maanantai 31. joulukuuta 2012

Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013


Antoisa luku- ja kirjavuosi 2012 raahautuu kohti loppuaan. Jollakin tavalla olisi mukavaa tehdä vielä yhteenvetoa kaikesta luetusta, ja itse asiassa jo kirjoitinkin huomista silmällä pitäen listausta kymmenestä parhaasta tänä vuonna lukemastani kirjasta (TTT). Tehtävä on kuitenkin melko toivoton. Olen lukenut tai kuunnellut vuoden 2012 mittaan kaikkiaan 153 kirjaa, joista enemmistö on ollut omassa lajissaan hyviä, erinomaisia, loistavia, lumoavia. Lisäksi osallistun kaikkiin Blogistania-kisoihin, niin Kuopukseen, Finlandiaan kuin Globaliaankin, joten minun on puristettava kolmen parhaat näihin. Se riittäköön. Parhaat lasten- ja nuortenkirjakokemukseni voit kurkata täältä, ja keskiviikkona 2 .1. klo 10.00 blogin etusivulle ilmiintyvät Finlandia-ehdokkaani sekä helmikuun alussa parhaat lukemani käännöskirjauutuudet. Blogivuoden kohokohdistani taas voi lukea täältä. Hieno vuosi on takana, ja uudelta odotan myös paljon.

Vuoden 2011 itsenäisyyspäivänä Morren blogissa julkistettiin KKK-haaste, johon minäkin henkselit paukkuen osallistuin. Nolostihan siinä kävi. En vain saanut aikaiseksi haasteen suorittamista määräajassa, vaikka vähän oli yritystäkin. Otan oikeuden omiin käsiini ja jatkan haastetta toisella vuodella. Lupaan siis lukea loput haastekirjat seuraavaan itsenäisyyspäivään mennessä. Muistaakseni jossakin blogissa meitä useampiakin luusereita huokaili, että kesken jäi mutta vielä koetetaan.

Vaikka tuo Morren haaste menikin pipariksi, en ole oppinut mitään, sillä eilen innostuin Facebookissa leviävästä haasteesta Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013. Tähän haasteeseen ovat kaikki tervetulleita mukaan, joten käykääpä jättämässä ylläpitäjälle osallistumispyyntö. On hauskaa huomata, että kirjat ja kirjallisuus sekä lukeminen kiinnostavat monia.

Koska tarvitsen haasteen suorittamiseen jonkinlaista ryhtiä antavaa selkärankaa, päätin tehdä eräänlaisen lupauslistan, jonka kirjailijoihin ainakin pyrin tutustumaan alkavan vuoden aikana. Mukana on vanhoja tekijöitä ja esikoiskirjailijoita. Hyödynsin listaa laatiessani tuota Morren KKK:ta varten tekemääni listaa, jotta saisin sitäkin samalla etenemään. Samalla siivosin tuolta yläpalkista pois Luettavien vuoren, sillä se oli päässyt pahasti pölyttymään. En muistanut lisätä sinne luettavia kirjoja enkä myöskään lukea listaamiani teoksia. Säästin kyllä listan, joten ehkä joskus palautan sen jossakin toisessa muodossa.

Kolmetoista kotimaista minulle uutta kirjailijaa ovat:

 1. Anni Blomqvist
Tämä löytyy Morren KKK:stani, ja aion edelleen lukea koko Myrskyluoto-sarjan.

 1. Raili Mikkanen
Sama juttu kuin ykkösessä, eli yksi teos on jo mainittu KKK:ssa.

 1. Tapio Koivukari
Nimi on roikkunut pitkään luettavien listalla Sallan lukupäiväkirjan innoittamana. Yllätyksekseni löysin hyllystänikin yhden Koivukarin teoksen, joten siitä voisin aloittaa.

 1. Sami Hilvo
Hilvoakin on kovasti ylistetty kirjablogeissa, ja nimi on keikkunut Koivukarin rinnalla listallani pitkään.

 1. Christian Rönnbacka
Nimi mainittiin Helsingin kirjamessuilla ja painoin sen mieleeni. Dekkarifanille oivallinen tutustumiskohde, oletan.

 1. Kati Hiekkapelto
Tämän päivän (31.12.) Hesarissa Hiekkapelto kertoo, että hänestä tulee vuonna 2013 kirjailija, kun esikoisteos julkaistaan. Otavan Uutisissa kerrotaan kiinnostavasta Kolibrista lisää.

 1. Tapani Heinonen
Vinkki tuli ystävältä, joka oli lukenut romaanin Reunalla. Se on nyt minulla lainassa.

 1. Mikko-Pekka Heikkinen
Terveiset Kutturasta vaikuttaa hauskalta ja on vielä lukematta.

 1. J. Pekka Mäkelä
Joku suositteli miehen teosta Muurahaispuu, jos pitää maagisesta realismista. Minä pidän. Todellakin tuntematon nimi minulle.

 1. Mirjam Kälkäjä
”En ole koskaan kuullutkaan.” Ehkä.

 1. Kimmo Miettinen
Sama kuin edellä…

 1. Petri Karra
Haarautuvan rakkauden talo on ollut pari vuotta hyllyssä, Pakenevat unet pari kuukautta.

 1. Raija Siekkinen
On ollut projektina jo pitkään, siitä lähtien kun luin Joel Haahtelan Katoamispisteen.


Tässä nyt ainakin alkuun kolmetoista minulle uutta kotimaista kirjailijaa. Lisäksi kuulun edelleen PEKKiin, joten sieltä todennäköisesti tulee listaan täydennystä. Tsemppaan itseäni ja uskon, että haaste tulee tällä kertaa tehdyksi. 


Oikein hyvää vuotta 2013 kaikille Teille lukijani ja kommentoijani! Tuokoon vuosi jälleen loistavia lukukokemuksia meille kaikille!

7 kommenttia:

 1. Tuo 13 kotimaista kuulostaa mielenkiintoiselta - onhan minun TBR listallani aika montakin suomalaista luettavana. Taidanpa ottaa osaa tuohon.

  Hyvää uutta vuotta Sinullekin !

  VastaaPoista
 2. Kiinnostavia kirjailijoita löytyy listaltasi. Ja 153 kirjaa! Aivan huikea määrä! Minä en yltänyt edes puoleen tuosta, vaikka usein luinkin. :)

  Ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 3. Monta aivan tuntematonta tuossa.. mutta Raija Siekkistä suosittelen hetkeen, kun pystyy pysähtymään ja J. Pekka Mäkelän Muurahaispuu oli minulle viime vuoden (!) parhaita kirjoja. :)

  VastaaPoista
 4. Siekkistä ajattelin minäkin heti; Haahtelan Katoamispiste tietysti ensin. Mutta äkkiä onkin yllättävän vaikea keksiä monta muuta, täytyy lunttailla blogeista ja tutkia hyllyjä... minullekin sopii tuo tyyli, että lista on olemassa ja "suoritan" sitä - lukemis- ja suorittamisaddiktiot yhdistyvät... Kiitos vinkeistä, hieno kirjavuosi sinulla ollutkin!

  VastaaPoista
 5. Anni Blomqvist löytyy minunkin listaltani. :) Varsin mukava haaste, jonka löysin sinun ansiostasi! Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Tuossa on monta minullekin täysin vierasta kirjailijaa... Ja PEKKin jäsenyys kyllä täydentää kivasti uusien kirjailjoiden listaa!

  Odotan mielenkiinnolla mitä tuumit Kutturasta.

  VastaaPoista
 7. Vinkkisi 13 kotimaisen kirjailijan haasteesta sai minutkin liittymään mukaan. Ensimmäinen kirjahaasteeni...

  VastaaPoista