lauantai 12. tammikuuta 2013

Tarquin Hall: Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus




”Sherlock Holmes oli mielikuvituksen tuotetta, mutta minä olen täyttä totta.”

Yksityisetsivä Vish Puri, lempinimeltään Pullukka, ei ole vaatimattomuudella pilattu. Vuonna 1999 myönnetty Maailman etsiväliiton Supernuuskija-palkinto on vain piste i:n päällä. Huoliteltu ja omahyväinen herkkusuu on kuin ilmetty Hercule Poirot. Erona on vain, että Vish on perheellinen ja asuu Delhissä nyky-Intiassa.

Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus -kirjan kansiliepeessä ylistetään dekkarin humoristisuutta ja viihdyttävyyttä. Näihin ylistyksiin on helppo yhtyä, sillä ainakin minä viihdyin mainiosti kirjan parissa ja nautin paitsi kirjallisesta flirttailusta maineikkaitten esikuvien kanssa myös muutenkin humoristisesta kirjoitusotteesta. Ei kuitenkaan kannata kuitata Tarquin Hallia hassuksi viihdyttäjäksi, joka on kopioinut parhaan ideansa Agatha Christieltä. Kirjassa on nimittäin aimo annos piikinterävää yhteiskuntakritiikkiä.

Kirjailija Tarquin Hallilla on kansainvälinen, arvostettu ja monipuolinen lehtimiesura takanaan. Hän on julkaissut tähän mennessä kuusi kirjaa, ja seitsemäs ilmestyy tänä vuonna. Kolme viimeistä ovat olleet Vish Puri -dekkareita, joista siis ainakin tässä juuri suomeksi ilmestyneessä aloitusosassa kritisoidaan Intiaa tarinan lomassa varsin rankasti. Hall asuu itsekin parhaillaan Delhissä intialaissyntyisen toimittajavaimonsa ja kahden lapsensa kanssa, joten hän tietää, mistä puhuu Intiaa kuvatessaan. Kritiikki on kuitenkin upotettu hyvin tarinaan eikä se uuvuta saarnaavuudellaan. Kritiikki ei myöskään ole yksisilmäistä, vaan Vish Purin ja muidenkin kirjan henkilöiden silmin nähtynä Intiassa on myös paljon hyvää ja kaunista.

Kritiikin kohteeksi päätyy niin tehoton ja julkisuushakuinen poliisi kuin läpeensä korruptoitunut oikeuslaitoskin. Poliisiasemalta ei voi hälyttää apua, koska poliisin puhelinyhteydet on aikoja sitten katkaistu maksamattomien puhelinlaskujen takia. Liikenne on täyttä kaaosta, ja vain suuresti kunnioitetut pyhät lehmät ja BMW:t selviävät yleensä kolhuitta. Maksullisilla moottoriteillä hurjastellaan mielettömästi, vaikka tiessä voi olla monttuja tai edessä yhtä hyvin härkävankkurit kuin urheiluauto. Junaliikenne on painajaismaista. Kaupungit kasvavat räjähdysmäisen nopeasti, eikä kaavoituksessa tunnu olevan järjen hiventä. Toisaalla maaseutua raiskataan kammottavien kaivosprojektien takia. Arkipäivässä myös korostuvat kiihtyvällä vauhdilla kasvavat tuloerot. Rikkailla on automaattiset WC:t, jotka myös kuivaavat takapuolen ja toivottavat hyvää päivää. Köyhimmät raatavat naurettavan pienellä palkalla kaivoksissa kuollakseen nelikymppisinä myrkkyihin, joita ovat saaneet kotinsa kaivovedestä tai ilman suojaimia työskentelystä. Väkivalta rehottaa joka puolella.

Alkoipa kuulostaa synkältä! Mutta kirja ei ole lainkaan synkkä vaan aurinkoinen ja mausteinen kuin Intia itse parhaimmillaan, uskoisin. Vish Purilla on menestyvä ja tehokas yksityisetsivätoimisto, joka ratkoo pääasiassa aviorikoksiin ja avioliittoneuvotteluihin liittyviä kysymyksiä luottamuksellisesti ja tahdikkaasti. Kadonneen palvelijattaren tapaus on kuitenkin visaisempi, sillä asiakasta syytetään palvelijattarensa raa'asta murhasta. Todistajat ovat nähneet, kuinka mies on hiettänyt raiskaamansa ja tappamansa tytön ojaan. Harmillisesti ruumis on jo ehditty polttaa tunnistamattomana.  Koska kukaan ei tiedä palvelustytön nimeäkään, sitähän nyt ei kannata kysyä köyhältä ja kastittomalta, hänen jäljittämisensä Intian kaltaisesta valtiosta ei ole aivan mutkatonta. Vish Purille se ei kuitenkaan ole kuin hidaste. Yhdistellen intialaisia, perinteikkäitä tutkimusmenetelmiä nykyaikaisen teknologian suomiin keinoihin ja ennen kaikkia omaan häikäisevään päättelynsä hän lopulta ratkaisee visaisen arvoituksen ja toimittaa syylliset telkien taakse. Lopussa on aivan Poirot-tyylinen loppuyhteenvetopuheenvuorokin, josta Puri itse nauttii kovasti.

Samaan aikaan murhatutkimusten kanssa Vish Puri henkilökuntineen joutuu tarkistamaan arvokkaan sotasankarin lapsenlapsen sulhasehdokkaan taustoja, jotta epätoivottu avioliitto voitaisiin torjua. Kyseessä onkin harvinaisen vaikea tapaus, sillä miehen elämässä ei kerta kaikkiaan ole tahran tahraa! Vielä kimurantimpi tapaus on Vish Puriin itseensä kohdistunut murhayritys, jota Purin harmiksi alkaa tutkia hänen oma äitinsä. Miksi äiti ei voi uskoa, ettei salapoliisi voi olla nainen? Saati äiti?

Näitä luen mieluusti lisääkin, joten toivottavasti pian suomennetaan sarjan seuraava osa. Takakansiteksteissä Vish Puria verrataan myös Mma Ramotsween, ja tiettyjä yhtymäkohtia tietysti onkin. Mma Ramotswen rauhallisuus Vish Puri -tapauksista kuitenkin tuntuu puuttuvan. Toimintaa ja juonenkäänteitä on enemmän.  Pidin aika lailla myös kirjan ulkoasusta. Kansi on Tuomo Parikan käsialaa.

Tarquin Hall: Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus (The Case of the Missing Servant). Suom. Tero Valkonen. Gummerus 2012.

Vielä Ammalta kiva nettisivuvinkki!

11 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa veikeältä1 Mma Ramotswe oli niin positiivinen yllätys, että mieluusti itsekin lukisin lisääkin etnodekkareita. Kiitos kun vinkkasit!

    VastaaPoista
  2. Luen tätä parhaillaan. Olen vasta alussa, mutta lukemani perusteella yhdyn sanoihisi täysin!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapas houkuttelevalta! Kiva että kerroit tästä, en ollut kirjailijasta koskaan kuullutkaan. Kun tykkään Mma Ramotswen eksotiikasta, tämäkin voisi toimia...

    p.s. Minkä taakseen jättää on parhaillaan luettavana. :-)

    VastaaPoista
  4. Ooh, tämä kuulostaa hyvältä! Täytyypä tutustua. :)

    VastaaPoista
  5. Mainion kuuloinen dekkari. Sopivasti mausteita!

    VastaaPoista
  6. Onpa maukkaan näköinen kansi! Laitan tämän ehdottomasti muistiin, tällainen dekkari kuulostaa ihan loistavalta.

    VastaaPoista
  7. Tämä kuulostaa nyt siltä, että on ihan pakko lukea jossain vaiheessa. On ihana löytää uusia hyviä ja hauskoja dekkareita, varsinkin jos kyse on sarjasta !

    VastaaPoista
  8. Ihana lukea tämä! Toimin nimittäin kirjan kustannustoimittajana ja olen vähän jännittänyt, miten tämä otetaan vastaan (vaikka arvasin, ettei ainakaan Poirotia ja Mma Ramotswea arvostavat voi olla tykkäämättä :)).

    VastaaPoista
  9. Sain tämän luettua juuri ja kirja oli oikein kiva.

    Kiukutteluakin tämä aiheutti, mutta ei oikeastaan kirjan takia.

    VastaaPoista
  10. Ansaitsee kehunsa: ihan hauskalla tavalla etsnisväristä kevyttä "dekkaria" lukee mielellään.

    VastaaPoista
  11. Luin minäkin tämän kirjan ja on todettava, että tämä oli täydellinen kesälomakirja: jännitystä, eksotiikkaa, huumoria ja sopivasti siellä täällä tarkkaan mietittyä yhteiskuntakritiikkiä.

    VastaaPoista