keskiviikko 27. marraskuuta 2013

David Almond: Nimeni on Skellig (äänikirja)Hyvin kirjoitettu unenomainen mutta kaunis kertomus.” Näin olen kirjoittanut muistiin vuoden 2002 kesällä luettuani kaksi vuotta aikaisemmin suomennetun ja neljä vuotta aiemmin julkaistun David Almondin teoksen Nimeni on Skellig. Samaa mieltä olen nytkin, kun olen kuunnellut kirjan Lars Svedbergin lukemana äänikirjana.

Lukemisesta on siis kulunut yli kymmenen vuotta, mutta merkillisen hyvin kirjan tunnelma ja perusajatus olivat säilyneet mielessäni. Michaelin perhe on muuttanut. Uusi asunto on ränsistynyt talo kaupungin laidalla tai lähiössä. Pihalla on huojuva, romahtamispisteessä oleva autotalli, jonne Michaelia on ankarasti kielletty menemästä. Ensimmäisessä kirjan lauseessa Michael kuitenkin löytää autotallin uumenista merkillisen kalpeakasvoisen, muumiomaisen miehen, jonka ympärillä on pöllön oksennuspalloja muistuttavia karva- ja luukokkareita. Mies samaan aikaan sekä pelottaa että kiehtoo Michaelia. Hän ei ole ihan varma, onko mies todellinen vai vain hänen mielikuvituksensa tuotetta.

Michaelin elämää mullistaa paitsi muutto myös ennen aikojaan syntynyt pikkusisko. Sisko taistelee hengestään, ja Michaelin sydäntä raastaa kuulla hänen hengityksensä rahinaa. Isä koettaa kunnostaa taloa, kun äiti valvoo vauvan vuoteen äärellä milloin kotona, milloin sairaalassa.

Michael tutustuu naapurissa asuvaan vähän erikoiseen tyttöön Minaan, joka ei käy koulua. Minan äidin mukaan koulu tukahduttaa kaiken luovuuden ja yksilöllisyyden. Niinpä Mina opiskelee kotona varsin vapaamielisen opetussuunnitelman mukaan tarkkailemalla ympäröivää maailmaan ja tekemällä taidetta näkemästään. Michael vie Minan katsomaan autotallin miestä, jolle on jo vienyt kiinalaista ruokaa ja tummaa olutta sekä aspiriinia. Tuntuu kuin mies olisi tekemässä hitaasti kuolemaa. Selän omituinen kyttyrä vaikuttaa myös kivuliaalta.

Tarinan aika ja paikka jäävät avoimiksi. Mielessäni kuvittelin tapahtumat yhdysvaltalaiseen pikkukaupunkiin, mutta Almond on brittikirjailija. Paikalla ei kuitenkaan ole sen kummempaa merkitystä. Myös tapahtuma-aika jää leijumaan ilmaan. Michael on jonkin verran poissa koulusta tapahtumien aikana, ja hänen koulustaan poikkeaa joku opettajista tuomaan läksyjä. Puhelut hoidetaan lankapuhelimella, mutta televisiosta ei puhuta. Michaelin mainitaan käyvän yläastetta, mutta jotenkin hänestä saa hieman nuoremman vaikutelman, ehkä vähän yli kymmenvuotiaan oloinen Michael minusta olisi.

Almondin tarina suorastaan tulvii vertauskuvia lentämisestä, siivistä, linnuista, enkeleistä, sydämistä ja hengittämisestä. Kuka tai mikä autotallin mies oikein on, jää lopulta ainakin osin lukijan pääteltäväksi.


David Almondin romaani Nimeni on Skellig ilmestyi alun perin vuonna 1998 ja suomeksi Kaisa Katteluksen kääntämänä vuonna 2000. On hienoa, että Suomen ääniakatemia on ottanut teoksen valikoimiinsa ja kustantanut sen nyt äänikirjaversiona. Kirja saa jälleen hieman lisää elinaikaa, ainakin toivottavasti. Kirja luokitellaan nuortenkirjaksi, mutta sitä voi kyllä lämpimästi suositella kaikille. 

David Almond: Nimeni on Skellig (Skellig)
Tammi 2000. 
Suom. Kaisa Kattelus.
Äänikirja Suomen ääniakatemia 2013. Kesto 4 h 6 min. 1 mp3-cd-levy. 
Lukija Lars Svedberg.


Arvostelukappale äänikirjan kustantajalta. Kiitos!
Eiliseen äänikirjajuttuuni on tullut jo paljon kommentteja. Kiitos niistä, samoin kuin hyvistä äänikirjavinkeistä! Laitoin jo tilaukseen Kalle Päätalon Ihmisiä telineillä, ja saan hakea sen huomenna kirjastosta. 

Reilun kaupan äänikirjavinkiksi luettaneen myös Magdalena Hain vinkkaama novellikokoelma Kun kansilaudoille liukui lohikäärme. Kiitos Maggis Sinullekin vinkistä! Laitoin jo sähköpostilla kirjan tilaukseen.

Juhlistetaan vielä äänikirjaa ja lasten- ja nuortenkirjallisuutta pienellä arvonnalla. Arvon kolme äänikirjaa:

1. David Almond: Nimeni on Skellig (mp3-cd, ks. tiedot yltä) 

2. Tuula Kallioniemi: Faneja ja fossiileja (Reuhurinne-sarjan uusin, ilm. 2013. Kaksi cd-levyä, kesto 1 h 29 min, lukija Paavo Kerosuo)

3. Astrid Lindgren: Kalle mestarietsivä (kesto 5 h 5 min, 4 cd-levyä, lukija Jarmo Heikkinen)

Kaikki äänikirjat ovat kerran kuunneltuja arvostelukappaleita. Kalle mestarietsivän kotelon sisäpuolella on kustantajan Arvosteltavaksi-leima.

Arvon äänikirjat kunkin erikseen sunnuntaina. Arvontaan voi osallistua sunnuntaihin 1.12.2013 klo 12.00 mennessä. Teen valmiiksi alle kullekin äänikirjalle oman kommenttilaatikon. Osallistua voi vastaamalla siihen kommenttiin, jonka äänikirjan haluaisi. Osallistua voi vaikka jokaisen kirjan arvontaan. Jos osallistut anonyyminä, muista laittaa vastaukseesi nimimerkki, jolla sinut tunnistaa mahdollisen voiton sattuessa kohdalle. 

Onnea arvontaan ja iloa äänikirjoista!

Muutkin kommentit ovat tervetulleita tähänkin juttuun!

Osallistumisaika on päättynyt!
Kiitos kaikille mukaan lähteneille. 
Voittajat julkaistaan ihan kohta omassa jutussaan.

35 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No niin, heti mukana, kun on kyse arvonnasta.
   "Kirjakammarin täti"

   Poista
  2. Olisi kiva voittaa uutta kuunneltavaa!

   Poista
  3. Luin Skelligin vuosia sitten. Taisi olla ihan tuoreeltaan tai vuoden sisällä ilmestymisestä. sSen muistan, että olin lukiossa lukiessani teoksen. Se on jäänyt hyvin mieleeni tunnelmaltaan ja hankin teoksen itsellenikin kun löysin halvalla. Uudelleen en ole ehtinyt lukemaan, mutta äänikirjana sen voisi kokea - toinen formaatti mahdollistaa aivan uudenlaisen kokemuksen.

   Poista
  4. Tämä on hieno kirja ja Svedberg on hyvä lukija. Osallistun!

   Poista
  5. Tämä kiinnostaa kovasti, joten toivotaan että onni suosii!

   Ja minäkin muuten kovasti pidin tuosta Päätalosta, harmi ettei niitä ole julkaistu enempää CD-äänikirjoina.

   Poista
  6. Osallistun arvontaan!

   Minun on jo pitkään pitänyt lukea tämä, jotta tietäisin kannattaako sitä töissä suositella. Ilmeisesti kannattaa. :)

   Poista
  7. En olekaan lukenut, joten olisi kiva kuunnella. Marva

   Poista
  8. Mukana. Vaikuttaa kirjalta, johon kannattaa tutustua.

   Poista
  9. Osallistun arvontaan! Hieno arvio, joka herätti kiinnostuksen.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mutta tämä se voisi olla parhain - muisto lapsuudesta.
   "Kirjakammarin täti"

   Poista
  2. Tätä Lindgrenin kirjaa en ole koskaan lukenut, joten nyt voisin mielelläni kuunnella sen.

   Poista
  3. Tämä oli lapsena oma äänikirjasuosikkini! Olisipa mukava kuunnella lasten kanssa nyt uudestaan. :) (meillä on tämä c-kasetteina, mutta niiden epäkäytännöllisyyttä ei varmaan tarvitse erikseen mainita.)

   Poista
 3. Osallistun. Jollen itse kuuntele, niin kyllä meitin pojat kuuntelee.

  VastaaPoista
 4. Mukana! Hannaa komppaan! Kalle sopii varmaan Kallelle, vai mitä!

  VastaaPoista