keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Lehtonen, Lehtonen & Paloniemi: LennartOnko Sinua koskaan lapsena varoitettu laittamasta silmiä kieroon, koska ne saattavat jäädä sellaisiksi lopun elämäsi ajaksi? Tai kielletty juoksemasta sakset kädessä tai karamelli suussa? Tai kävelemästä kengännauhat auki, koska saatat kompastua niihin? Minua on, ja itsekin olen melkoinen varoittelija ja maailman vaarojen murehtija, mitä lapsiin tulee.


Kaltaisiani ihmisiä lienee melkoisesti, ja uskonpa, että moni meistä kaikista tunnistaa useimmat vaaranpaikat, jotka ovat kohdanneet onnetonta epäonnenlasta Lennartia. Lennart on Peik Lehtosen ja Katja Lehtosen äidin työkaveri, joka on Lehtosten perheessä kasvanut vuosien mittaan legendaarisiin mittoihin. Lennartille tuntuu tapahtuneen kaikki maailman onnettomuudet, jotka vaanivat varomattomia lapsia ja aikuisiakin.

Lehtoset saivat idean sarjakuva-albumin toteuttamisesta laatiessaan puhetta äitinsä 50-vuotisjuhlaan. Puheen aiheena oli muun muassa Lennart, kuinkas muuten, olihan hän ollut kiinteä osa lastenkasvatusta perheessä. Idea nousi lentoon, kun piirtäjäksi saatiin Milla Paloniemi. Syntyi albumi Lennart.Paloniemi on toteuttanut Lennartin hahmon äärimmäisen naivistisesti, ja mies on vain jonkinlainen munanmuotoinen tikku-ukko. Useita kuvia on ryyditetty valokuvilla tai niiden palasilla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuvat toimivat loistavasti hauskasti kiteytettyjen ’viisauksien’ kera. Opetukset on aina viety äärimmilleen, joten Lennart-parka menettää väkivaltaisesti henkensä lukuisia kertoja tai ainakin menettää kaiken maallisen omaisuutensa kerta heitolla. Hihittelin kirjan äärellä, ja varsinkin viimeiseksi säästetty onnettomuusriski puhutteli. Monissa uhkakuvissa muuten piilee kuitenkin totuuden siemen!Peik Lehtonen, Katja Lehtonen ja Milla Paloniemi: Lennart
Like 2015. 112 s.


Arvostelukappale. Kiitokset kustantajalle!

P.S. Olen skannannut näytekuvat albumista, joten siksi kuvat ovat 'hieman' vinossa. Pahoittelen. Kirjassa sivut ovat moitteettoman suorassa!

10 kommenttia:

 1. Haha, vaikuttaa hauskalta kirjalta. Täytyy pitää mielessä! (Ja tietenkin ne varoitukset ennen kaikkea.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukaista, jos sattuu kohdalle. Ei mene kauaa aikaa, mutta saa liikkeelle ajatuksia. Monenlaista vaaranpaikkaa on maailmassa!

   Poista
 2. Nappasin Lennartin kirjastosta, en ole vielä aloittanut, mutta odotan tätä innolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lennu on melkoinen kovan onnen kaveri :D Tuli mieleen monia varoituksia vielä noiden kirjaan päässeiden lisäksi. Kyllä maailma on vaarallinen paikka!

   Poista
 3. Milla Paloniemi on vaihtunut muutamaan otteeseen tekstissäsi Paloheimoksi. ;)

  Kerran Lennart kirjoitti blogiin ilman oikolukua ja kuoli välittömästi.

  ( Näitähän sattuu )

  VastaaPoista
 4. Voihan Lennart! Kuulostaa kyllä kaikessa makaaberiudessaan aika hauskalta. :)

  VastaaPoista
 5. Minullekin tuli tämä ja vähän ehdin jo sisältöäkin vilkuilla ennen kuin nuorimmaiseni varasti kirjan itselleen. (Ilmeisesti pelkistetty kuvitus osuu hyvin 2-vuotiaan makuun.)

  Kirjan idea on kyllä ihan hillittömän hauska ja odotan mielenkiinnolla, tapahtuuko Lennartille kaikki ne kamaluudet, joilla minuakin on peloteltu.
  Tai siis kasvatettu vastuulliseksi ihmiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa kiva kuulla myös, mitä 2-vuotias tarinoista ajattelee :D

   Poista