perjantai 30. syyskuuta 2011

Kirjablogin kuukausikatsausSyyskuu on ollut työntäyteinen kuukausi. Kirjarintamalla on kuitenkin ja ehkä myös juuri siksi tapahtunut ihan kohtalaisesti. Tässä syyskuun luetut listana:

Helmi Kekkonen: Valinta
Sofi Oksanen: Liian lyhyt hame (laululyriikoita)
Reijo Mäki: Tatuoitu taivas (äänikirja)
Jari Tervo: Layla
Esa-Pekka Kanniainen: Pimeä korpi
Pertti Koskinen: Salaisuuksien kylä
Leena Lehtolainen: Oikeuden jalopeura (äänikirja)
Johanna Hulkko: Jostakin kotoisin
Ernest Hemingway: Vanhus ja meri (äänikirja)
Michael Cunningham: Tunnit (äänikirja)
Simon Beckett: Multiin kätketyt

Yksitoista kirjaa siis kaikkiaan. Äänikirjoja on kertynyt kokonaiset neljä, koska kuten sanottu töissä olen käynyt ahkerasti ja työmatkoilla on tapana kuunnella äänikirjaa. Dekkarit ja muut kevyemmät kirjat sopivat mainiosti työmatkan viihdykkeeksi, mutta Michael Cunninghamin Tunnit ei oikein päässyt oikeuksiinsa. Lukijana siinä on taitava Eero Saarinen, jonka miellyttävään ääneen on helppo tuudittautua. Teksti on kuitenkin sen verran vaikeaa, että keskittyminen pääsi väsyneenä välillä herpaantumaan. Kirjaa en ole vielä lukenut, mutta sen pohjalta tehdyn elokuvan olen tainnut nähdä kahdestikin. Kuunnellessani ajattelin useaan kertaan, että kirjakin olisi varmasti lukemisen arvoinen. Samoin mietin, että olisi lopultakin luettava jotakin Virginia Woolfin teoksia eikä aina vain hänen elämästään. Myös Cunninghamin tuotantoa voisi lukea enemmän. Hemingwayn klassikkoromaanin Vanhus ja meri kuuntelin myös äänikirjana, jonka lukijana on Ismo Kallio. Toinen toistaan parempia lukijoita siis, kiitos niistä kustantajille! Kertaus olikin jo tämän kirjan kohdalla paikallaan, sillä olen tainnut lukea tämän aiemmin vain kerran, vuonna 1985. Aikaa siis oli kulunut, mutta tarina on niin tuttu, että sen pääpiirteissään muistin. Sienestysretkien ratoksi tämä sopi kuin valettu, mahtavan meditatiivinen tunnelma. Kuukauden huippukirjaa en pysty valitsemaan, koska luettavaksi osui niin erilaisia kirjoja. Blogivieraitani kiinnosti ylivoimaisesti eniten Tervon Layla. Mukavaa oli lukea Johanna Hulkon Jostakin kotoisin, koska siitä ei ole kovinkaan paljon muualla vielä kirjoitettu. Hulkko kannattaa kuitenkin laittaa muistiin tutustumista varten.

Keskeneräisiä kirjoja on tällä hetkellä useita. Syyskuun satoa verotti hieman David Grossmanin tiiliskivi Sinne missä maa päättyy, joka siis edelleen on kesken. Se on todella hieno romaani, mutta myös erittäin hidas- ja raskaslukuinen. Olen sen kuitenkin luvannut lukea ja arvioida, joten jatkettava on. Uskon, että se myös palkitsee. Samoin on vasta aloitusvaiheessa Merete Mazzarellan Silloin en koskaan ole yksin. Se vaikuttaa myös hyvältä ja mielenkiintoiselta. Samaan syssyyn lainasin kirjaston kirjoittamisoppaitten hyllystä pari muutakin mielenkiintoista kirjaa, jotka toivon mukaan saisin lokakuussa luettua. Äänikirjoina menevät parhaillaan Esa Salmisen Leposija Kilimakitossa (lenkkeilyn ohessa) ja Juhani Ahon Papin rouva (työmatkakuuntelussa).

Helsingin kirjamessuja jo kovasti odotellaan, mutta tänä viikonloppuna Turussa järjestetään kansainväliset kirjamessut jo 20. kerran. Tohina oli messupaikalla jo eilen melkoinen. Kirjailijoita, kustantajia, kirjakauppoja, antikvariaatteja jne. on paikalla tuhottomasti!

Turun kansainväliset kirjamessut 30.9.-2.10.2011

1 kommentti:

  1. Oletpa ehtinyt kuunnella paljon äänikirjoja. Minulla on Taavi Soininvaara tökkinyt jo yli kuukauden, mutta eilen pitkästä aikaa sitä kuuntelin. Ehkäpä sitten kun säät alkavat huonontua, tulee vaunulenkillä useammin paettua äänikirjan pariin :)

    VastaaPoista