sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kirjahyllyjeni kätköistä II: B-hylly



Kirjahyllyjeni kätköistä -sarja jatkuu tänään osalla II eli B-hyllyllä. Tuumailin, että sarja voisi päivittyä vastakin näin sunnuntaisin, koska silloin usein on aikaa leppoisalle muistelulle ja kirjapinojen pöllyttelylle.

B-hylly noudattaa hyvin jo aloitusosassa paljastunutta linjaani. Hyllyyn on tullut säilötyksi (toistaiseksi) lukemattomia klassikoita, suosikkikirjailijoiden teoksia sekä kiinnostavia yksittäisteoksia, jotka ovat päätyneet omistukseeni monenlaisia reittejä. Tarkkasilmäiset huomasivat jo aloituspostauksen kuvista, että hyllyssäni majailee muun muassa kirjastojen poistokirjoja. En tosiaan kaihda mitään kirjanhankintatapoja: ostan uutena ja käytettynä kirjakaupoista, divareista, kirppiksiltä, kirjastojen poistohyllyistä, vaihdan, saan joskus lahjaksi, saan arvostelukappaleita. Vain varastamaan en ole sortunut. Kovakantiset ja pokkarit kelpaavat samanveroisesti hyllyyni.

B-hyllyni vankkumattomat kulmakivet ovat eteläafrikkalainen André Brink ja brittikirjailija A. S. Byatt. Brinkin tuotantoon tutustuin jo lukioikäisenä, koska hän oli äitini suosikkeja tuohon aikaan ja kirjoja suomennettiin silloin tiheään tahtiin. Kirjat avasivat ravistelevalla tavalla Etelä-Afrikan tilannetta aikana, jolloin apartheid oli vielä virallista arkea. Luin kirjat siis äitini kirjahyllystä enkä ole tullut niitä itselleni hankkineeksi. Omaan hyllyyni on sen sijaan päätynyt 1990-luvulla ilmestynyttä tuotantoa, koska silloin lapsuudenkodin kirjahylly ei enää ole ollut ihan käden ulottuvilla. Tässäkin tapauksessa kyse on tietynlaisesta pahan päivän varalle hamstraamisesta, sillä olen hyllyni Brinkeistä lukenut vain muhkean Terroriteon, toistaiseksi.

A. S. Byattin tuotannosta olen toistaiseksi lukenut vain ensimmäisenä suomennetun Riivauksen, joka teki raskaslukuisuudestaan huolimatta suuren vaikutuksen. Kirjallisuudentutkimuksesta ja yliopistomaailman raadollisuudesta kertova teoksen taso sai minut pauloihinsa, mutta rakenteeltaan Riivaus on kauniisti sanoen vaativa. Kirjailijan täydellinen paneutuminen aiheeseen ja teemoihinsa on ihailtavaa ja vaikuttavaa. Siksi tartuin epäröimättä tilaisuuteen, kun Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja laittoi oman kappaleensa järkälemäisestä Lasten kirjasta kiertoon. Se odottelee Pienen mustan kirjan kanssa parempia lukuaikoja.

Loput B-hyllyläiset näyttävät sitten olevan yksittäiskappaleita eri tekijöiltä. Charlotte Brontën hurja Kotiopettajattaren romaani on Suuren Suomalaisen Kirjakerhon painos vuodelta 1991, ja kansipapereiden kunnosta voi päätellä, että se on luettu moneen kertaan. Niin onkin, vaikka itse olen lukenut sen vain kerran. Kappaleeni oli vuosia työpaikkani asiakkaitten käytössä, kunnes tyttäreni halusi tehdä teoksesta yläkouluaikanaan tutkielman ja toin kirjan kotiin. Tytär ihastui kirjaan niin, että jokin aika sitten kävimme varta vasten katsomassa näytelmäsovituksen Lohjan teatterissa.

Karen Blixenin Eurooppalaisena Afrikassa on majaillut hyllyssäni suurin piirtein niistä ajoista, kun näin ensimmäistä kertaa elokuvan Minun Afrikkani. Kirjaa en kuitenkaan ole toistaiseksi lukenut. Boccaccion Decameronen olen aikoinani hankkinut ihan työtä varten omaksi, ja siitä olikin parikymmentä vuotta sitten paljon iloa, kun lukiolaisten kanssa historian tunnilla luimme jotain vetävää siitä näytteeksi. Kokonaan en ole itsekään teosta läpi lukenut. Anni Blomqvistin Myrskyluotokin on edelleen lukematta, vaikka näytelmän olen nähnyt eri sovituksina. NoViolet Bulawayon Me tarvitaan uudet nimet sen sijaan olen lukenut ja sitä suosittelen lämpimästi! Upea kirja.

Tällaisia ajatuksia B-hylly herätti omistajassaan, entä Sinussa? Mitä olet lukenut, mitä samoja omistat tai olet omistanut? Mitä hyllystäni näyttäisi puuttuvan?

B-hyllyn sisältö 3.4.2016:

Fredrick Backman: Mies, joka rakasti järjestystä (Atena, 2013), a-kpl, lukematta, annettu pois 21.6.2016

Fredrick Backman: Britt-Marie kävi täällä (Otava, 2015), a-kpl, lukemattaannettu pois 21.6.2016
Muriel Barberry: Siilin eleganssi (Gummerus, 2010), ostettu, lukematta
Saul Bellow: Ainoa oikea (Tammi, 1997), ostettu, lukematta
Alan Bennett: Epätavallinen lukija (Basam Books, 2008), lahja, lukematta
Gustav Björkstrand: Maria Åkerblom (Schildts, 2011), a-kpl, lukematta
Karen Blixen: Eurooppalaisena Afrikassa (Karisto, 1997), ostettu, lukematta
Anni Blomqvist: Myrskyluoto (Gummerus, 2011), ostettu, lukematta
Giovanni Boccaccio: Decamerone (Tammi, 1999, 15. p.), ostettu, osia luettu
John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa (Bazar, 2008), ostettu, lukematta
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (WSOY, 1969), lahja, luettu 
Janica Brander: Lihakuu (Otava, 2011), ostettu, lukematta
André Brink: Hiekkalinna (WSOY, 1998), ostettu, luettu, poistettu 2.1.2018
André Brink: Intohimom oikeudet (WSOY, 2001), ostettu, lukematta
André Brink: Kovan valon maa (WSOY, 1995), ostettu, luettu, poistettu 2.1.2018
André Brink: Kun vielä muistan (WOSY, 2006), ostettu, lukematta
André Brink: Pirunlaakso (WSOY, 2000), ostettu, lukematta
André Brink: Terroriteko (WSOY, 1991), ostettu, luettu, poistettu 2.1.2018
Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani (WSOY, 1997, 14. p.), ostettu, luettu
NoViolet Bulawayo: Me tarvitaan uudet nimet (Gummerus, 2013), a-kpl, luettu, poistettu
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (WSOY, 1969), a-kpl, luettu aikaisemmin
Milena Busquets: Tämäkin menee ohi (Otava, 2016), ostettu, lukematta

A. S. Byatt: Lasten kirja (Teos, 2011), vaihdettu, lukematta
A. S. Byatt: Pieni musta kirja (Teos, 2012), ostettu, lukematta
A. S. Byatt: Riivaus (Teos, 2008), ostettu, luettu


Kirjahyllyjeni kätköistä -sarja:


13 kommenttia:

  1. Aion korjata Brinkin lukemattomuuden omalta osaltani. Kirjaston poistokirjat eivät ärsytä minua rehellisinä eli antikvariaatti kertoo sen. Että siis hankin sen tietoisesti. Toisaalta on hassua, että minulla on Amazonin kautta hankittuna Oxfordin poistoja muutama... Ne tuntuvat kivoille. Minulla on Atwoodin Lievää vakavampi kurjana poistona. Olen etsnýt sitä kauan. Haluaisin sen uutena ja tahrattomana.
    Puuttumisista. Oih Simone de Beauvoirin Murtunut nainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. De Beauvoirin kohdalla lukusivistyksessäni on tosiaan ammottava aukko! Olen kyllä jotain joskus yrittänyt, mutta jäi sitten muka kiireellisempien luettavien jalkoihin.

      Poista
  2. Brinkin Hiekkalinna ja Pirunlaakso ovat minun ikiaikaisia suosikkejani ja muutenkin Brink B-osaston kulmakivi. Muuten osasto on viihteellisempää: Josh Bazell, Dan Brown (lähtevät jos hylly täyttyy liiaksi!) ja Bukowski. De Beauvoir edustaa minulle äitini kirjahyllyä mutta minullakin on siinä kohtaa ammottava aukko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun Brownini ovat siirtyneet sivukirjastooni eli dekkarihyllyyn :D

      Poista
  3. Kaikki Brinkin teokset hyllyssä nyt, kun sain viikolla kierrätyskeskuksesta eurolla "Kun vielä muistan". Se onkin ainoa lukematon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kunnioitan! Tavoitteenani on jossain vaiheessa lukea vielä kaikki, ja osan voisin lukea uudelleenkin, koska aika on tehnyt tehtävänsä muistilleni.

      Poista
  4. Samainen Myrskyluoto-yhteisnide odottaa omassakin hyllyssäni lukemista, kuten myös kaikki kolme Byattia. Brink on ihan korkkaamatta, kun en siihen bloggaajien haasteeseenkaan lopulta ehtinyt osallistumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaste oli hyvä, mutta millään ei tosiaan ehdi kaikkea! Suosittelen kyllä lämpimästi Brinkiin tutustumista.

      Poista
  5. Siilin eleganssi ja Myrkyluoto löytyy omastakin hyllystäni. Mies joka rakasti järjestystä on luettu. Byatt kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun aloittelin blogiani viitisen vuotta sitten, Siilin eleganssista tuntuivat puhuvan blogeissa 'kaikki'. Sitten bongasin sen kirjakaupan tarjouksesta ja hankin itselleni. Muistan, että myyjäkin huokaili kirjan ihanuutta maksaessani, mutta lukematta vain on edelleen. Ehkä jonakin päivänä...

      Poista
  6. Kiitos linkistä, Kirsi, kiva ylläri, kun olin itse tuomassa sulle tätä http://www.kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/2016/04/sieluni-hymyt-haaste-ja-menovinkkeja.html En muuten itsekään ole lukenut Byattia; periaatteessa mitä tiiliskivempi, sitä kiinnostavampi, mutta siihen en saanut tartuttua. Bulkakov Moskovaan saapuvine Saatanoineen tuolta näyttäisi puuttuvan - se taas taitaa muodostaa about kokonaan mun hyllyni B-osaston. Yhdellä hyvällä pärjää jo pitkälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ja haasteesta myös!

      Saatana saapuu Moskovaan on aikoinaan luettu ja todennäköisesti aivan väärin silmin, koska muistikuvat eivät ole kovin kaksiset. Pitäisi sekin ehtiä...

      Poista
  7. Karen Blixen ja Decameron ovat minultakin vielä lukematta, vaikka joitain sivuja olen Decameronesta lukenut. Mun hyllystä löytyy kaksi Brontea: Jane Eyre ja Humiseva harju, Sandra Brownin jännäreitä on lukuisia kappaleita, koska olen tykännyt hänestä jo pitkään. Ruotsinkielisenä löytyy Marjaneh Bakhtiarin maaahanmuuttoteemasta kertova Kalla det vad fan du vill ja Louise Boije af Gennäsiä, johon myöskin ihastuin yliopiston ruotsin nykykirjallisuuskurssilla. Calle oli onnistunut valitsemaan kaikille kirjallisuuskursseilla niin vetävät romaanit, että tykästyin melkein kaikkiin.

    VastaaPoista