sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Sähkökirjakokeilujani


Varoitus heti kärkeen! Tämä juttu sisältää härskiä tuotesijoittelua, josta kuitenkaan ei ole bloggaajalle taloudellista hyötyä. Lue siis eteenpäin omalla vastuullasi!

Sähkökirjat eivät ole minua mitenkään suuresti kiehtoneet, koska vanhoillisena jääränä pidän perinteistä käyttöliittymää ylivertaisena tuotteena. En siis ole rynnännyt ostamaan sähköistä lukulaitetta tai hankkinut edes iPadia tai muuta tablettia, vaikka kieltämättä viimeksi mainittu hieman houkuttaakin. Kirjahylly tosin pursuaa yli jatkuvasti, ja koetan tehdä aktiivisesti poistoja hyllystäni. Sähköinen kirja ei veisi tilaa fyysisesti. Se onkin kieltämättä yksi selkeä etu perinteiseen versioon verrattuna.

Syksyllä tein hirmuloikan kännykkäteknologian puolella, kun vaihdoin ikiaikaisen Nokian simpukka-GSM-puhelimeni Samsungin silloiseen uutuuteen, eli Galaxy Note II:een. Puhelin on niin iso, että sitä voi puhuessaan käyttää myös tuulensuojana, kuten nokkela työkaverini totesi. Harkitsin puhelinta hankkiessani tosissani, ostanko ison älypuhelimen vai tabletin. Puhelin veti pitemmän korren, koska sillä voi tehdä lähes kaikkea mitä tabletillakin mutta myös soittaa. En ole katunut. Minusta puhelimeni on edelleen aika hieno, vaikka mallista on jo tullut markkinoille seuraava versiokin. Osaan myös käyttää aika monia sen toimintoja, kiitos kärsivällisten lasteni opastuksen.

Hyppäys älypuhelinaikaan oli melkoinen, sillä minulla ei edellisessä puhelimessa ollut nettiyhteyttä tms. hienouksia lainkaan. Nyt ei tarvitse kuljettaa mukana edes kameraa, jollei halua. Navigaattorikin on turha. Sähköpostinkin voin lukea missä vain! Wau!

Samoihin aikoihin puhelimen hankinnan kanssa Elisa Kirja (!) mainosti Facebookissa aktiivisesti ja tarjosi ilmaisen näytekirjan palveluun rekisteröityville. Hieman suhtauduin asiaan epäröiden, mutta päätin kokeilla. Sain lahjaksi sähköisen version Harri Nykäsen dekkarista Pyhä toimitus, joka meillä kyllä oli jo hyllyssä mutta jota en vielä ollut ehtinyt lukea. Lataaminen onnistui hyvin, ja osasin tallentaa sen sekä puhelimeeni että tietokoneelleni, vaikka pelkkä puhelin on osoittautunut täysin riittäväksi tallennuspaikaksi.

Elisan kirjavalikoima ei ole mitenkään päätähuimaavan monipuolinen, mutta ihan tyydyttävä kuitenkin. Keskeisin ongelma Elisallakin on kirjojen suhteellisen korkea hinta. Edelleenkin tuntuu siltä, että sähkökirja puhelimeen tallennettuna ei ole oma siinä mielessä kuin paperiversio, jota voi konkreettisesti hypistellä ja vaikka lainata ystävälle. Mutta tämä lienee tottumiskysymys.

Tutustumisetuihin kuului myös ilmainen ensimmäinen luku kirjasta Tykki, joka on useamman Crime Time -kustannusosuuskunnan dekkarikirjailijan yhteisponnistus. Kirjan ”päähenkilö” on ase, jonka vaiheita seuraillaan parin vuosikymmenen mittaan. Idea on siis vähän sama kuin vaikka Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaissa. Tykki herätti aikoinaan huomiota sillä, että se oli ensimmäinen suomalainen kirja, joka ilmestyi ensin kokonaan sähköisenä versiona, luku kerrallaan. Sitä voi edelleen ainakin käsittääkseni ostaa luvuittain sähköisessä muodossa. Myöhemmin kirja ilmestyi myös paperiversiona, ja sen olen ostanut hyllyymme. Niinpä en ole tullut hankkineeksi teosta enempää sähköisenä itselleni. Sen muuten pystyy valitsemaan itselleen Elisalta myös äänikirjaversiona, kuten minäkin tein. Sain siis ilmaiseksi sekä luettavan että kuunneltavan aloitusluvun kirjasta käyttööni.

Pyhä toimitus sopi oikein hyvin aloituskoekappaleeksi, sillä kirjan alku on koukuttava ja se on kauttaaltaan helppolukuinen ja selkeä teos. Huomasin kuitenkin varsin nopeasti, että minulla on puhelimelta luettavalle sähkökirjalle varsin vähän käyttöä arkielämässä. Jos luen kotona nojatuolissa, mukavin tapa on lukea ”oikeaa” kirjaa. Lueskelin siis sähköversiota palan silloin, toisen tällöin esimerkiksi kaupungilla ollessani, jos jouduin odottelemaan toisia perheenjäseniä. Käsilaukussa siis on nyt aina kirja varalla, vaikka ei perinteistä käsilaukkukirjaa raahaisikaan matkassa. Vasta menneellä viikolla, kun tein kahtena perättäisenä päivänä bussireissun Helsinkiin, luin kirjan lähes yhteen menoon loppuun. Puhelimelta lukeminen onnistuu minulta näemmä bussissakin, toisin kuin perinteisen kirjan lukeminen, mikä aiheuttaa yleensä matkapahoinvointia. Näyttö on myös niin iso, että vielä onnistun lukemaan tekstin ilman lukulaseja.

Teknisesti lukeminen on todella helppoa. Kun on hyllystään hipaissut haluamaansa kirjaa, se avautuu suoraan kohdasta, johon on viimeksi jäänyt. Kohdan voi merkata kirjanmerkillä, mutta yleensä oikea kohta avautuu, vaikka merkkiä ei olisi muistanutkaan.Sivua käännetään hipaisemalla näyttöä hieman samaan tapaan kuin paperikirjaakin, eli oikeasta laidasta kohti keskustaa vetämällä. Sivu näyttää ihan oikeasti kääntyvän.


Keväällä Elisa Kirja tarjosi edullisesti Reijo Mäen kesällä ilmestynyttä Sheriffiä. Kirjan olin jo lukenut melko tuoreeltaan, mutta Elisa tarjosi alle vitosella myös äänikirjaversiota. Nytpä oli kerrankin hinta kohdallaan. Saisin äänkirjan omakseni edullisesti. Tuumasta toimeen. Latasin jälleen sekä puhelimeen että tietokoneelle äänikirjan talteen, vaikka pelkkä puhelinkin olisi riittävä. Samsungissa on melko hyvät nappikuulokkeet, ja kuunteleminen on todella helppoa. Kun valitsen äänikirjan hyllystäni kuulokkeiden kytkemisen jälkeen, kuuntelu jatkuu suoraan siitä, mihin viimeksi jäin. Voin myös palata portaattomasti taaksepäin mihin kohtaan vain haluan. Lenkillekin olen nyt puhelimeni ottanut mukaan, vaikka hieman iso se sinne on. Bussissa kuunteleminen sujui vallan mainiosti. On vielä kokeilematta, toimiiko puhelin myös auton soittimeen yhdistettynä. Tarvittava härpäke autossa kyllä on. Taitaapa iPod 4:seni jäädä aika vähälle käytölle, vaikka sen etu on kieltämättä todella kompakti koko. Aiemmin olen tehnyt välillä paljonkin hommia, kun olen siirtänyt äänikirjoja cd-levyltä ensin tietokoneelle ja sieltä iPodille voidakseni kuunnella niitä lenkkeillessäni.

Elisa Kirjan sovellus on näppärä. Kirjahylly on minulla vielä varsin vaatimaton, ja se mahtuu yhdelle sivulle, kuten kuvasta näkyy. Osuuskumman Steampunk! -antologia muuten oli ensimmäinen täysihintainen kirja, jonka ostin sähköisenä. Tosin senkin sitten luin loppuun paperiversiona. Kyseisen kirjan kohdalla harmittelin, että hienot anfangit puuttuvat kokonaan sähköisestä versiosta. Muistakin nettikirjakaupoista voi ostaa sekä sähkökirjoja että äänikirjoja mp3-muodossa, mutta niitä en ole vielä tullut kokeilleeksi. Minkälaisia kokemuksia Sinulla on sähkökirjoista tai äänikirjoista? Onko erillinen lukulaite kuitenkin tarpeen? Entä mitä nettipalveluja suosittelet kokeiltavaksi?

****

P.S. Koska nyt siis omistan tuon Harri Nykäsen Pyhän toimituksen sähköisenä, jää paperiversio ylimääräiseksi. Auttakaa minua tekemään tilaa hyllyyni! Osallistukaa tämän kirjan arvontaan! Arvon siis Harri Nykäsen dekkarin Pyhä toimitus kaikkien kommentin jättäneiden kesken. Jätä kommenttisi viimeistään ensi sunnuntaina 28.4. klo 10.00.

*****
Kiitokset kaikille keskusteluun osallistuneille! Arvonnassa onni suosi nimimerkkiä Kirjallisena Minna. Onnittelut! 

Lisää kirja-arpajaisia on luvassa vappuna, joten olkaahan tarkkoina! Silloin jaossa kevään uutuuskirjoja.

18 kommenttia:

 1. En osallistu arvontaan, mutta kirjoituksesi herätti osin samoja ajatuksia. :)

  Ostin viime kesänä iPadin ensisijaisesti lukulaitteeksi, mutta en halunnut ostaa pelkkää lukulaitetta, koska halusin tablettitietokoneen voidakseni myös surffailla netissä, kuunnellakseni musiikkia, maksaakseni laskuja jne. Joskus kannettava tietokone on liian iso mukana raahattavaksi ja tabletin pieni koko houkutti. Olen tyytyväinen hankintaani.

  Lukulaitteenakin iPad toimii yllättävän hyvin. Minulla on käytössä Kindle, Applen oma iBooks sekä Elisa Kirja. Jokainen sovellus toimii samoilla perusperiaatteilla, mutta kaikissa on silti omat (onneksi helpot) juttunsa.

  Mutta se lukeminen. Huomaan lukevani e-kirjoja huolimattomammin kuin painettuja kirjoja. En osaa samalla tavalla nauttia lukemisesta ja siksi valitsen aina mieluummin "perinteisen" kirjan. Minun täytyy keskittyä sähkökirjoihin paljon enemmän kuin painettuihin. Myös hinta on mielestäni jonkinlainen ongelma, mutta esimerkiksi juuri Kindlen kautta voi ladata valtavan väärän englanninkielisiä klassikoita ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 2. Pari kirjaa olen lukenut tietokoneelta pdf.nä, muuten e-kirjojen maailma ei ole minulle tuttu lukijana. Haaveilen kuitenkin erityisesti Kindlestä :)

  Terveisin Salainen ystäväsi ;)

  VastaaPoista
 3. Onnittelut onnistuneesta sähkökirjoihin tutustumisesta! :)
  Minä olen lukenut iPadillani vain yhden kirjan osittain (Tapani Löfvingin seikkailut), jotenkin paperinen oli helpompi luettava. Ehkä "pelkkä" lukulaite olisi minulle parempi, sillä tämän iPadin kanssa on liian suuri houkutus ihan vain pikaisesti käydä netissä tms.

  ( Mun mies muuten koittaa suostutella mut hankkimaan uuden puhelimen. Sen mukaan _ kenelläkään_ muulla ei ole enää tuollaisia läppäpuhelimia, joissa ei ole edes kameraa... :) vielä en ole antanut periksi.) osallistun arvontaan, koska mies voisi Nykäsestä tykätäkin.

  VastaaPoista
 4. En ole vielä innostunut sähkökirjaa kokeilemaan. En tiedä, innostunko koskaan, sillä jotenkin minusta tuntuu niin oudolta, että lukisin kirjaa muuten kuin fyysisessä muodossa.

  Osallistun arvontaan, sillä googletuksella löytämäni juonikuvaus kuulosti sen verran kiinnostavalta.

  VastaaPoista
 5. Minulla on käytössä Googlen Nexus 7 -tablettitietokone, jolla olen vasta ehtinyt lukea kandini lähdekirjallisuutta kahden kirjan verran. Toisen latasin Gutenbergistä, toisen Google Booksista eli molemmat olivat ilmaisia, sen verran vanhoja ja tekijänoikeudettomia kirjoja kun ovat. Suomen kirjastoista painettuna olisi löytynyt vain toinen näistä. Hirveän kätevää, kun voin tehdä tabletin lukuohjelmalla muistiinpanoja ja alleviivauksia suoraan kirjaan! Uskallan veikata, että työskentelyni on tabletin ansiosta ollut paljon nopeampaa ja tehokkaampaa kuin jos olisin joutunut lukemaan ja tekemään muistiinpanoja painetuista kirjoista.

  En oikein osaa sanoa, että onko lukeminen tabletilla ollut kovin paljon erilaisempaa kuin painetun kirjan lukeminen. Ei varmaankaan paljoa. Ns. vapaa-ajallani en ole vielä ehtinyt kokeilla kaunokirjallisuuden lukemista tabletilla. Ehkä silloin eroja painetun kirjan lukemiseen verrattuna voisi huomata ja tuntea enemmän? Opintoihini kun sisältyy jo aika paljon sähköisten aineistojen lukemista, joten siihen on jo niin tottunut.

  En osallistu tällä kertaa arvontaan.

  VastaaPoista
 6. Omat kokemukseni liittyvät iPadiin, mutta vielä on lukeminen jäänyt vähäiseksi, osin hinnan vuoksi, mistä Katjaki mainitsi. Olin itse kuitenkin positiivisesti yllättynyt, miten kätevä laite se periaatteessa on lukemiseen. Innoissani tarkistin myös kirjaston e-kirjakokoelmat, mutta ainakin paikallisen pikkukaupungin kirjaston kokoelmat ovat todella pienet. Lastenkirjojen kannalta on myös kätevää, että aina on reissussa hätävaraluettavaa.

  VastaaPoista
 7. Olen erittäin migreenialtis ihminen ja esim. päätteellä istuessa joudun joskus ottamaan arskat nenälle häikäisyn takia. Osaatko Kirsi sanoa kannattaako tällaisen edes harkita sähkökirjaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutkailla noita varsinaisia lukijoita. Osassa (ainakin Kobossa) ruutu on tehty eri tavalla heijastamattomaksi juuri lukumukavuuden lisäämiseksi... itse huomasin selkeän eron.

   Poista
  2. Kiitos Minna ja Kirsi! Kannattaa siis tähdätä -mikäli joskus e-kirjoista innostunu- Koboon!

   Poista
 8. Mietin samaa, koska valo ainakin tietokoneen ja puhelimenkin taustalla joskus rasittaa silmiä. Omassa puhelimessani taustan kirkkautta voi säätää jonkin verran. Käsittääkseni varsinaisissa lukulaitteissa ei ole taustavaloa?

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoista lukea kokemuksia ihmiseltä, jolle tekniikka itsessään ei tunnu itsetarkoitukselta.

  VastaaPoista
 10. Kirsi, kiva lukea kokemuksistasi! Kannattaa myös testata kirjaston sähkökirjapalvelut, joista voi lainata kirjoja ilmaiseksi. Olen lainannut e-kirjoja iPadilleni, mutta eniten hyödynnän sitä, kun voin ladata Gutenbergin projektista ilmaisia tekijänoikeudesta vapaita kirjoja. Sieltä saa kivan kokoelman sähköiseen kirjahyllyyn ja myös suomalaisia klassikoja löytyy!

  VastaaPoista
 11. Minä olen ihan rakastunut viime vuonna synttärilahjaksi saamaani Kobo-lukijaan. Se on sopivasti pokkarin kokoinen ja kevyt. 70 kirjaa kulkee koko ajan nykyään mukana.

  Olen huomannut siirtyneeni aika paljonkin sähköisten kirjojen puolelle. Suureksi osaksi juuri sen takia, että hyllyissä säästyy tilaa ja koska tuo lukija on oikeasti aika kätevä varsinkin paksumpia opuksia lukiessa.

  Elisa-kirja on minunkin kauppasuosikkini. Aika säännöllisesti vertailen hintoja eri paikoissa ja täytyy sanoa, että Elisa on sentään jollain tavalla ymmärtänyt, että sähköisten kirjojen hinnoilla pitäisi olla samanlainen kehitys kuin kirjakaupassakin kirjan elinkaaren aikana. Ilmeisesti kustantajat eivät vielä ole oikein oppineen sähkökirjoja käyttämään. Jostain luin, että hinnoittelu johtuu suureksi osaksi kustantajien jäykkyydestä... vaikka luulisi sähkökirjan "painamisenkin" olevan tosi paljon halvempaa eikä tarvitse painosten loppumistakaan ihmetellä.


  VastaaPoista
 12. Itselläni lukeminen sähköisesti vielä täysin kokematta.Olen niitä ihmisiä jotka haluavat selata "vanhanaikaista" kirjaa.Matkustelua ajatellen tuo kännykällä lukeminen olisi tietenkin järkivaihtoehto!Ajatus opettelusta vain tuskastuttaa jo valmiiksi.
  Kiitos loistavasta blogistasi.Kirjamakumme on monelta osin samanlainen ja tätä kautta olen löytänyt monta hyvää teosta, mihin en varmasti muutoin olisi tarttunut!
  Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla! Kirjablogin idea on minusta juuri tuo, että voi antaa vinkkejä löytämistään hyvistä kirjoista muille :)

   Puhelimen käyttäminen kirjan lukemiseen on ällistyttävän helppoa, en olisi itsekään uskonut. Tosin älypuhelimen se vaatii, ja se taas on kieltämättä pikkuisen kimurantimpi kuin "vanhanaikaisempi" (siis yli puolet elämästäni olen elänyt aikana, jolloin oli vain lankapuhelimia!). Mutta opittavissa toki!

   Poista
 13. Ainoat sähköisesti lukemani kirjat olet ladannut ilmaisesta Project Gutenbergistä ( http://www.gutenberg.org/browse/languages/fi ) ja luen niitä läppärin ruudulta. Kirjat ovat sen verran iäkkäitä, että ovat jo tekijänoikeudesta vapaita. Suomenkielisissä huomaa, että kieli on useimmiten 1800-luvulta, mutta englanninkielisissä en samaa kielen eroa huomaa.

  Kännykän klassikkomallin vaihto älypuhelimeen on suunnitelmissa, joten oli mukava lukea kokemuksistasi sen käytöstä e-kirjojen lukemiseen. Pidän mielessä, kun puhelinostoksille lähden.

  VastaaPoista
 14. Minulla on iPad, jonka kautta aina silloin tällöin luen sähkökirjoja. Joskus olen lukenut jopa puhelimellani (iPhone) e-kirjoja, jos olen unohtanut ottaa "oikean" kirjan käsilaukkuuni mukaan ja löydän sopivanlainen raon lukemiselle. Sovelluksina käytän Amazonin Kindleä ja Applen iBooksia. Molemmat toimivat suhteellisen moitteettomasti. Suomalaisia vastineita en ole ainakaan vielä kokeillut, koska sähkökirja ei saa mielestäni olla hinnaltaan verrannollinen kovakantiseen painokseen. Minulla on tosin ristiriitainen suhtautuminen esimerkiksi Amazoniin, koska yhtiö polkee liiallisesti kirjojen hintapolitiikkaa muiden kirjakauppojen kustannuksella.

  Luen e-kirjoina ainoastaan englanninkielisiä keveämpiä kertomuksia, joita en välttämättä tahdo ostaa pokkarina hyllyyn asti. Lukumukavuus ei ole paras mahdollinen iPadin näytöltä, joten jos aikoisin lukea enemmän sähkökirjoja, panostaisin kyllä silmiä säästävään sähköpaperilla varustettuun lukulaitteeseen.

  Pidän sähkökirjaa nimenomaan pokkarin vastineena, sillä tahdon edelleen ostaa ja täyttää oikeat kirjahyllyni perinteisillä kovakantisilla painoksilla, vaikka tilanahtaus onkin alituinen ongelma.

  Kiitos minunkin puolestani blogistasi, ajatuksiasi on aina ilo lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kiitos kommentistasi! Onnetar suosi tällä kertaa Sinua. Onnittelut! Laitapa osoitteesi minulle sähköpostiini kirsi.htnn@gmail.com, niin pääsen postittelemaan.

   Poista