torstai 14. kesäkuuta 2012

Meri Savonen: Tonttulapset ja ketuilla ratsastavat vieraat
Tämän kirkasvärisen kirjan nimi voisi olla Tontut downshiftaamassa, mutta eipä olekaan, vaan se on Tonttulapset ja ketuilla ratsastavat vieraat. Meri Savosen toinen tonttukirja sijoittuu kesäkauteen. Korvatunturilla on leppoisa kevät, kun saunatonttujen vanhin Nuutti Vuonankaali joukkoineen saapuu pyytämään apua joulutontuilta. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtämättömyyksissään joukolla hävittää vanhoja hyviä puulla lämmitettäviä saunojaan. Samalla he tietämättään hävittävät myös saunatonttujen kodit. Jotain on tehtävä. Vuonankaali ehdottaa laajamittaista saunojenkunnostusoperaatiota purkuinnon hillitsemiseksi.

Sattumalta kirjan päähenkilö, pieni ja reipas tyttötonttu Tiitu Pietaryrtti tempautuu mukaan operaatioon. Tiitu ystävineen ajautuu Elsa Koivuniemen saunatontun Justuksen kotikoloon. Elsa on ilmoittautunut Suomen upein sauna -kilpailuun, ja tontut näkevät siinä mahdollisuutensa. Jos Elsan perinteinen, hidas sauna voittaisi, ihmiset ehkä alkaisivat taas arvostaa perinteisiä saunojaan ja niissä rauhoittumista. Elsan sauna vain vaatii kosolti kohentelua ennen tuomareitten saapumista. Seuraa melkoisesti ahertamista ja jännittäviä tilanteita, ennen kuin sauna on saatu tuunattua voittokuntoon.

Kirjan tarina etenee hitaanlaisesti, mikä tietysti sopii hyvin sen teemaan, hidastamiseen. Paikoin selittäminen alkaa tosin tuntua ainakin aikuisesta lukijasta tuskastuttavalta. Nopsempaankin voisi ehkä edetä? Vai kannattaisikohan minunkin ottaa kunnon ruusunmarjahajustetut löylyt tajutakseni, ettei kiire johda mihinkään? Tarinaa on höystetty mukavalla huumorilla, jota syntyy Justuksen huonokuuloisuudesta ja Tiitun kesyn variksenpojan toilailuista. Vähän vaikealta tuntuu oikean kohderyhmän haarukointi. Kohtalaisesti itse lukevat, noin 8-10-vuotiaat? Iltasaduksi hieman nuoremmille?

Kirjaa on satunnaisesti piristetty pienillä mustavalkopiirroksilla, jotka ovat Sirja Iisakan käsialaa. Tekstin ja kuvan suhdetta olisi voinut miettiä vielä, sillä kuvat ovat hauskoja ja niitä olisi voinut olla enemmänkin. Lopussa on nuotit tarinaan liittyvään lauluun. Aiempaa Tiitusta ja kumppaneista kertovaa kirjaa Tonttulapset ja seikkailujen joulu en ole lukenut, mutta siinä taitaa joulu olla vaarassa. Tämän kakkososan ilmestymisestä löytyy pikku-uutinen Länsiväylän verkkosivuilta, ja sen kuvassa kirjailija lukee kirjaansa lapsille.

Meri Savosen kustantaja on pieni lastenkirjallisuuteen keskittynyt turkulainen Kustannusosakeyhtiö Saarni-kirjat, jonka takana on lastenkulttuuriin keskittynyt Matias Saarni. Sama mies on helsinkiläisen Suomen lastenkirjakaupan omistaja. Tämä vinkiksi niille, jotka miettivät lastenkirjalleen kustantajaa.

Meri Savonen: Tonttulapset ja ketuilla ratsastavat vieraat
Kuvitus Sirja Iisakka. Saarni-kirjat 2011. 171 s.

Kirjahyllyyn ei parhaillaan oikein täytettä sovi. Jos kiinnostuit kirjasta ja haluaisit sen itsellesi tai sinulla on sopiva lukija tiedossa, laita viestiä kommentteihin. Jos halukkaita ilmaantuu useampia sunnuntaihin 17.6. klo 19 mennessä, arvon kirjan kiinnostuneiden kesken.

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oi oletpa ihana! Laitatko mulle mailia osoitteeseen elmailona (AT) gmail.com niin pistän sulle osoitetta. Haluatko jotakin vaihdossa, esim. lastenkirjan tms?

   Poista
  2. (Paitsi ootellaan toki siihen sunnuntaihin, josko joku muukin syttyy tästä)

   Poista
 2. Olen kuvituksesta aivan samaa mieltä - olisivat voineet olla myös väreissä! Kirjan tempo oli hitaanlainen, ja jännitin kovasti, miten meidän pienet jaksavat kuunnella, mutta he pitivät valtavasti! Kaikki uutiset ja arvioinnitkin meni kuin vettä valaen - tässä on jotakin sadun hohtoa, jota ilmeisesti aikuinen ei ymmärrä - vai miten muka muuten downsiftaus uppoaa lapsikuulijaan? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kirja todella toimii ääneen luettuna, sillä sitä kyllä itse lukiessani epäilin.

   Poista
 3. Kiitos, Kirsi, että kirjoitit lastenkirjasta - ja erityisesti tästä ;)

  Kirja löytyy minulta jo hyllystä, joten tällä kertaa jätän arvonnan väliin.

  Hyviä juhannussaunomisia!
  Jonna

  VastaaPoista
 4. Kirja jatkaa siis matkaa Elma Ilonalle! Toivottavasti saamme kuulla siitä aikanaan tunnelmia Tarinauttisessa ;)

  VastaaPoista