maanantai 23. toukokuuta 2022

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

 


Marraskuussa 1961 Etelä-Kalifornian Commonsissa asuva 30-vuotias Elizabeth Zott on masentunut. Hän on viisivuotiaan Madelinen yksinhuoltajaäiti, entinen tutkimuskemisti ja nykyinen Kuudelta syödään -tv-ohjelman tähtijuontaja, mutta hän on vakuuttunut elämän olevan hänen osaltaan ohi.

Miten tähän tilanteeseen on päädytty ja vähän siitäkin, mitä tämän jälkeen tapahtuu, kertoo Bonnie Garmusin esikoisromaani Kaikki on kemiaa.

Elizabeth on kokenut kovia jo lapsena, mutta kyltymätön tiedonjano, päättäväisyys sekä tinkimättömän looginen ajattelu ovat kantaneet häntä eteenpäin elämässä. Valitettavasti 1950-luvun alun Kaliforniassa ei suhtauduta mitenkään myönteisesti älykkäisiin ja uraorientoituneisiin naisiin. Sen Elizabeth joutuu kerta toisensa jälkeen karvaasti kokemaan.

Erinäisten ikävien vaiheiden jälkeen Elizabeth päätyi töihin Commonsin kaupunkiin Hastingsin tutkimuslaitokseen, koska ei saanut mistään muualta töitä. Hastingsissa työskentelee myös kuuluisa kemisti Calvin Evans, mies, jota kaikki kunnioittavat (varma tuleva Nobelin voittaja!) ja pelkäävät (käsittämättömän pitkävihainen!). Miksi Evans on päätynyt töihin Hastingsin kaltaiseen jumalan hylkäämään paikkaan, on arvoitus, mutta Elizabeth ratkaisee sen aikanaan.

Elizabeth ja Calvin kohtaavat ja rakastuvat. Kummallekin rakastuminen on ensimmäinen. Calvin on ensimmäinen mies, joka kohtelee Elizabethia tasavertaisena ammattilaisena. Miten sellaiseen mieheen voisi olla rakastumatta? Calvin kertoo Elizabethille oman kurjan menneisyytensä salaisuudet. Mies on menettänyt kaikki rakkaansa kauheissa onnettomuuksissa. Miten hän voisi suojella Elizabethia kohtalolta, joka mitä ilmeisimmin vaanii kaikkia, joita hän rakastaa?

Erilaisten käänteiden jälkeen Elizabeth siis päätyy paikallisen tv-kanavan keskivertokotirouville suunnatun iltapäivisin esitettävän kokkausohjelman juontajaksi. Tuottaja Walter Pine on epätoivoinen, sillä omapäinen Elizabeth ei suostu lukemaan hänelle kirjoitettuja repliikkejä vaan alkaa paitsi kertoa katsojilleen ruuanlaittoon liittyvistä kemiallisista reaktioista tieteen termeillä myös ottaa rohkeasti kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

Kaikki on kemiaa koukutti odottamatta ihan totaalisesti, ja ahmin sen parissa päivässä. Elizabeth ja Calvin ovat ihana pari epäsovinnaisine tapoineen ja ajatuksineen. Romaanin juonesta laajasti lukenut Madeline sanoisi, että Dickensit on kirjailijalla kyllä luettuina. Silti nautin loppuratkaisuista kovasti! Mikä tuntuisikaan paremmalta kuin että k***päähenkilöt saavat todellakin ansionsa mukaan?

Garmus käsittelee Elizabethin ja muiden henkilöidensä kautta monia edelleen valitettavan ajankohtaisia yhteiskunnallisia epäkohtia. Harmillisen vähän pitää raaputtaa esimerkiksi tasa-arvokysymyksistä nostalgiakerrointa pinnasta, kun ollaan jo nykyrealismissa. Eivätkä ongelmat suinkaan ole vain yhdysvaltalaisten harmeina, ikävä kyllä.

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa (Lessons in Chemistry)
Suom. Mari Hallivuori.
Tammi 2022. 421 s.
Äänikirjan lukija Maija Lang.


Ennakkokappale. Äänikirja itse maksettu kuunteluaikapalvelu.

2 kommenttia:

  1. Uteloitti että onko kirjoittajalla itsellään koulutusta tai kokemusta luonnontieteiden tutkimuksesta...ilmeisesti ei varsinaisesti, mutta on ollut copywriterina tekniikan alojen piirissä.

    VastaaPoista
  2. Tämä kirja ehkä vähän kiinnostaisi, harvoin tulee luettua millään tavalla kemiaan liittyvistä asioista.

    VastaaPoista