torstai 3. marraskuuta 2016

Timo Sandberg: YövierasRikosromaaniksi alaotsikoitu Yövieras on monipuolisen Timo Sandbergin komisario Heittolasta kertovan sarjan yhdeksäs osa. Matkan varrella on seurailtu paitsi erilaisten rikosten ratkaisemisia myös Heittolan yksityiselämän kiemuroita, jotka ovat kuljettaneet miestä vuosien varrella Järvenpäästä Lahteen.

Naisasiat vähän jörrikkämäisellä miehellä ovat sekaisin, ja tuntuu, että Yövieraassa tämä osuus menee jo hieman överiksi. Suhde kollega Tarun kanssa on jäähtymässä kovaa kyytiä. Lukijalle tämä ei tule yllätyksenä, mutta Heittolan sydän tuntuu särkyvän, ja fysiikkakin reistailee huolestuttavasti. Sitten yksikkö saa uuden esimiehen, voimanostossa aikoinaan tuloksia tehneen Pauliina Karjusaaren, joka herättää alaisissaan ristiriitaisia tuntemuksia, Heittolassakin. Työpaikan ihmissuhdekuviot ovat jokseenkin kiemuraiset!

Rikosrintamalla tapahtuu toki myös. Lahtea piinaa kummallinen murtosarja, jossa asuntoihin tunkeudutaan öisin, hiiviskellään huoneissa ja varastetaan kenties jotain. Tärkeintä tuntuu kuitenkin tekijälle olevan ihmisten yksityisyyteen tunkeutuminen ja turvattomuuden tunteen herättäminen. Asuntoihin on menty avaimilla, eikä ole edes varmuutta, kuinka monessa paikassa on lopulta käyty. Kaikki eivät ole ehkä murtautumista edes huomanneet. Lukija pääsee tässä juonikuviossa Heittolan edelle, sillä Konstantinia seuraillaan alusta asti. Hahmo muistuttaa kovasti Seppo Jokisen viimeaikaisissa Koskis-dekkareissa vilahdellutta Pihkahiipparia ja tietysti Joensuun tuttua Tipiä. Näillä taas kaikilla lienee esikuvansa ihan elävässä elämässä.

Sitten yhdessä kerrostaloasunnossa tapetaan nuori nainen, ja paikalta löytyy jälkiä myös hiiviskelijästä. Käy ilmi, että tapettu virolaisnainen on tarjonnut asunnossaan seuralais- ja muitakin palveluja. Naisen puhelutiedoista paljastuu myös poliisin kannalta kiusallisia asioita. Heittola joutuu punnitsemaan asemaansa esimiehenä.

Tapahtuu lisää kummallisia rikoksia. Puistossa poltetaan mies, ja tienposkesta löytyy auto, jonka sivuikkunan läpi on ammuttu. Kuljettajasta on jäljellä vain muutama veritippa. Johtolankoja huolella seulomalla poliisi kuitenkin pääsee vähitellen eteenpäin tutkimuksissaan, ja kuvioita alkaa hahmottua. Tarvitaan kuitenkin vielä joukko dramaattisia käänteitä, ennen kuin kaikki oikeat tekijät ovat telkien takana.

Sandbergin Heittola-sarja on tutun turvallista suomalaista komisario-proosaa, jossa keskeisessä osassa ovat realistinen poliisityö, uskottava(hkot) rikosjuonikuviot ja huolellinen henkilökuvaus. Heittola kumppaneineen on tullut vuosien varrella lukijalle tutuksi, ja hänen seuraansa on lohdullisen turvallista palata. Tietää, mitä saa.

Timo Sandberg: Yövieras
Karisto 2015. 322 s.


Arvostelukappale. Vuoden johtolanka 2016 -palkintoehdokas. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu siten, että kustantaja lähettää kirjan kilpailuraatilaisille luettavaksi. Kukin kustantaja itse vapaasti päättää, mitkä julkaisemansa kirjat se lähettää kilpailuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti