maanantai 7. kesäkuuta 2021

JP Koskinen: Heinäkuun hurmeiset niityt

 


Heinäkuun hurmeiset niityt on seitsemäs osa JP Koskisen Murhan vuosi -dekkarisarjaa. On siis onnellisesti ohitettu kuuluisa puolenvälin krouvi. Kenties virstanpylvään saavuttamisen ilosta kirjailija on hienovaraisesti uudistanut sarjaa tässä vaiheessa.

Aikaisemmissa osissa yksityisetsiväkaksikko on varsinaisten tutkittavien tapausten ohessa ratkonut suomalaisen rikoshistorian kimuranteimpia tapauksia kuten Bodomjärven murhia, mutta tällä kertaa ei aloitetakaan uutta rikospähkinää. Sen sijaan nykyhetken pääjutun rinnalla kulkee 1700-luvun Hämeenlinnaan sijoittuva rinnakkaistarina, jossa lensmanni Carolus Musse nihti Johannes Eldforss apunaan ratkoo kimuranttia lukkarin murhaa. Syyllinen näyttää olevan itse paholainen.

Rinnakkaistarina tapahtuu Juho Tulikosken unissa. Miehen unimaailma on mennyt raiteiltaan ilmeisesti vahvan kipulääkityksen, kooman tai trauman takia. Murhan vuoden edellinen osa Kesäkuun kalmantanssi nimittäin päättyi melkoiseen koukkuun, jossa Juho sai luodin kylkeensä.

Kun Juhoa vielä paikkaillaan sairaalassa, yksityisetsivätoimiston pomo Kalevi Arosuo ottaa uuden asiakkaan. Raimo Kuikka toivoo, että Arosuo selvittäisi, kuka oikeasti tappoi hänen lankonsa, jonka taposta hänen siskonsa Hillevi on istunut vankilassa jo kolme vuotta. Tapaus vaikuttaa mielenkiinnottomalta. Hillevi on tunnustanut pistäneensä miehensä Tommin kuoliaaksi fileerausveitsellä, eikä paikalla ole ollut muita. Miksi Raimo on juuri nyt innostunut saamaan siskonsa pois vankilasta?

Kaksikko ryhtyy selvittämään jo täysin selvältä vaikuttavaa juttua lähinnä velvollisuudentunnosta. Miehet jututtavat Tommin ryyppykavereita, Hillevin naapuria sekä äitiä laihahkoin tuloksin. Johonkin tulenarkaan he kuitenkin osuvat, koska periaatteessa sairauslomalla olevan Juhon vointi huononee välillä huolestuttavasti.

Toimeksiannon lisäksi huolia aiheuttavat Arosoiden kotitalon kattoremontti sekä Kalevi Arosuon menneisyyttä penkovat entiset virkaveljet. Usuttaako Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Hannu Manalkivi tosiaan poliisia vanha vihollisensa kimppuun? Juholla on lisäksi edelleen omat aavistuksensa enonsa hämärästä menneisyydestä.

Heinäkuun hurmeiset niityt jätti minut vähän ristiriitaisiin tunnelmiin. Pidin kovasti Juhon unimaailmaan sijoitetusta historiallisesta rikostarinasta, se oli itse asiassa kirjan parasta antia. Koskisen kirjoitustyylin letkeä humoristinen pilke tulee siinä parhaiten esille. Unimaailman tarinalla on tietysti linkkinsä nykyhetken juoneen, ja arvasin osittain sen avulla Hillevin miehen todellisen tappajan.

Sen sijaan varsinainen pääjuoni ei oikein tällä kertaa päässyt kunnolla käyntiin, vaikka siinäkin on toki hetkensä. Kalevi Arosuon ja muun suvun menneisyyden sotkut alkavat myös olla jo jokseenkin perusteellisesti setvityt.

JP Koskinen: Heinäkuun hurmeiset niityt
CrimeTime 2021. 298 s.


Arvostelukappale.

Murhan vuosi -sarja:

Tammikuun pimeä syli
Kesäkuun kalmantanssi
Heinäkuun hurmeiset niitytEi kommentteja:

Lähetä kommentti