keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Kerralla kolme kirjailijaa!

Eilen illalla järjestettiin kotikaupungissani Sulkakynä-ilta, johon oli kutsuttu esiintymään kolme dekkarikírjailijaa: Juha Numminen, Harri Nykänen ja Antti Tuomainen. Miehiä yhdistää dekkarikirjailijuuden lisäksi uusi kustantaja Crime Time, joka on kirjailijoitten itsensä omistama osuuskunta. Ideana on mm., että kirjailija saa kirjansa myyntipalkkioista suuremman osuuden itselleen kuin perinteisiltä kustantajilta. Tällä hetkellä on mukana 12 dekkarikirjailijaa, jotka taitavat olla kaiken lisäksi kaikki miehiä.

Eilisen illan ohjelmakin oli varsin miehinen, vaikka niukasta yleisöstä reipas enemmistö kuitenkin oli naisia. Vähän särähti korvaan asenteellisuus naiskirjailijoita ja varsinkin naisdekkarikirjailijoita kohtaan, vaikka korrektisti miehet ainakin yrittivät puhua. Puheena olivat hetkittäin erityisesti suositut ruotsalaiset naisdekkaristit, joista miehet kovan pohdinnan jälkeenkään eivät muistaneet nimeltä kuin Liza Marklundin. Harri Nykänen mainitsi joitakin ruotsalaisia naisdekkaristeja jopa lukeneensa (arvatenkin jo edellä mainittua), jä hänen mielestään arkipäivän ongelmien märehtiminen oli kirjoissa vastenmielistä. Olkoon niin, toisaalta olen itse välillä haukotellut miesdekkaristien yksityiskohtaisia selostuksia poliisityöstä, esim. puhelinkuuntelua. Makuasioita siis?

Joka tapauksessa oli oikein mukavaa ja virkistävää päästä pikkukaupungissakin näkemään ihan oikeita kirjailoijoita. Nykänen esiintyi itsevarman boheemisti ja oli eniten äänessä. Syynä oli ehkä se, että hän on em. Crime Timen alkuperäisiä isiä ja taitaa olla jonkinlaisessa vetovastuussa yhtiössä. Nykäsen Raid on myös elokuvan ja tv-sarjan kautta kaikkein tunnetuin hahmo illan vierailijoiden tuotannoista. Kiinnostavaa oli kuulla, miten rikostoimittaja voi hyödyntää työssään kuulemaansa ja näkemäänsä fiktiota kirjoittaessaan.

Juha Numminen oli oikea vanhan ajan herrasmies, joka tyrmistytti minut totaalisesti kertoessaan kirjoittamistavoistaan: mies kirjoittaa 13 tuntia päivässä viikon jokaisena päivänä. Yhtä kirjaa kohti tehdään tällä metodilla töitä n. 8 kk! Kirjailijantyökö helppoa? Nykänen kuvaili omia työskentelytapojaan aika erilaisiksi. Hän kirjoittaa iltaisin ja iltaöisin, silloin kun parhaalta tuntuu. Numminenkin on taustaltaan toimittaja ja jo pitkön linjan kirjailija. Dekkareiden lisäksi Numminen on kirjoittanut mm. julkkiselämäkertoja, joista olen lukenut ainakin Lenita Airistoa käsittelevän kirjan.

Nuorin ja tuntemattomin illan esiintyjistä oli ujon sympaattinen Antti Tuomainen, joka on julkaissut vasta kolme kirjaa. Menestystäkin on jo tullut, sillä Tuomainen sai alkuvuodesta Suomen Dekkariseuran myöntämän Vuoden johtolanka -palkinnon romaanistaan Parantaja. Olen kirjoittanut siitä aiemmin tänne blogiin. Neljäs romaani on kuulemma jo hyvässä vauhdissa ja ilmestyy syksyllä. Nappasin omistamani Parantajan mukaan ja sain siihen kirjailijalta omistuskirjoituksen. Tuomainen vaikutti liikuttavan ilahtuneelta siitä, että jotkut muutkin illan yleisöstä olivat lukeneet hänen kirjansa.

4 kommenttia:

  1. Mie olen kans tavannut (en henkilökohtaisesti, mutta ollut kuuntelemassa) Harri Nykäsen ja Juha Nummisen. Nummisesta olen kirjoittanut blogiinikin, mutta Nykäsen juttu jäi tekemättä. Mukava, että kirjoitit blogiisi kirjailijatapahtumasta. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Hanna, olitpa nopea :) Ilta oli ihan mielenkiintoinen, ja on mukava vähän jakaa tunnelmia muillekin.

    VastaaPoista
  3. Tosiaan, kiitos tästä jutusta, näistä irl-tapahtumista on kiva lukea :-)

    Laitoin muuten Tuomaisen dekkarin varaukseen luettuani juttusi, odotellaan...

    VastaaPoista
  4. Liityn edellisiin. IRL-jutuista on mukava lukea.

    Itse kuulin kerran Nummista neljän dekkarikirjailijan kohtaamisessa, Nummisen lisäksi Reijo Mäki, Pirkko Arhippa ja Kaisu Hulkko, paikallinen esikoisdekkaristi. Huomaan, että siellä miehet käyttäytyivät selvästi kohteliaasti myös naisia kohtaan. Minusta keskustelu oli silloin mielenkiintoinen. Saman vaikutelman sain sinunkin jutustasi. Täytyypä yrittää voittaa laiskuutensa ja käydä tuollaisissa tapahtumisissa enemmän.

    VastaaPoista