sunnuntai 18. elokuuta 2013

Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet
Viime viikolla postilaatikkoon putkahti yllätyskirjana Marja-Leena Tiaisen nuortenromaani Khao Lakin sydämet. Ilahduin, sillä vilahdukset, joita kirjasta oli nähnyt ja kuullut, vaikuttivat kiinnostavilta. Lisäksi omat tunnelmani olivat juuri sopivia nuortenkirjan kaltaiseen hieman keveämpään tai sanottakoon helpommin luettavaan kirjaan. Tosin mikään kovin kevyt Khao Lakin sydämet ei ole ainakaan aiheensa puolesta.

Vuoden 2004 tapaninpäivä tuskin kovin helposti unohtuu keneltäkään, edes kaltaisiltani, jotka onnekseen olivat aivan ulkopuolisia, eli ketään sukulaisiani, ystäviäni tai edes tutuntuttujani ei ollut tsunamin tuhon uhrien joukossa. Katastrofi järkytti silti syvästi. Tiaisen romaanin päähenkilö on 15-vuotias Emma, joka oli lomalla perheensä kanssa Thaimaassa onnettomuushetkellä. Emma menetti äidin, isän, pikkuveljen ja toiset isovanhempansa. Hänen oma pelastumisensa oli ihme, jonka osaltaan toteutti hotellin tarjoilija nostamalla 7-vuotiaan Emman turvaan puuhun.

Nyt Emma on ensimmäistä kertaa Thaimaassa onnettomuuden jälkeen. Mukana ovat isoäiti ja täti miesystävänsä kanssa. Emma ja isoäiti ovat päättäneet koettaa etsiä Emman pelastajan käsiinsä voidakseen kiittää tätä. Matka on upea, mutta samalla pelottava ja raskaskin, koska muistot vyöryvät tutuissa maisemissa Emman mieleen. Mutta surutyö on myös puhdistavaa.

Tiainen on kutonut tarinaan mukaan ripauksen teiniromantiikkaa. Emma tutustuu samanikäiseen Venlaan, ja kumpikin tyttö kokee pienen lomaromanssinsa, erilaisin kääntein tosin.

Hyvin koskettavia ovat kirjan jaksot, joissa kerrotaan takaumina Emman ja hänen perheensä kohtalo onnettomuuspäivänä ja sen jälkeenkin. Kyyneleet nousivat silmään useaankin kertaan, niin taitavasti, mässäilemättä mutta suoraan Tiainen osaa kertoa ja kuvailla kauheita asioita ja tapahtumia. Kirjassa käsitellään kuolemaa, menetystä ja surua, mutta se on silti perustunnelmaltaan lämmin ja positiivinen. Kauheuksista voi selviytyä.

Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet
Tammi 2013. 237 s.


Pyytämätön arvostelukappale kustantajalta.

1 kommentti:

  1. Samaisen kirjan lukaisin loppuviikosta. Samoja mietteitäkin siitä, postaus tullee huomenna miun blogiin ♥

    VastaaPoista