maanantai 20. joulukuuta 2021

Tuula Kallioniemi: Mopoautolla mun prinssini saapuu

 


Tuula Kallioniemi on tehnyt pitkän, tuotteliaan ja arvostetun uran lasten- ja nuortenkirjailijana. Hänellä on useitakin tunnettuja lastenkirjasarjoja, joista suosituimmat ovat Reuhurinne- ja Konsta-sarjat. Sarjoissa on ilmestynyt yhteensä kymmeniä teoksia, ja yksittäisten teosten ja lyhyempiin sarjoihin kuuluvien teosten yhteismääräkin on vaikuttava.

Kallioniemen uusin yksittäinen nuortenromaani Mopoautolla mun prinssini saapuu on suunnattu hieman vanhemmille eli noin yläkouluikäisille lukijoille. Se edustaa melko perinteistä nuortenromaanityyppiä, jossa nuori kamppailee kasvukipujen ja ihmissuhdeongelmien kanssa. Lopussa kuitenkin päästään jonkinlaiseen ainakin melko onnelliseen loppuun. Romaani on tiivis ja suhteellisen helppolukuinen, mutta teemoissa on kyllä pureskeltavaa lukijalle.

Minäkertoja Ella on juuri päässyt peruskoulusta ja viettää kesälomaansa ennen lukion alkua. Äiti on yksinhuoltaja, koska perheen isä on kuollut muutama vuosi sitten sydänkohtaukseen. Pikkuveli Veeti on suosittu jääkiekkoilija, ja Ellan parhaista kavereista Pilvi on ihastunut häneen. Ella itse on kuolettavan rakastunut Toniin, joka on saanut kesätyön jätskikipsalta ja aikoo aikuisena taiteilijaksi.

Ella itse on lahjakas piirtäjä, ja isäkin oli taiteilija. Samoin isän äiti, lasten mummo, on tunnettu kuvittaja. Mutta äiti ei pidä taiteilijaa ammattina eikä hyväksynyt isän maalaamista, vaikka kannustaakin Ellaa piirustusharrastuksen pariin. Kesälukemisena Ellalla on mummolta saatu taiteilija Elin Danielson-Gambogin elämäkerta. Ollapa kuin Elin! Rohkea, taitava ja kuuluisa!

Erilaisten kommellusten ja kriisien kautta Ellan sydämenasiat ja tulevaisuudensuunnitelmat asettuvat uomiinsa. Siinä sivussa paljastuvat myös pienen perheen ja suvun salassa pidetyt asiat. Puhuminen ei tosiaankaan ole ollut Ellan perheen vahvuus, ja erityisen vaikeaa on ollut puhua isän kuolemasta. Asian käsittelemättä jättäminen ei ole ollut kovin viisas ratkaisu, vaikka ymmärrettävä toki. Nyt on kuitenkin katsottava yhdessä totuutta silmiin.

Tuula Kallioniemi: Mopoautolla mun prinssini saapuu
Otava, 2021. 141 s.
Kansi Päivi Puustinen.

Arvostelukappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti