torstai 23. huhtikuuta 2015

Kari Hotakainen: Kantaja


Kaunis kansi on Elina Warstan käsialaa!


Tee ajoissa se, mikä mielessäsi liikkuu, sillä kohta siellä ei liiku enää mikään.

Teoreettisen filosofian maisteri Timo Kallio on keski-ikäinen pätkätyöläinen. Kun oman alan töitä ei ole saanut, on Timo ottanut sitä, mitä on. Viimeisimpänä on ollut tarjolla seurakuntayhtymän määräaikaisen puistotyöntekijän toimi.

Pian käy ilmi, että työpaikka antaa liikaakin virikkeitä miehen mielelle. Puistotyöntekijää pyydetään välillä kantajaksi hautajaisiin, joissa ei ole riittävästi omaisia tehtävää suorittamassa. Kerran Timoa pyydetään kantajaksi hautajaisiin, joissa vainajalla ei ollut yhtään omaista tai ystävää saattamassa. Kyseessä oli alkoholisti, jonka elämä oli luisunut alamäkeä jo vuosikymmeniä. Tylyt viran puolesta toimitetut seremoniat jäävät vaivaamaan Timoa. Hän alkaa kirjoitella vainajille omia muistokirjoituksiaan ja keksiä näille elämiä.

Lopulta tilanne kehittyy niin hankalaksi, että Timo soittaa entiselle koulukaverilleen, joka on psykologi. Mies tulee esittäneeksi kysymyksen, joka sysää liikkeelle kohtalokkaan tapahtumasarjan. Timo alkaa jäljittää nuoruuden rakkauttaan Hannelea. On jo aika Timonkin herätä eloon. Kokemattomalle se vain on kivuliasta ja hidasta.

Kari Hotakaisen Kantaja on tämän vuoden ruusukirja, eli kirjan ja ruusun päivän kylkiäiskirja, jonka saa monista kirjakaupoista vähintään 15 euron kirjaoston kaupanpäällisenä. Olen hankkinut ja lukenut kaikki kolme aikaisempaakin ruusukirjaa, ja tuntuu, että niiden taso vähitellen nousee. Kenties kirjailija valitaan ja sopimus teoksesta solmitaan nykyään aikaisemmin? Tiedä häntä, mutta Kantaja vaikuttaa kertalukemisen perusteella kelpo pienoisromaanilta.

Hotakaisen lause on edelleen tunnistettava napakkuudessaan ja yllättävyydessään. Poimin lukiessani useita helmiä Twitteriinkin, kun oikein innostuin. Myös tarina ja päähenkilö ovat hotakaismaisia. Timo Kallio on mies, joka ei oikein osaa solahtaa menevään elämään ja ihmissuhteisiin, vaan tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja asettuu tarkkailijan ja pohdiskelijan asemaan, osin tahtomattaan. Hyvät aikomukset ajavat usein karille ujouden tai sosiaalisen kömpelyyden takia.


Muun elämän kiireet taisivat aiheuttaa sen, että en ehtinyt kunnolla valmistautua kirjaihmisten keväisen juhlapäivän viettoon, vaan ryntäsin kirjakauppaan pikaisesti työpäivän raossa. Ajoitin käyntini niin, että sain nimikirjoituksen Johanna Tuomolan uusimpaan, juuri ilmestyneeseen dekkariin Vielä kerran (Myllylahti 2015). Sen olin saanut suoraan kustantajalta, joten vielä piti valita jotain ostettavaakin. Päätin sitten tarttua jo aikaisemmin jossain selailemaani Fingerporin ruokakirjaan (Arktinen banaani 2015), joten siitä tuli tämän päivän virallinen kirjahankintani vähän vahingossa. Ajatuksena on poiketa vielä toistekin huomenna tai lauantaina kaupoilla sen verran, että saan toisen Kantajan hankittua ystävälleni.

Kari Hotakainen: Kantaja
Kirjakauppaliitto 2015. 140 s.

Kaupanpäälliskirja.

Aiemmat ruusukirjat:

Anna-Leena Härkönen: Takana puhumisen taito                

Joko olet oman ruusukirjasi tänä vuonna hankkinut vai onko hankinta lainkaan suunnitelmissa? Minkä kirjan ostit tai aiot ostaa? 

6 kommenttia:

 1. En vielä Virallisena Päivänä ehtinyt kirjakauppaan, mutta tänään yritän ennättää. Tosin pikaiseksi pyrähdykseksi käyntini jäänee, mutta olen tyytyväinen, jos Kantajan itselleni saan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pyörähdin tosiaan vielä toistekin, nyt paremmalla ajalla. Kävin lauantaina Turussa Pienessä kirjapuodissa penkomassa ja kahviakin nautiskelin!

   Poista
 2. Omassa elämässä kun on tällä erää sellainen tilanne, että kirjoja on lukupinossa ja tulossa koko ajan lisää ;) niin Kirjan ja ruusun päivän kirjaksi valitsin kokkauskirjan varhaisteinille. Se menee kesälomanalkajaislahjaksi - joka taas on ihan oma keksimäni perinne: joka kesäloman aluksi lähipiirin lapset saavat lomaluettavaa.

  Kantajan lukeminen saa nyt hetken vielä odottaa. Ehkä siitä tulee oma lomalukemiseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka kirjoja tuntuu tosiaan tulvivan, en vain voi vastustaa tätä keväistä tempausta! Minäkin muuten olen se suvun rasittava täti, joka aina tyrkyttää kirjoja lahjaksi. :D

   Poista
 3. Tunnustan raahautuneeni tänään kirjakauppaan sen vuoksi, että saan Hotakaisen esikoisen kirjahyllyyni. Olen ministo fani/ jos en jopa keräilijä. Joten kuulostaa hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täky siis todistettavasti toimii :D Ja minusta Kantaja on oikein mainio!

   Poista