torstai 21. huhtikuuta 2016

Vepe Hänninen: Kylmäverisesti sinun - Uusi alkuYleissivistyksessäni on sellainenkin aukko, että en ole koskaan katsonut Kylmäverisesti sinun -tv-dekkarisarjaa. Niinpä jouduin tai sain, miten vain, lukemaan sarjan jonkinlaisen spinoffin eli kirjamuotoisen dekkarin Kylmäverisesti sinun - Uusi alku aivan itsenäisenä tarinana. Kirjaa mainostetaan tv-sarjan jatkona, ja ehkä niin onkin. Nimessä ja kansikuvissa tv-sarjaa hyödynnetään sumeilematta.

Kirjailija Vepe Hänninen on ollut käsikirjoittamassa tv-sarjaa, joten hän sopii hyvin myös kirjan kirjoittajaksi. Hännisen aiempia romaaneja en ole vielä lukenut, mutta Minä, vakuutusetsivän (WSOY, 2012) trailerin olen katsonut moneen kertaan. Se on ainakin hyvä!


Koska sarja on katsomatta, eivät näyttelijät päässeet tunkemaan pääni sisään. Rikoskomisario Veli Miettisestä muodostui mielessäni aivan toisenlainen kuin Ville Virtasesta, ja hyvä niin. Miettinen on ihan miellyttävä kaveri, vaikka vihanhallintakurssi saattaisi olla tarpeen. Mies on poliisidekkarigenrelle ominaiseen tapaan kunnon poliisi, jonka tähtäimessä on enemmänkin lain hengen kuin kirjaimen toteutuminen. Omapäinen komisario tietysti ärsyttää ylempiään ja joutuu tarkkailun alle, mutta se ei tahtia haittaa. Myöskään Miettisen työmoraalissa ei ole moitteen sijaa, toisin kuin monen muun poliisilaitoksella majailevan laita tuntuu olevan.

Tapahtumat käynnistyvät, kun moottoritiellä tapahtuu kummallinen välikohtaus. Juuri maahan tulleita espanjalaista henkivartijaa ja japanilaista turistia ammutaan edessä ajavan pakettiauton takaosasta konetuliaseilla. Japanilainen kuolee välittömästi, mutta espanjalainen pakenee paikalta läheiseen Bauhausiin työnantajansa viehepakki mukanaan. Luoti olkapäässä hidastaa menoa, mutta lisää ruumiita tulee nopeasti.

Suomen poliisi on ymmällään. Tapauksessa on monenlaista epäselvää, jonka avautuminen tutkijoille ottaa aikansa (lukija sen sijaan tietää enemmän voidessaan seurata tapahtumia eri näkökulmista). Pian selviää, että asiaan liittyy todella korkean tason kansainvälistä politiikkaa ja rikollisuutta. Panokset ovat käsittämättömän kovat. Kun juttu alkaa liittyä myös Miettiseen itseensä, muuttuu leikki mielenkiintoiseksi.

Juoni etenee vauhdilla nopeita leikkauksia hyödyntäen, eli luvut ovat napakoita ja lyhyitä ja näkökulmia vaihdellaan tiuhaan. Assosiointi tv-sarjan tai toimintaelokuvan käsikirjoitukseen ei ole vaikeaa. Teksti on lähes valmista siirrettäväksi visuaaliseen muotoon. Hännisen kirjoittajantaidot tulevat mielestäni parhaiten esille sujuvassa ja nasevassa dialogissa. Hänninen ei luennoi eikä saarnaa, ja vaikka vitsiä väännetäänkin, sekin on pääosin luontevan oloista. Henkilökuvaus harvoin on tämän kaltaisissa toimintaan keskittyvissä dekkareissa kovin kummoista, ja Hänniselläkin on taipumusta (ainakin tässä) tyypittelyyn, mutta sekaan mahtuu ihan mielenkiintoista joukkoa, kuten Miettisen eläköitynyt sukkienkutomista harrastava entinen esimies Mailis Santala.

Juonen uskottavuudesta ei oikein näinä aikoina uskalla sanoa mitään, kun melkein mitä tahansa tuntuu reaalimaailmassa tapahtuvan. Sen sijaan kaksi tarinan murha-aseista on jokseenkin kyseenalaisia. Muutama muukin hankala juonenkuljetukseen liittyvä fakta on taidettu oikaista, mutta ei se viihtymistä haitannut.

Vepe Hänninen: Kylmäverisesti sinun - Uusi alku
WSOY 2015. 300 s.


Arvostelukappale.

Vuoden johtolanka 2016 -palkintoehdokas. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu siten, että kustantaja lähettää kirjan kilpailuraatilaisille luettavaksi. Kukin kustantaja itse vapaasti päättää, mitkä julkaisemansa kirjat se lähettää kilpailuun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti