keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Louise Penny: Kiveen hakattu kuolema

 


Ylikomisario Armand Gamache on vaimonsa Reine-Marien kanssa viettämässä hääpäiväänsä syrjäisessä Bellechassen majatalossa, kuten he ovat viettäneet kaikkina aikaisempinakin hääpäivinään. Ihastuttava joskin vähän jo rapistumisvaarassa oleva valtava hirsihuvila on aikoinaan rakennettu rikkaitten liikemiesten metsästysmajaksi, mutta nyt sitä on jo vuosikymmeniä vakaasti luotsannut iättömältä vaikuttava madame Clementine Dubois.

Bellechasseen saapuvat kesäpäiviä viettämään myös iäkäs Finneyn pariskunta sekä heidän neljä aikuista lastaan ja yksi lapsenlapsi, kaksitoistavuotias Bean. Irene Finneyn ensimmäisen aviomiehen muistopatsas on tarkoitus pystyttää majatalon läheisyyteen, ja perhe on kokoontunut paikalle äidin kutsumana. Charles Morrow on aikoinaan koonnut merkittävän omaisuuden, mutta perheessä on pahoja jännitteitä.

Joukossa on myös Julia, tytär, joka ei ole vuosikymmeniin osallistunut kesäisiin kokoontumisiin. Nyt hänen liikemiesaviomiehensä on kuitenkin vankilassa, joten hän on päättänyt poikkeuksellisesti osallistua. Viimeisinä Bellechasseen Irene Finneyn lapsista saapuu poika Peter, joka osoittautuu heidän suureksi hämmästyksekseen Gamachen pariskunnan tuttavaksi.

Kesäparatiisi vaikuttaa päältä katsoen täydelliseltä, mutta ihan pinnan alla on aistittavissa jännitteitä. Kuten arvata saattaa, myrsky-yön jälkeen metsästä löytyy yhden majatalon asukkaan ruumis. Kuolema todetaan pikaisesti epäluonnolliseksi, ja niinpä Armand Gamachen loma muuttuu murhatutkimuksen vetämiseksi. Onneksi madame Dubois huolehtii, että poliisit saavat jatkuvasti syödäkseen mitä herkullisimpia ruokia.

Murhatapa on poikkeuksellisen ovela, ja Gamache joutuu miltei myöntämään, että murhaaja on vetänyt pidemmän korren. Mutta kyllä hän sentään tämänkin arvoituksen lopulta ratkaisee. Itse tosin päättelin murhatavan jo varsin varhaisessa vaiheessa, mutta murhaajaa en kyllä osannut aavistaa!

Kiveen hakattu kuolema on neljäs kanadalaisen Louise Pennyn moninkertaisesti palkittua ja hurjan suosittua Three Pines -dekkarisarjaa, jonka päähenkilö on Quebeqin Sûretén eli poliisin murharyhmän päällikkö Armand Gamache. Sarjassa seurataan paitsi Gamachen työtä ja hitusen yksityiselämääkin, myös hänen tiimiläisiään sekä ennen kaikkea postikorttimaisen idyllisen Three Pinesin pikkukylän persoonallisia asukkaita ja heidän elämäänsä ja kuolemaansakin.

Tällä kertaa tapahtumat eivät siis sijoitu Three Pinesiin, mutta tarinassa on mukana kaksi keskeistä aiemmista kirjoista tuttua threepinesilaista eli taiteilijapariskunta Peter ja Claire. Aiemmista kirjoista tuttuja teemoja sivutaan tälläkin kertaa, kuten kielikysymystä ja luokkaeroja. Gamachea huvittaa kovasti, kun Finneyt ja Morrowt päättelevät hänen ja Reine-Marien olevan kauppias ja siivooja eli käytännössä ihmisiä, joista ei tarvitse välittää, kuten hotellin henkilökuntakin.

Penny ruotii henkilöidensä avulla perusteellisesti ja monista näkökulmista muun muassa vanhemmuutta ja lapsuutta, vanhempien ja lasten välisiä siteitä sekä sisarkateutta.

Kuten olen aiemmistakin osista kirjoittaessani todennut, nämä viipyilevät ja rauhalliset dekkarit ovat täydellisen viihdyttäviä. Bellechassessa eivät toimi internet tai matkapuhelimet, joten tutkinta on tehtävä kuten ennen vanhaan, ja sehän sopii niin Gamachelle kuin minullekin. Mutta on loppukohtauksessa sentään kunnon dramatiikkaa ja ripaus hengenvaaraakin. Sen jälkeen onkin taas hyvä kokoontua vahvan teen ja takkatulen lämpöön kokoamaan langanpäät yhteen.

Louise Penny: Kiveen hakattu kuolema (The Murder Stone)
Suom. Outi Järvinen.
Bazar 2020. 432 s.
Äänikirjan lukija Kalle Chydenius, kesto 14 t 49 min.


Painettu kirja arviokappale, äänikirja ostettu.

Three Pines -sarja:

Kuolema kiitospäivänä (Bazar, 2019) (Naivistin kuolema, WSOY, Sapo-sarja, 2008) 

Kylmän kosketus (Bazar, 2019) (WSOY, Sapo-sarja, 2009)

Kuukausista julmin (Bazar, 2020)

Kiveen hakattu kuolema (Bazar, 2020)

Kuolettava kertomus (Bazar, 2021)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti