keskiviikko 17. elokuuta 2022

Vera Vala: Italialainen peli

 


Oikeuspsykologian opiskelija Salla Kotkaa onnistaa, sillä hän onnistuu saamaan sekä harjoittelu- että kesätyöpaikan arvostetun professori Ruth Segren alaisuudesta tämän johtamassa Segre-säätiöstä sekä Segren tyttären etsivätoimistosta. Onnenpotkua avittaa Sallan oma professori Arianna de Bellis, joka on mielistynyt tunnolliseen ja huippulahjakkaaseen opiskelijaansa. Yhteistä naisilla on myös yhteys Suomeen.

Italiaa kuohuttanut sarjamurhaaja Kihlaaja on saatu kiinni ja tuomittu, mutta nyt Milanon seudulla riehuu toinen sarjamurhaaja, joka on saanut nimen Harlekiini. Tekijä jahtaa lähinnä prostituoituja ja peittää uhrinsa kasvot naamiolla. Onko Harlekiini Kihlaajan matkija, vai saako hän peräti ohjeita esikuvaltaan? Yllätyksekseen Salla päätyy ensimmäisten työtehtäviensä joukossa tapaamaan kammottua Kihlaaja puolustusasianajana toimivan professori Segren apulaisena.

Samaan aikaan milanolaisia piinaa nimettömiä uhkauksia lähettelevä tuntematon, ja joku sabotoi myös uhkauksia saavien ihmisten kadulle pysäköityjä autoja. Sitten yksi viestejä saanut nainen murhataan kotonaan. Onko hän Harlekiinin uhri, vai onko liikkeellä toinenkin murhaaja?

Salla painiskelee uudessa työssään, johon lisäkertoimia tuo hänen vaikea kasvosokeutensa. Rikkaan ja ylellistä elämään viettävän Segren perheen sisäiset suhteet ovat jännittyneet, eikä Salla tunne oloaan mukavaksi. Onko joku perheestä tunkeutunut hänen asuntoonsakin? Miten osoittaa pätevyytensä esihenkilöille, jotka suhtautuvat uuteen harjoittelijaan ylenkatseisesti ja jopa vihamielisesti?

Vaalea kaunotar Salla Kotka on Vera Valan uuden Salla Kotka -trillerisarjan nimihenkilö. Kuusiosaisen Arianna de Bellis tutkii -sarjan päähenkilö siis vilahtaa myös Sallan elämässä, mutta ainakin tässä avausosassa Italialainen peli Arianna jää vain muutaman kohtauksen sivuhenkilöksi, eräänlaiseksi silmäniskuksi faneilleen.

Milanolaisen suomalaisitalialaisen nuoren Sallan kaapit suorastaan pursuilevat erilaisia luurankoja, kuten aikanaan Ariannankin. Koska kyse on moniosaisen sarjan aloituksesta, niitä vasta varovasti kalisutetaan. Rikosjuoni on samaten monitasoinen, ja vaikka osa murhista täpärien käänteiden jälkeen selvitetäänkin, jäävät pääjuonet edelleen kesken. Lukija siis koukutetaan tukevasti odottamaan jatkoa.

Näkökulmahenkilöitä on runsaasti, ja aina välillä väläytetään myös Harlekiinin mustia ajatuksia. Monista henkilöistä välittyy epämiellyttävän kylmä laskelmoivuus, tai sitten heidän tilanteensa on turhauttavan alisteinen ja avuton. Moneen kertaan Sallan käymissä keskusteluissa todetaan, että italialaisen yhteiskunnan olematon turvaverkko korvataan tiiviillä yhteisöllisyydellä. Jos ihmisellä ei yhteisöä ole, hän on todella heikoilla. Toinen Sallan kautta korostuva näkemys on, ettei hänen piireissään voi kehenkään oikeasti luottaa. Erityisen hankalaksi tämä muuttuu, kun Salla ei oikein voi luottaa itseensäkään.

Italialaisen pelin antama kuva maailmasta on siis kovin synkkä. Vala ei juurikaan tällä kertaa kevennä tunnelmaa Italian ihanilla puolilla. Muutaman kerran sentään istahdetaan tuoksuvien ja herkullisten aterioiden ääreen, mutta ne ovat poikkeuksellisia suvantokohtia. Salla on myös erittäin työorientoitunut, eikä sydämen asioilla tai muilla ihmissuhteilla ole oikein sijaa hänen elämässään.

Sarjamurhaajan jahtaaminen ei tietenkään ole kovin humoristista ja kepeää puuhailua, mutta minun makuuni huolia, murheita ja synkkiä salaisuuksia on ehkä aavistuksen turhankin runsaasti. Kertonee ehkä eniten minun pehmenemisestäni, että edelleen suosikkiteokseni Vera Valan tuotannosta on leppeä romaani Aprikoosiyöt. Toki silti seuraan mielelläni Salla Kotkan tuleviakin vaiheita.

Vera Vala: Italialainen peli
WSOY 2022. 414 s.
Kansi Ville Laihonen.
Äänikirjan lukija Anniina Piiparinen.

Ennakkokappale.

1 kommentti: