perjantai 3. kesäkuuta 2011

Kjell Ola Dahl: Ystävyyden muisto

Kesäloma painaa päälle, ja olenkin näköjään siirtynyt kesälukemisiin eli dekkareihin. Sysäys juuri tähän dekkariin tarttumiseen tuli työpaikalta, kun lukemista harrastava työkaverini kysäisi, tiedänkö jotakin norjalaisesta Kjell Ola Dahlista. En osannut sanoa mitään, ja keskustelu katkesi johonkin häiriötekijään, joita töissä sattuu jatkuvasti (ja häiritsevät kunnon kirjallisuuskeskusteluja!). Samana päivänä kävin ihan muut kirjat ja lähinnä palautukset mielessä lähikirjastossa, jonka uutuushyllyssä kökötti Kjell Olan uusin käännetty dekkari Ystävyyden muisto. Nappasin kirjan mukaani ja luin saman tien.

Kansiliepeessä kehutaan, että Dahlia pidetään Henning Mankellin manttelinperijänä, mitä tulee yhteiskunnallisiin dekkareihin. Tähän on vaikea ottaa yhden kirjan perusteella kantaa, mutta ovat Dahlin teokset ainakin selkeästi ohuempia kuin Mankellin järkeleromaanit. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia, lienee makukysymys.

Kustantajan sivuilta näkyy, että tämä Ystävyyden  muisto on kuudes Dahlilta käännetty kirja. Muissa kirjoissa Pieni kultainen sormus, Murha näyteikkunassa, Pikku rumpali, Neljäs tekijä ja Musta enkeli ovat kaikissa mukana apulaispoliisipäällikkö Gunnarstranda ja rikostutkija Frans Frølich tai ainakin jompikumpi. Kirjat ovat siis poliisiromaaneja. Aloitin sarjan uusimmasta, mikä saattoi olla pieni virhe, mikäli joskus palaan tähän sarjaan. Ihan varma en ole, tuleeko näitä etsittyä enempää käsiinsä, mutta koskaanhan ei tiedä, mitä eteen tupsahtaa.

Tapahtumapaikkana on nykypäivän Norja ja Oslo. Frølich seuraa erästä varaskoplan johtajaksi epäiltyä miestä ja nappaa kiinni naisen, joka vieraili miehen asunnossa yöaikaan. Naisen käsilaukusta löytyy kokaiinia. Samana iltana Frølich tapaa naisen yllättäen uudelleen lapsuudenystävänsä syntymäpäivillä. Kirjan takakannessakin kerrotaan, että nainen löytyy myöhemmin roskalavalta raa’asti murhattuna. Frølichiä alkavat vaivata kiusalliset muistot lapsuudenystävästä. Syy aiempaan välirikkoon on selvittämättä, mutta lukijallekaan ei kerrota sen enempää tästä ennen loppua. Samaan aikaan poliisi etsii kadonnutta afrikkalaista naisopiskelijaa. Frølich on vakuuttunut, että nainen on myös murhattu, mutta ruumista ei ole löytynyt.

Dahl jättää tarinaan aukkoja, ja lukijalta myös salataan ärsyttävästi paikoin ratkaiseviakin yksityiskohtia. Poliisin tutkijat ovat siis tuttuja jo aiemmista sarjoista, joten heidän hahmojaan ei kovinkaan paljon selitetä tässä osassa, vaan oletetaan, että lukija tuntee heidät myös entuudestaan. Mutta mukana pysyi näinkin ihan kohtalaisesti. Väkivaltaa ja raakuuksia tapahtuu ja niitä kuvataan keskimääräistä enemmän, mutta ei kuitenkaan mitään mässäilyä. Tämä saattaa vedota enemmän mieslukijoihin, mutta luin kyllä ihan mielelläni tämän. Paikoin oli oikeasti jännitystäkin. Yhteiskunnallisuutta oli mukana nimeksi, mm. huumeongelma ja maahanmuutto sekä sen lieveilmiöinä prostituutio ja rikollisuus.

Kjell Ola Dahl: Ystävyyden muisto (Kvinnen i plast)
Suom. Outi Menna. Like 2011. 296 s.

P.S. Seuraa mainos! Suomalaisessa kirjakaupassa on edelleen menossa kampanja, jossa myydään Tammen Keltaisen kirjaston kirjoja hintaan 9,99 e/kpl, tosin ei kaikkia, mutta valikoima on ihan kohtalainen, mm. Morrisonia ja Phillipsiä. Lisäksi oli aivan valtava valikoima pokkareita 4,95 e/kpl, kannattaa köydä ohikulkiessa tarkistamassa. Itse ahnehdin 4 kpl... :)

2 kommenttia:

  1. Tätä just tarkoitin! Kirja on mulla vielä kesken. Aloitan aina uusiin kirjoittajiin tutustumisen lukemalla ensimmäisen teoksen, nyt en sitä tehnyt ja ehkä sen vuoksi tuntuu välillä siltä, että olen vähän ulalla.
    Suht ok kirja kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. Vähän harmittaa, koska tuntuu, että olisi ymmärtänyt noista poliisien jutuista aika paljon enemmän, jos olisi lukenut järjestyksessä.

    VastaaPoista