistroon? Kukaan kylässä ei tunnusta tunteneensa vanhaa miestä, mutta lukija tietää, että ainakin yksi heistä valehtelee poliisille. Kylän tutut asukkaat eivät sittenkään ole kaikki niin mukavia kuin on tähän asti luultu.

Kohtalaisen pian selviää, että tuntematon mies on asunut metsässä pienessä mökissä yksin ja eristyksissä mitä ilmeisimmin jo vuosia. Kun mökkiä tutkitaan tarkemmin, huomataan, että se on itse asiassa täynnä mittaamattoman arvokkaita taideaarteita. Miehen arvoitus alkaa olla yhä kimurantimpi ja kutkuttavampi. Mistä hänen aarteensa ovat peräisin?

Johtolankoja tuntuu olevan todella niukalti, ja Armand Gamache joukkoineen on vähintäänkin ymmällään. Jopa Gamachen esimies aviomiehineen asettavat taitonsa ja verkostonsa Gamachen käyttöön, jotta edes jonkinlaista valaistusta juttuun saataisiin. Pitkällisten selvitysten jälkeen tutkimukset haarautuvat Brittiläisestä Kolumbiasta Eurooppaan asti, kunnes kaikki jälleen tiivistyy Three Pinesiin.

Edellisen osan Kiveen hakatun kuoleman äärellä olen todennut viihtyväni mainiosti Pennyn verkkaisen kerronnan ja Gamachen vanhakantaisen tutkintatyylin parissa, mutta on myönnettävä, että Kuolettava kertomus oli paikoin lähes liian verkkainen ja lavea. Vaikka juoni on verrattoman ovela, on viisi ja puoli sataa sivua sittenkin liikaa. Tiivistämisen varaa olisi ollut, eikä se tosiaankaan olisi yhtään haitannut.

Sivujuonet eivät juurikaan tässä osassa etene. Gamachen menneisyyteen ei tule lisävaloa, mutta perhetilannetta sivutaan satunnaisesti. Lievää huolta tuntuu olevan aikuisen tyttären elämäntilanteesta. Kylän taiteilijakaksikko Peter ja Claire tuskailevat taiteen tekemisen, epävarmuuden ja keskinäisen kilpailun parissa kuten ennenkin. Äksy runoilija Ruth hanhineen putkahtelee esiin milloin missäkin. Bistrossa on ankeahko tunnelma, joten herkkujen syönti on siirtynyt threepinesilaisten koteihin. Hadleyn kartano on saanut uudet omistajat, jotka hankkivat hevosia. Ja niin edelleen.

Kustantamo Bazarin syksyn 2021 luettelossa esitellään jo sarjan kuudes osa Kuolleet haudoissaan. Siinä Gamache tutkii historioitsijan murhaa Quebecissa, eikä ainakaan esittelyn mukaan juttu liity tällä kertaa mitenkään Three Pinesiin tai sen asukkaisiin. Sivumääräkin on palannut maltillisempaan 450 sivuun. Sitä odottelemaan!

Louise Penny: Kuolettava kertomus (The Brutal Telling)
Suom. Timo Korppi. 556 s.
Äänikirjan lukija Kalle Chydenius, kesto 18 h 43 min.

Arvostelukappale, äänikirja Storytel.

Three Pines -sarja:

Kuolema kiitospäivänä (Bazar, 2019) (Naivistin kuolema, WSOY, Sapo-sarja, 2008) 

Kylmän kosketus (Bazar, 2019) (WSOY, Sapo-sarja, 2009)

Kuukausista julmin (Bazar, 2020)

Kiveen hakattu kuolema (Bazar, 2020)

Kuolettava kertomus (Bazar, 2021)

Kuolleet haudoissaan (Bazar, syyskuu 2021)

A Trick of the Light

The Beautiful Mystery

How the Light Gets In

The Long Way Home

The Nature of the Beast

A Great Reckoning

Glass Houses

Kingdom of the Blind

A Better Man

All the Devils Are Here

The Madness of Crowds



2 kommenttia:

  1. Hermo meni täälläkin liikaan jaaritteluun! Kiveen hakatussa kuolemassa oli myös samaa vikaa. Paras on mielestäni tähän mennessä ollut Kylmän kosketus.

    VastaaPoista
  2. Kääntäjälle tuli duck-ongelma Kuolettava kertomus -kirjassa. Kiveen hakatussa kuolemassa runoilija Ruthilla on Ruusa-niminen ankka. Kuolettavassa kertomuksessa Ruusa on sittenkin hanhi ;)

    VastaaPoista