tiistai 22. elokuuta 2017

Heikki Valkama: Pallokala



Japanilainen kulttuuri, huippukokkaus ja häikäilemätön rikos. Näistä aineksista on koottu gastrodekkariksi kutsuttu Pallokala, joka on käsittääkseni toimittaja-kirjailija Heikki Valkaman esikoisdekkari. Houkutteleva yhdistelmä ainakin minun mielestäni. Olen pitänyt kovasti Valkaman työnjäljestä Imagen päätoimittajana, ja kukapa suomalainen ei pitäisi Japanista. Ruoasta nyt puhumattakaan. Dekkarifaniuttani minun lienee turha avata enempää. Pallokala polskahti oitis lukulistani kärkeen!

Riku Mäki on suomalainen kansainvälisestikin menestynyt huippukokki, joka on kotimaassa saavuttanut oikeastaan kaiken haluamansa ammatillisessa mielessä. Yksityiselämän puolella tilanne ei ole aivan yhtä aurinkoinen, sillä Riku on hiljattain tullut kipeällä tavalla petetyksi. Siksi yllättävä kutsu Japanin keisarilliseen huippukokkikisaan on lopulta enemmän kuin tervetullut. Yhtään ei haittaa, että kutsun on selvästikin junaillut Rikun opiskelukaveri Kenta, joka on Tokiossa jatkanut perheensä menestystä ravintolabisneksessä.

Riku siis pakkaa veitsensä ja suomalaiset huippulaadukkaat raaka-aineensa televisioitavaa kokkikisaa varten ja matkustaa Tokioon. Samaan aikaan lukija saa seurata Atsuya Furutan yrityksiä taklata pahin kilpakumppaninsa kisassa paikallisen mafiapomon eli yakuza-päällikön ykkösmiehen paikasta. Kolmas, kursiivilla painettu näkökulma jää arvoituksellisesti nimettömäksi. Joku on kuitenkin pahassa pulassa, eikä muuta ulospääsyä ole kuin valmistaa murhaava ateria pallokalasta. Tuskailua ja valmisteluja seurataan lähes koko dekkarin mitalta. Puolivälin jälkeen kuvaan astuu myös ylikomisario Matsuzaka.

Valkaman dekkarin ainekset ovat mielenkiintoiset ja hänen Japani- ja gastronomia-asiantuntemuksensa ovat kiistämättömät, eikä kielessäkään ole moitittavaa. Harmillisesti Pallokalan heikkoudeksi jää dekkarijuonen vaisuus. Liikkeelle lähdetään kovin kaukaa ja monia asioita, kuten japanilaisen järjestäytyneen rikollisuuden olemusta, kokkikisoja, kokkausta, pallokalan myrkyllisyyttä ja japanilaista tapakulttuuria ylipäätään selitetään sivukaupalla.

Toimintaan päästään siis vasta pitkällisten luentojen jälkeen, ja hetken aikaa näyttääkin jo hyvältä. Murhatapa on verrattoman näyttävä, ja oivallisesti Valkama saa Rikun melkoiseen pulaan. Sitten seuraa taas jaarittelua, kunnes lopulta päästään kiivaaseen toimintavaiheeseen. Hetken aikaa meno on oikeasti jännittävää, kunnes loppu taas löysäillään.

Suomalaiskokki Riku Mäki ei selvitä rikosta tai hääri muutenkaan yksityisetsivänä. Rikoksen selvittämisen osalta Pallokala on lähinnä poliisiromaani. Matsuzaka vaikuttaa lyhyen tuttavuuden perusteella sympaattiselta poliisimieheltä, jolla on riesanaan tutunoloisia ongelmia liiallisesta perhe-elämän tuhoavasta työstä alkaen.

Pidin eksoottisesta ympäristöstä ja näyttävästä murhatavasta, mutta kumpikin tuntui toisaalta vaativan paljon selittämistä ja avaamista, mikä valitettavasti syö jännitystä vaikka muuten kiintoisaa onkin. Japani-faneille ja ruokafriikeille tämä on oivallinen herkkupala.

Heikki Valkama: Pallokala
Tammi 2017. 270 s.


Arvostelukappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti