tiistai 7. tammikuuta 2020

Miklu: Kaikkien aikojen kirja
Viime vuodet on jo kyllästymiseen asti paasattu suomalaisten ja erityisesti suomalaisten poikien lukuhalujen romahtamisesta. Ei sillä, ammatti-ihmisenä ja lukemisen himoharrastajana toki jaan huolen, mutta huolipuhe ja taivastelu vain alkavat tuntua todella rasittavilta.

Siksi tuntuikin mukavalta huomata, että joku ihan oikeasti tekee jotain asiantilan parantamiseksi. Konkreettisesti siis. Tällaisena konkretiana nimittäin pidän tubetähti Miklun nuortentietokirjaa Kaikkien aikojen kirja, joka on jatko- tai rinnakkaisosa aiemmin viime vuonna ilmestyneelle nuortentietokirjalle Paras kirja ikinä.

Miklu on puhunut lukemisen ihanuudesta Youtube-videoillaan ja muuallakin somessa ahkerasti, ja kirjat jatkavat tätä toimintaa luontevasti. Miklu on itse innokas tietokirjojen ahmija, joten hän tietää, mistä puhuu ja kirjoittaa suositellessaan luettavaa nuorille seuraajilleen.

Luokittelen Kaikkien aikojen kirjan tietokirjaksi, koska se ei ole (ainakaan kokonaan) fiktiota. Se kylläkin taidokkaasti välttelee kaikenlaisia luokkia, mutta jotenkin tuntuu hyvältä asettaa tämäkin teos edes johonkin kehykseen. ’Selviytymisopas nuorelle’ lienee ainakin yksi melko osuva määritelmä.

Kaikkien aikojen kirja on täsmätuote lukuhaluttoman yläkouluikäisen käteen, siis sellaisen nuoren, joka ei ole kenties koskaan saanut syystä tai toisesta itse luettua kokonaista kirjaa. Tässä kirjassa on 111 sivua, eikä edes kaikilla niillä ole tekstiä. Kirjassa on mustavalkoinen piirros- ja valokuvakuvitus.

Kirjassa on Miklun vinkkejä moneen arjen tilanteeseen, kuten siihen, miten voi nukkua paremmin tai miten pitää vastustaa kiusaamista. Vastaukset elämän vaikeimpiin kysymyksiin löytyvät luvusta 8. Sieltä selviää muun muassa, mikä on elämän tarkoitus. Kirjan lopussa on vinkkilista lisäluettavasta. Kaiken tämän tiedon seassa on vitsejä ja hauskoja kommelluksia Miklun arjesta niin sanallisessa kuin kuvallisessakin muodossa.

Miklu: Kaikkien aikojen kirja
Otava 2020. 111 s.


Arvostelukappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti