sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Louise Penny: Kuolleet haudoissaan

 


Kanadalaisen Louise Pennyn Three Pines -dekkarisarjan viides osa Kuolettava kertomus oli mielestäni vähän turhankin verkkainen ja lavea. Kuudes osa Kuolleet haudoissaan on vain niukasti edellistä osaa ohuempi, mutta koska siinä seurataan laskutavasta riippuen kolmea tai peräti neljää juonta, joista osa kietoutuu vielä lopussa yhteen, se on melkoisesti rivakampi. Mutta ei huolta, kyllä tuttu kotoisa leppoisuus on myös mukana, vaikka tällä kertaa tarinassa on astetta kylmempi taustaviima.

Three Pines -sarja on tähän asti koostunut itsenäisinäkin mainiosti toimivista romaaneista, joiden lukemisjärjestys ei ole ollut mitenkään kiveen hakattu. Tällä kertaa on kuitenkin toisin, sillä poikkeuksellisesti Kuolettavan kertomuksen tarinaan palataan tässä Kuolleet haudoissaan -teoksessa. Kannattaa siis pitää huolta, että lukee nämä kirjat oikeassa järjestyksessä!

Ylikomisario Armand Gamache viettää päivänsä Quebecin vanhassa kaupungissa Literary and Historical Societyn kirjastossa tutkimassa, tapasivatko kapteeni Cook ja löytöretkeilijä Bougainville toisensa ennen Québecin taistelua reippaat 250 vuotta sitten. Muun ajan hän käyttää käymällä kävelyillä lumisessa kaupungissa koiransa Henrin kanssa ja keskustelemalla entisen esimiehensä Émile Comeaun kanssa.

Gamache on tullut kaupunkiin paranemaan niin henkisesti kuin fyysisestikin. Gamachea ja hänen johtamaansa tutkintaryhmää on kohdannut jokin kauhea, jota avataan vähän kerrallaan muun juonen ohella. Tahollaan samasta kauheudesta on toipumassa komisario Jean-Guy Beauvoir, jonka Gamache lähettää Three Pinesiin selvittämään, päätyikö erakon murhasta sittenkään vankilaan oikea henkilö.

Gamachen mielestä hän tarvitsee lepoa myös murhista, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Eräänä aamuna puhelinlinjaa korjaamaan tullut huoltomies löytää Literary and Historical Societyn kirjaston maalattiaisesta kellarista haudatun tuoreen ruumiin. Uhri on koko kaupungin tuntema omalaatuinen itseoppinut arkeologi Augustin Renaud, jolla on ollut päähänpinttymä. Hän oli päättänyt löytää Quebecin perustajan Samuel de Champlain haudan, jota on sitkeästi etsitty vuosisatojen ajan mutta tuloksetta.

Tilanne on monin tavoin hämmentävä. Mitä Renaud uskoi löytävänsä englanninkielisten asukkaiden kirjaston kellarista? Ranskankielisen de Champlainin jäännösten löytyminen kyseisestä paikasta olisi skandaali, mutta myös historiallinen mahdottomuus. De Champlainin kuoleman aikaan kirjastoa ei ollut olemassakaan. Mutta jotain sellaista mies oli ilmeisesti paikalta etsinyt, mitä ainakaan yksi henkilö ei suonut hänen löytävän.

Tuota pikaa ylikomisariotoipilas tulee vedetyksi mukaan kimuranttiin murhatutkimukseen, joka alkaa pian kietoutua yhteen de Champlainin kadonneiden jäännösten arvoituksen ratkaisemisen kanssa.

Sekä Three Pinesissa että Quebecissä juodaan runsaasti teetä ja viskiä takan ääressä käytyjen pitkien keskustelujen ja filosofointien lomassa, ennen kuin arvoitukset ratkeavat..

Jotenkin minun on ollut aina vaikea muistaa, että Three Pines -sarjan tapahtumat sijoittuvat ihan nykyaikaan, ainakin 2010-luvulle. Idyllisessä kylässä aika tuntuu pysähtyneen, ja hillityn charmantti ylikomisario Armand Gamachekin vaikuttaa lähinnä jonkinlaiselta menneen maailman herrasmiespoliisilta. Tällä kertaa mukana kulkeva astetta synkempi juonikuvio muistuttaa, että nykyaikainen kavala maailma on Three Pinesinkin realismia.

Kuolleet haudoissaan on mainio talvinen kotoisa dekkari, joka kannattaa säästää vaikka joulunpyhien ratoksi. Seuraksi lämmin huopa ja kuohkeita leivonnaisia, kenties lasi hyvää punaviiniä.

Louise Penny: Kuolleet haudoissaan (Bury Your Dead)
Suom. Outi Järvinen.
Bazar 2021. 489 s.

Äänikirjan lukija Kalle Chydenius, kesto 16 h 18 min.

Arvostelukappale. Äänikirja BookBeat.

Three Pines -sarja:

Kuolema kiitospäivänä (Bazar, 2019) (Naivistin kuolema, WSOY, Sapo-sarja, 2008) 

Kylmän kosketus (Bazar, 2019) (WSOY, Sapo-sarja, 2009)

Kuukausista julmin (Bazar, 2020)

Kiveen hakattu kuolema (Bazar, 2020)

Kuolettava kertomus (Bazar, 2021)

Kuolleet haudoissaan (Bazar, syyskuu 2021)

A Trick of the Light

The Beautiful Mystery

How the Light Gets In

The Long Way Home

The Nature of the Beast

A Great Reckoning

Glass Houses

Kingdom of the Blind

A Better Man

All the Devils Are Here

The Madness of Crowds

3 kommenttia:

  1. Tämä on sarja, jonka maailmaan on ihana upota, vaikka tapahtuu kauheita. Jotenkin Three Pines tosiaan elää omassa ajattomassa todellisuudessaan, vaikka kirjoissa meidän aikaamme eletäänkin.

    VastaaPoista
  2. Tämä on sarja, jonka maailmaan on ihana upota, vaikka tapahtuu kauheita. Jotenkin Three Pines tosiaan elää omassa ajattomassa todellisuudessaan, vaikka kirjoissa meidän aikaamme eletäänkin.

    VastaaPoista
  3. Oli niin surullinen. Silti niin upeasti kuvattu Quebec ja Tree pines. Hienosti punottu juoni. Jäi jälki ainakin muistiin.

    VastaaPoista