maanantai 28. maaliskuuta 2016

Kirjahyllyjeni kätköistä I: A-hylly


Kevätaurinko kauniisti paistaa ulkona, mutta flunssatoipilas on tuomittu viettämään pyhäpäivää sisätiloissa. Jotain puuhaa pitää kuitenkin keksiä, joten päätin lopultakin aloittaa kauan hautomani blogikirjoitussarjan Kirjahyllyjeni kätköistä.

Kirjanörtillä jatkuva pulma on, mihin saada kirjat mahtumaan, niitä kun tuntuu tulvivan ovista ja ikkunoista alati. Kirjahyllyt eivät ole muotikalusteita, mutta meidän taloudessamme niitä on useita. Työhuoneen yhden seinän peittävä Lundia on jatkuvasti lähes täynnä, ja siitä joudun tasaisin väliajoin kirjoja karsimaan. Nytkin nurkassa odottaa kaksi täyttä kassillista kirjaston kierrätyshyllyyn heivaamista.

Sivukirjahyllyni sijaitsee omilleen muuttaneen tyttären huoneessa. Siihen olen säilönyt dekkarini. Valitettavasti sekin alkaa olla melkoisen täynnä, vaikka kirjoja on ahdettu pariin riviin. Lundiassa on kirjoja vain yhdessä rivissä, koska muuten en löytäisi mitään. Kirjani säilytän tekijän sukunimen mukaan aakkostettuina.

Huomaan säilyttäväni kirjoja kaksi johtoajatusta mielessäni pitäen: kirjat, jotka aion lukea ja kirjat, jotka ehkä luen vielä uudelleen. Dekkareiden osalta tämä ei ihan toimi, vaan säilytän näemmä sellaistakin, mistä vain olen kovasti pitänyt, vaikka en enää todennäköisesti koskaan lue uudelleen. Sarjojakin olisi mukava kerätä, mutta tila yksinkertaisesti loppuu kesken.

Mitä sitten kirjahyllyistäni löytyy? Se selvinnee tämän kirjoitussarjan kuluessa kiinnostuneille. Tervetuloa kurkistamaan hyllyihini!


Aloitusosassa keskitytään A-hyllyyn.

Jo tästä rivistä saa hyvän käsityksen kirjahyllyni toimintaperiaatteesta. Hyllyyn ovat päätyneet ja sinne saaneet jäädä klassikot ja vielä lukemattomat laatuteokset sekä muutama muu suosikki.

Juhani Aho kuuluu kotimaisten klassikoitten kärkijoukkoon, ja millainen kotimaisen kirjallisuuden opintoja suorittanut kirjamaanikko olisin, jos en omistaisi Rautatietä ja Juhaa? Romaanikaksikko Papin tytär ja Papin rouva ovat myös suosikkejani ja ne on kummatkin luettu pariinkin kertaan. Omasta hyllystä puuttuu vain Panu. Muuten Ahon tuotannon helmet olisivatkin siististi nipussa.

Ehdottomia omaan hyllyyn kuuluvia klassikkoja ovat myös Jane Austenin teokset Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Järki ja tunteet. Molemmat on siis myös luettu, ei vain katsottu leffoina tai sarjoina. Kotimaisiin klassikoihin lasken ehdottomasti myös Orvokki Aution Pesärikko-trilogian. Sille vahva lukusuositus, mikäli se vielä on lukematta. Sen voisin itsekin vielä ainakin kertaalleen lukea.

Jo luettujen ja säilytettävien aarteiden joukkoon kuuluvat ehdottomasti Chimamanda Ngozi Adichien teokset Purppuranpunainen hibiskus, Kotiinpalaajat ja novellikokoelma Huominen on liian kaukana. Eniten pidän Adichien romaanista Puolikas keltaista aurinkoa, mutta se on teillä tietymättömillä. Jos muistat lainanneeni teoksen minulta, palautathan se luettuasi? Kokoelmani on ilman sitä valitettavan aukkoinen.

Joskus vielä luen nämä -osastoon kuuluvat myös Margaret Atwoodin kirjat sekä suurin osa Paul Austerin romaaneista. Molempien tuotannosta olen lukenut joitakin teoksia ja ihastunut kovasti. Atwoodin Herran tarhurit vakuutti minut kerrasta, ja olen hamstrannut itselleni sarjan aloitusosan Oryx ja Crake sekä uusimman ja ymmärtääkseni päätösosan Uusi maa. Mieluiten lukisin sarjan vielä kokonaan järjestyksessä, mutta Herran tarhureita en ole ostanut itselleni toistaiseksi.

Paul Austerin tuotantoon tartuin luettuani hänen vaimonsa Siri Hustvedtin hienon romaanin Kaikki mitä rakastin. Ensikosketukseni taisi olla Illuusioiden kirja, joka vakuutti Pidin siis kovasti lukemastani ja olen sittemmin koonnut omaa Auster-kokoelmaani pahan päivän varalle. Eipähän heti lopu kesken!



A-hyllystäni löytyy vielä yksi erikseen mainittava helmi eli Anssi Asunnan Kolmas aikakirja. Se osui luettavakseni reittiä, jota ei enää ole olemassa. Vuonna 2005 kustantamot nimittäin vielä lähettivät teoksiaan lehtien kulttuuritoimituksiin ilman, että niitä erikseen tilattiin. Kolmas aikakirja päätyi tästä satunnaispinosta minun lukupinooni ja kirjoitin siitä aikanaan siis lehtiarvion. Suurimman osan vuosien mittaan arvioimistani kirjoista olen pistänyt eteenpäin, mutta mieluisimmat olen pitänyt tallessa. Tämä kuuluu ehdottomasti säilytettäviin. Lainaan tähän vähän lehtijutustani:

”Nasan tutkija Andy Coppola katselee v. 2035 televisiosta uutiskuvaa, jossa sukeltajat esittelevät Messinansalmen pohjasta nostettua aarretta: liitonarkkua ja Mooseksen laintauluja. Löytö sinänsä on ällistyttävä läpimurto, mutta Andyn leuan saavat loksahtamaan liitonarkun kerubit, jotka itse asiassa näyttävät olevan kevyitä fuusioreaktoreita, joita hänen oma suunnitteluryhmänsä on parhaillaan vasta kehittelemässä.

Laintaulut taas näyttävät avaruussukkuloiden mustilta laatikoilta. Onko kyseessä pila tai huijaus vai onko Mooseksella ollut käytössään huipputekniikkaa ja atomienergiaa? Jotta selvyys saataisiin, on esineet käytävä ryöstämässä Vatikaanista, jonne katolinen kirkko on ne pian asettanut näytteille.

Tästä Asunnan huikea tarina vasta alkaa. Andy ei voi ymmärtää, miten esineet ovat merenpohjaan joutuneet. Hän jatkaa fuusioreaktorin rakentamista, ja kymmenisen vuotta myöhemmin hän on mukana jättiläismäisen Trinity-avaruusaseman kohtalokkaalla matkalla. Asema ajautuu madonreikään, ja vain muutama pelastussukkuloista palaa koskaan Maahan.

Asunta pistää reippaasti uusiksi niin Vanhan kuin Uudenkin testamentin tapahtumia. Monet hänen ”teorioistaan” ovat kutkuttavalla tavalla loogisia ja mahdollisia. Dan Brownin tai Tom Egelandin tavoin Asunta ei sorru pitkiin teoreettisiin tai historiallisiin jaaritteluihin, vaan ratkaisut selittyvät henkilöiden toiminnan ja oivallusten kautta. Monimutkaisin teoria Asunnan kirjassa on oikeastaan ajan suhteellisuus: on olemassa vain menneisyys ja nykyhetki, joiden välillä voi kulkea. Salaliittojen sijaan Kolmannen aikakirjan kertoman tarinan tapahtumia ohjaa sallimus tai kohtalo, ehkä Jumala.


Kirjan tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen, joka näyttäytyy melko negatiivisessa valossa. Israel on taistelukenttä, Helsinki mereen vajonnut konkurssipesä. Aivan, Suomellakin on tässä huikeassa ja mielenkiintoisessa romaanissa oma tärkeä osuutensa.”

A-hyllyni kirjat tällä hetkellä (30.10.2016):

Umayya Abu-Hanna: Sinut (WSOY, 2007), arvostelukappale, luettu, poistettu 2.1.2018
Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja veden (Like, 2015), a-kpl, lukematta

Chimamanda Nogozi Adichie: Huominen on liian kaukana (Otava, 2011), ostettu, luettu
Chimamanda Nogozi Adichie: Kotiinpalaajat (Otava, 2013), arvostelukappale, luettu
Chimamanda Nogozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus (Otava, 2010), a-pkl, luettu
Aravind Adiga: Valkoinen tiikeri (BTJ, 2009), lainassa äidiltä, lukematta
Juhani Aho: Juha (SKS, 1911), ostettu, luettu, poistettu 12.1.2018
Juhani Aho: Omatunto (WSOY, 1914), ostettu, luettu  poistettu 9.5.2017
Juhani Aho: Papin tytär, Papin rouva (SKS, 1885, 1893), ostettu, luettu, poistettu 12.1.2018
Juhani Aho: Rautatie (WSOY, 1892), lahja, luettu, poistettu 12.1.2018
Juhani Aho: Yksin (WSOY, 1890), ostettu, luettu, poistettu 12.1.2018
Susanna Alakoski: Sikalat (Schildts, 2007), ostettu, lukematta
Päivi Alasalmi: Suden hetki (Gummerus, 1995), ostettu kirjaston poistomyynn., lukematta
Päivi Alasalmi: Ystävä sä naisien (Gummerus, 2002), ostettu, luettu
Päivi Alasalmi: Tuo tumma nainen (Gummerus, 2006), ostettu, lukematta
Päivi Alasalmi: Riivatut (Gummerus, 2018) a-klp, luettu

Susanna Alakoski: Sikalat (Schildts, 2007), ostettu, lukematta
Eeva-Kaarina Aronen: Edda (Teos, 2014), ostettu, lukematta
Niccolò Ammaniti: Juhla alkakoon (Otava, 2011), ostettu, lukematta
Niccolò Ammaniti: Taivaan ja maan väliltä (Otava, 2008), ostettu, lukematta
Lena Andersson: Vailla henkilökohtaista vastuuta (Siltala, 2015), ostettu, lukematta
Marko Annala: Paasto (Like, 2018) ostettu, luettu

Anssi Asunta: Kolmas aikakirja (Teos, 2005), arvostelukappale, luettu poistettu 5.5.2017
Kate Atkinson: Elämä elämältä (Schildts&Söderströms; 2014), ostettu, luettu poistettu
Kate Atkinson: Hävityksen jumala (S&S, 2016), ostettu, luettu poistettu
Margaret Atwood: Nimeltään Grace (Otava, 1997), ostettu kirj. poistomyynn., lukematta
Margaret Atwood: Orjattaresi (Tammi, 1998), ostettu, luettu
Margaret Atwood: Testamentit (Otava, 2019), a-kpl, luettu

Margaret Atwood: Oryx ja Crake (Otava, 2003), ostettu, lukematta
Margaret Atwood: Ryövärimorsian (Otava, 1994), ostettu, lukematta
Margaret Atwood: Uusi maa (Otava, 2015), ostettu, lukematta
Orvokki Autio: Pesärikko (Kirjayhtymä, 1986), ostettu, luettu
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo (WSOY, 3. painos, 1985), ostettu, luettu
Jane Austen: Järki ja tunteet (WSOY, 1952), ostettu, luettu
Paul Auster: 4321 (Tammi, 2017), ostettu, lukematta

Paul Auster: Illuusioiden kirja (Tammi, 2002), ostettu, luettu
Paul Auster: Kuun maisemissa (Tammi, 1990), ostettu, lukematta
Paul Auster: Mr. Vertigo (Tammi, 1997), ostettu, lukematta
Paul Auster: Näkymätön (Tammi, 2010), ostettu, lukematta
Paul Auster: New York -trilogia (Tammi, 2007), ostettu, lukematta
Paul Auster: Oraakkeliyö (Tammi, 2006), ostettu, lukematta
Paul Auster: Sunset Park (Tammi, 2011), ostettu, lukematta
Paul Auster: Yksinäisyyden äärellä (Tammi, 2005), ostettu, luettu
Majgull Axelsson: Toista tietä (WSOY, 2005), ostettu, lukematta

***

Mitä Sinun kirjahyllystäsi löytyy a-kirjaimen kohdalta? Mitä olennaista mielestäsi puuttuu minun hyllystäni? Onko jotain yhteistä? Lukusuositukset ja muut kommentit ovat tervetulleita!

18 kommenttia:

  1. Täältäkin löytyy Austeria ja Austenia luettuna, Atwoodia on useampi kappale mutta edelleen lukematta. Mulla on kirjahyllyjä niin monta ja kaikissa omat aakkostukset, että ihan en ole selvillä mitä A-kirjailijoita saati sitten muita täältä löytyy. Ennen kesää olisi tarkoitus tehdä inventaario, mutta ryhtymisvaikeus vaivaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuvat nuo mainitut olevan kirjahyllyjen A-osaston todellisia kulmakiviä! Meillä hyllymäärä pysyy kurissa, koska talon isäntä pitää siitä huolen.

      Poista
  2. Aivan erinomaista a-sarjaa! En keksi äkkiä mitään lisättävää, tuo kokoelmasi kuulostaa juuri sellaiselta, jonka itsekin voisin koota. Vaikka yritän olla kokoamatta kirjoja, tietysti niitä on, tosin kirjahyllyluokitus ei ole aakkostus, vaan paljon väljempi (kotimaiset tärkeät, ulkomaiset tärkeät, tietokirjat vähän kategorioittain, historia, kieleen liittyvä jne.). Mies on vallannut vaivihkaa isosta hyllystämme suuren osan eräkirjoineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin tietoteokset, lähinnä työssäni tarvittavat, ovat vielä omana kategorianaan, samaten vaatimaton sarjakuvakokoelmani.

      Poista
  3. Kiva juttusarja :)

    Adichie on aivan must, hänen kirjoistaan en luopuisi millään. Atwoodiakin löytyy, mutta kaikki ovat lukematta... Kauhistus!
    Täytyy myöntää, etten edes tiedä mitä kaikkea omasta a-hyllystäni löytyisi, en ole aakkostanut kirjoja muutamaan vuoteen. Aiemmin oli värijärjestys, nyt säilytän kirjoja niiden koon mukaan, näyttää siistiltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väri- tai kokojärjestys kauhistuttaa :D En oikeasti löytäisi mitään, mutta kukin toki vapaasti tacvallaan!

      Poista
  4. Minun hyllyni A-osio on vielä melko suppea - omistan Ahon Rautatien (en ole vielä lukenut) ja yhden Austenin. Toisaalta, omia puutoksiani kompensoi se, että lainaan teoksia paljon vanhemmiltani, joilla on laajempi kirjakokoelma kuin minulla. Douglas Adamsin Linnunrata-sarja on odotellut hyllyssä jo vuosia lukemistaan - kenties tartun siihen jo tänä vuonna.

    Hyllystäsi löytyy paljon mielenkiintoisia teoksia - hyvin moni niistä taitaa päätyä omalle, päättymättömälle lukulistalleni. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin aikoinani lainasin ahkerasti äidin hyllystä, mutta tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. Äiti on päättänyt olla enää kartuttamatta kokoelmaansa satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Muistissa on vielä surullinen työmme, kun hävitimme isoäitini kirjakokoelmaa.

      Poista
  5. Minun hyllyssäni on aan kohdalla noin 20 Atwoodia (häntä lukekaa!) ja yksi Austen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kadehdittava kokoelma! Ja todellakin, Atwoodia kannattaa lukea.

      Poista
  6. Tosi hauska juttusarja! On aina niin kutkuttavaa päästä kurkkaamaan toisten kirjahyllyyn.

    Itse en aakkosta kotona kirjoja - riittää kun töissä saa aakkostaa ;) - mutta aika samalla periaatteella täälläkin kirjat jää hyllyyn ja loput kiertämään. Nopeasti kun kurkkasin, niin A:lla löytyy mm. Adichieta ja Austenia ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tuo aakkostuspuutos, kun ei sitä töissä juurikaan tule tehtyä :D Saanpahan toteuttaa himoani koton!

      Poista
  7. Adichie ja Atwood ovat myös suosikkeja. Tajusin juuri, etten kuitenkaan omista yhtään Atwoodin kirjaa. Täytyykin katsoa omaa hyllyä tällä kirjainmetodilla.

    VastaaPoista
  8. Onpa mainio sarja. Minulta löytyy A:n kohdalta Austen, Atkinson, pari Aitmatovia. Ja Juhani Ahon Kootut teokset, jotka löysin kirjakirpparilta puolen euron kappalehintaan.

    Orvokki Autiosta tuleekin mieleen, että trilogia jäi ensimmäisen kirjan jälkeen kesken. Pidin siitä kyllä, mutta kirjahoukutuksia on ja tulee niin runsaasti. Nyt voisikin jatkaa seuraavalla kirjalla.

    VastaaPoista
  9. Mainio sarja tosiaan, kirjahyllyihin kurkkiminen on aina mukavaa! Olen välillä haaveillut itsekin tekeväni vastaavaa ja ehkä vielä teenkin, mutta juuri nyt en taida millään ehtiä.

    Omat kaunokirjani ovat myös aakkostettuina, luetut ja lukemattomat erikseen, ja samoista löytyy ainakin Austeria, Austenia, Atwoodia, Adichieta ja Aution trilogia (lukematta!).

    VastaaPoista
  10. Mun hyllyssä on kaikki Jane Austenin teokset, sillä olen Jane Austen -fani. Ruotsinkielisenä löytyy Susanna Alakoskea ja Lena Andersonia, molemmat hyviä kirjailijoita. Myös Almqvistin Det går an löytyy. Se teki minuun suuren vaikutuksen yliopistossa, ja se on ansainnut paikkansa hyllyssäni. Atwoodin Handmaid's tale löytyy, ja siitäkin olen tykännyt hullun lailla.

    VastaaPoista