lauantai 17. elokuuta 2013

Niina With: Taisit narrata, StellaToisaalle pyydettiin juttua Laura Paloheimon uudesta chick lit -kirjasta OMG. Sitten kustantaja tarjosi luettavakseni Niina Within chick lit -teosta Taisit narrata, Stella. Luin kirjat peräkkäin edellä mainitussa järjestyksessä. Chic lit ei ole aivan suosikkigenreäni, mutta aina silloin tällöin olen sitäkin jonkin kirjan verran lueskellut. Kahden kirjan putki on kyllä aivan riittävästi taas joksikin aikaa, varsinkin, kun tunnelmani tuosta OMG:stä ovat jokseenkin samanlaiset kuin Kirjasfäärin Taikan. Valitettavasti.

Onneksi Niina Within kirjan parissa sujui sitten paremmin. Taisit narrata, Stella noudattelee uskollisesti chick lit -kirjallisuuden suuren ikonin, Bridget Jonesin päiväkirjan ideaa. Tätä ei mitenkään koetetakaan peitellä, päinvastoin. Jo ensi sivuilla ’suuret nimet’ mainitaankin: ”Haluatko seksiä! Niin bridgetjonesimaista, ettei Mr Darcyn löytäminen todellakaan voi olla kaukana. Ei mutta, eihän Mr Darcy ollutkaan samalla työpaikalla Bridgetin kanssa.”

Asetelma on Bridget Jonesista tuttu. Stella on johdon assistenttina ohjelmistofirmassa, jota johtaa ja jonka omistaa komea ja totinen Petri Puumala, sinkku hänkin. Stellan naapurissa asuu komea liikennelentäjä Markus, jonka luona vierailee säännöllisesti upea blondi. Markus kuitenkin tekee tuttavuutta Stellan kanssa ja auttelee esimerkiksi keittiöremontissa. Stella koettaa kaikin keinoin antaa itsestään hyvän kuvan pomolleen, mutta kaikenlaista sählinkiä tietysti syntyy, kuten että sähköpostin oikolukuohjelma muuttaa speksit seksiksi ja Stella huomaakin tarjonneensa Petrille seksiä. Tai että työhaastattelussa tulikin hieman liioiteltua espanjan kielen taitoa…

Markuksen seurassa Stellan taipumus päästellä pikkuvalheita ja muunneltua totuutta suorastaan riehaantuu. Ensi töikseen hän huomaa valehtelevansa, että hänen vanhempansa ovat kuolleet lento-onnettomuudessa, vaikka isä ja äiti voivat mainiosti. Valheiden verkko karkaa nopeasti Stellan hallinnasta.

With kirjoittaa sujuvasti ja viihdyttävästi, ja kirja on mainio kevyt välipala raskaamman ja vaativamman kirjallisuuden lomaan tai vaikkapa kovan työpäivän jälkeen sohvannurkassa nautiskeltavaksi. Stella joutuu monenlaisiin kommelluksiin esikuvansa tapaan, mutta kummallisesti vain kaikki kääntyy lopulta parhain päin. Plussaa myös siitä, että teos on napakan mittainen.

Niina With: Taisit narrata, Stella
Myllylahti 2013. 200 s.


Arvostelukappale kustantajalta.

3 kommenttia:

  1. Luin Bridget Jonesin, koska halusin tietää, minkälainen se on. Sen lisäksi olen lukenut vain pari muuta chic lit -kirjaa. Ei ole minun genreni. Mutta on mukava lukea sinun arvioitasi näistä kirjoista. Arviot riittävät minulle mainiosti. Ei tarvitse koskea itse kirjaan.

    VastaaPoista
  2. Vau, täällä ollaan taas ihan hymysuin :) Mahtavaa, Kirsi, että tykkäsit!

    VastaaPoista
  3. Vähän aikaa sitten luin kirjan, 200-sivuinen teos oli juuri sopiva hauskuttamaan junamatkaa läpi Suomen. Jokaiselle kirjalle on aikansa ja paikkansa =) Oma kokemus on, että kotimaisista chick liteistä tämä kirja edustaa parhaiten bridget jones -maista kohkaamista.

    VastaaPoista