torstai 21. syyskuuta 2017

Paula Arvas ja Voitto Ruohonen: Alussa oli murha – Johtolankoja rikoskirjallisuuteenKun todelliset dekkaritohtorit Paula Arvas ja Voitto Ruohonen ovat käärineet hihansa, voi lukija vain huokailla tyytyväisyydestä lopputuloksen eli tietokirjan Alussa oli murha – Johtolankoja rikoskirjallisuuteen äärellä. Teos on kaikin puolin muhkea tietopaketti, joka pitää sisällään oikeastaan kaiken, mitä dekkariharrastaja osaa toivoa. Mikä parasta, tuhti faktapaketti on oivallisesti jäsennelty sekä selkeästi ja jopa koukuttavasti kirjoitettu. Tämä teos kuuluu automaattisesti jokaisen itseään kunnioittavan dekkariharrastajan käsikirjastoon.

Arvas ja Ruohonen käyvät läpi rikoskirjallisuuden historian peilaten kotimaista dekkarituotantoa kansainväliseen kehitykseen ja trendeihin. Samalla hahmottuvat genren alalajit kuten salapoliisiromaani, arvoitusdekkari, kovaksikeitetty dekkari, poliisiromaani ja trilleri. Alalajejakin vielä lohkotaan, kuten trilleri, josta erikseen esitellään toimintatrilleri ja psykologinen trilleri.

Päälukuja kirjassa on kymmenen. Niiden lisäksi sekaan on taitettu tusinan verran tietolaatikoita, joissa syvennetään joitakin aiheita artikkelimaisesti, kuten vaikkapa ruotsalaisen salapoliisiromaanin olemusta tai Ruusun nimen kahtalaisia ominaispiirteitä eli sen salapoliisiromaanimaisuutta ja historiallisen romaanin ominaisuuksia. Viimeisessä luvussa loikataan kirjan kansien välistä muiden medioiden piiriin ja esitellään nopeasti muun muassa sarjakuvia, radiota ja televisiosarjoja dekkarinäkökulmasta.

Rikoskirjallisuus on jatkuvassa muutoksessa ja se on monin tavoin tiukasti kiinni ajassa. Nykydekkarit ovat usein hybridejä, monia eri alalajien ominaisuuksia yhdisteleviä rikoskirjoja, joiden luokitteluyritykset ovat turhia. Tätä muutosta Alussa oli murha
-teoksessa ansiokkaasti valotetaan eri puolilta.

Mitään ratkaisevaa uutta tietoa en kirjasta saanut, mutta asian perusteellinen käsittely yksien kansien välissä tekee vaikutuksen. Alussa oli murha on myös mainio käsikirja alan harrastajalle, koska lähes neljännes sen lopusta käsittää erilaisia hakemistoja ja luetteloita. Matkan varrella kirjaa lukiessani merkitsin muistiin dekkareita omalle lukulistalleni, ja teoksen takaosasta löytyy vielä vinkkilista alaa sivuavista suomalaisista väitöskirjoista.
Lukiessa oli mukava merkitä aina mielessään ruksi lukemansa dekkarin kohdalle. Rukseja kertyikin listalleni ihan mukava määrä, mutta lukemattomiakin dekkarikorpimaita on vielä kosolti samoamatta.


Paula Arvas ja Voitto Ruohonen: Alussa oli murha – Johtolankoja rikoskirjallisuuteen
Gaudeamus 2016. 408 s.

Vuoden johtolanka 2017 ehdokas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti