lauantai 27. huhtikuuta 2013

Kirjojen kierrätystä kauppakeskuksessa
Piti oikein aamulla hieraista silmiään paikallislehden äärellä. Lehdessä nimittäin oli iso juttu kaupungin yhden kauppakeskuksen eli Linjurin 20-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetystä kaksipäiväisestä kirjanvaihtotempauksesta. Takuulla asiasta on lehdessä ollut ilmoituksia, mutta olen ne jotenkin onnistunut ohittamaan. Kauppakeskuksessa on nimittäin koko viikon ajan ollut keräyslaatikoita, joihin on saanut jo etukäteen tuoda kirjoja. Lehtijutun perusteella keräys olikin tuottanut hyvin, sillä jaossa oli ollut kolmisentuhatta kirjaa.


Idea tapahtumaan on kuulemma peräisin Seinäjoelta, jossa myös on saman firman eli Cityconin omistama kauppakeskus. Tempaus on järjestetty aiemmin myös Lappeenrannassa ja Porissa.


Minulla on ollut kierrätykseen menossa pari kassillista dekkareita jo jonkin aikaa, mutta en ole saanut aikaiseksi lähteä niitä minnekään kiikuttamaan. Mutta onneksi tuo Salon tapahtuma oli kaksipäiväinen, joten aamulla keräsin kirjahyllystäni vielä kolmannenkin kassillisen kirjoja. Sitten vain matkaan eväänä kirjojen lisäksi vakaa päätös, että mitään en ota tilalle.


Saavuimme paikalle jo aamuvarhain eli puoli kymmeneltä. Muitakin aamuvirkkuja oli paikalla, ja kirjoja oli joka lähtöön. Henkilökunta latoi jatkuvasti uutta tavaraa pöydille, ja innokkaat etsijät kävivät läpi tarjontaa. Kirjahamstereitten unelma!

Itse jätin kiertoon hyvän sarjan Donna Leonia, Colin Dexteriä ja Åke Edwardssonia sekä joitakin hajakappaleita, kuten Tuhat loistavaa aurinkoa. Ilokseni huomasin, että osa tuomisistani lähtikin aika rivakasti parempiin koteihin! Sitten oli pakko myös itse tutkailla, mitä kaikkea oli tuotu tarjolle. Monenlaista mielenkiintoista olikin, kuten haikailemani Avalonin usvat, jonka sentään jätin, mutta sitten silmiini osui Erkki Tuomiojan Häivähdys punaista, jota ilman jäin yli vuosi sitten alennusmyynneissä! Kovakantinen, siisti painos on nyt minun! Lainassa oleva mutta vielä lukematta jäänyt kappale voidaan siis lopultakin palauttaa.

Se jäi askarruttamaan, mitä kauppakeskuksen väki tekee niille kirjoille, jotka jäävät tempauksesta yli. Ainakaan parissa tunnissa kirjojen määrä ei sanottavasti vähentynyt, joten todennäköisesti muutama tuhat kirjaa jäikin. Tempaukselle oli selvästikin kysyntää, ja toivonkin, että seuraavaa ei tarvitse odottaa kahtakymmentä vuotta!

12 kommenttia:

 1. Porin tapahtumasta yli jääneet kirjat taisivat olla pari päivää tarjolla tapahtuman jälkeen kauppakeskuksen käytävällä. En jaksanut mennä tonkimaan enää näitä jämäkasoja, sillä yhden päivän saalis oli jo ihan tarpeeksi iso horjuttamaan epävakaata kirjahyllyäni! :D

  VastaaPoista
 2. Vau, tosi hauskan oloinen tapahtuma. Järjestettäisiinpä joskus Turussakin tuollainen, olisin heti sormet ojossa ja iso kassi kainalossa menossa sinne :D

  VastaaPoista
 3. Kadehdittavaa itsehillintää! :)
  Hieno idea, kun etenkin vanhempia kirjoja on vaikea saada eteenpäin muuten.

  VastaaPoista
 4. Toivoisin Suvin tapaan tällaista Turkuun... Toisaalta en tiedä, mitä poikaystäväni tai kirjahyllyni tykkäisivät alati lisääntyvästä kirjamäärästä. Toisaalta kumpikaan ei ole valittanut. Ensimmäinen ei varmaan kehtaa ja toinen ei osaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mies kauhistui, kun kerroin tapahtumasta :) Tosin kannusti sitten osallistumaan nimenomaan antavana osapuolena.

   Poista
 5. Tämä on kyllä kiva juttu, Seinäjoella on taidettu järjestää jo kolmeen kertaan tässä parin vuoden sisällä. Esittelin ensimmäisen kierrätyksen saalistani täällä. :) Jäljelle jääneet kirjat ovat täälläkin olleet esillä vielä aika pitkäänkin, mutta varmasti jotain jää aina kokonaan jakamattakin.

  VastaaPoista
 6. Ihana tempaus! Toivottavasti se tulee tänne lähikaupunkiin myös. Minulla jäi tuo Tuomiojan kirja lukematta...aivoni eivät yksinkertaisesti jaksaneet niin kuivaa tekstiä :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista oli huomata Linjurin tapahtumassa miten täynnä maailma onkaan Netta Muskettin kirjoja ja Jalna-sarjaa.... Tuo Netta Muskettin vahva edustus oli minulle vähän yllättävää; onhan kirjailija ollut jo kuolleena 50 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Kävin vielä tänään katsomassa, mitä oli jäänyt. Aika paljon oli vielä kirjoja, tosin niistä monet mm. Valittujen Palojen kammottavia (anteeksi) lyhennelmiä. Helmiäkin vielä joukosta löytynee. Ja sitä Jalnaa.

   Poista
 8. Kiva tempaus ja osallistuisin heti, jos täällä päin järjestettäisiin, missä asustelen. Olen juuri tekemässä kirjahyllyjen siivousta ja laitan kirjoja kiertoon, kun tarvitsen tilaa kirjoille, jotka haluan varmasti säilyttää!

  VastaaPoista
 9. Kiva tapahtuma! Pääsisinpä itsekin joskus tuollaiseen viemään pois ylimääräisiä kirjoja ja tutkailemaan, mitä kiinnostavaa tuotujen kirjojen joukosta löytyy. Ei vaan täällä päin hirveästi tuollaisia tapahtumia järjestetä :(

  VastaaPoista