keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Ensimmäinen osavuosikatsaus

Niin se vain on, että vuodesta 2014 on jo ehtinyt neljännes kulua. On siis aika tehdä blogin ensimmäinen osavuosikatsaus. Kaikenlaista kivaa onkin taas ehtinyt tapahtua myös kirjamaailmassa.

Vuosi alkoi blogihistoriassani varsin räväkästi, sillä ensimmäistä kertaa blogini ulkoasu uudistui. Koska itse olen mahdottoman epävisuaalinen ihminen ja arka radikaalien uudistusten suhteen, ilahduin huomatessani paikallislehdessä jutun nuoresta naisesta, joka koulutyönsä ohella pyörittää pientä yritystä. Julko ny on erikoistunut blogien ulkoasuihin. Päätin antaa Julialle vapaat kädet, ja lopputulos onkin todella raikas. Silmä tottui nopeasti, enkä ole yhtään kaipaillut takaisin entiseen maanläheiseen (= tylsähköön) ulkoasuun. Oranssi piristää kummasti päivää!

Lukemisen osalta vuosi on pyörähtänyt vallan mainiosti käyntiin. Kolmen kuukauden aikana luettu on peräti 36 kirjaa. Niistä tosin koko joukko on (lasten)äänikirjoja. Kuuntelin koukuttuneena ja nauttien Siri Kolun Me Rosvolat -sarjan. Nyt menossa ovat Muumit äänikirjaversioina. Ajattelin myöhemmin kirjoittaa niistä yhteisjutun Tove Janssonin merkkivuotta juhlistaakseni.Muumeja olen rytmittänyt Käsikirja Linnunradan liftareille
-kuunnelmasarjalla, jossa onkin mittaa melkoisesti. Sekapäistä kohellusta maailmankaikkeudessa tuskin olisin koskaan jaksanut kirjoina lukea, mutta kuunnelmana se on toiminut ihan mukavasti. Siitäkin lisää keväämmällä.

Dekkarilinja on pitänyt, sillä runsas kolmannes luetuista kirjoista on ollut dekkareita tai ainakin jonkinlaisia jännäreitä. Iloinen yllättäjä oli J. K. Rowlingin Käen kutsu, jolle on luvassa kesällä jatkoa (suomeksi pitäisi ilmestyä elokuussa Otavan syyskatalogin mukaan). Matti Röngän surumielinen Levantin kyy jäi mieleen, samaten vahva kotimainen naisdekkaristi Kati Hiekkapelto ja hänen toinen teoksensa Suojattomat. Eniten hiuksiani kuitenkin nostatti Ursula Poznanskin Vii5i.

Hienoja lukuhetkiä ovat tarjonneet kotimaiset esikoiskirjailijat, kuten Tommi Kinnunen, Meri Kuusisto, Sari Pöyliö ja Petri Vartiainen. Viime vuoden lukuhuippuja äänestettiin Blogistanian kirjapalkintokisoissa. Omat suosikkini pärjäsivät ihan mukavasti. Palkinnot muuten luovutetaan voittajille tai heidän edustajilleen kirjan ja ruusun päivänä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Helmikuussa kirjoitin pari juttua kirjastoista. Ensin ihastelin koti- tai lähikirjastoni muodonmuutosta. Vaihto uusiin, avariin tiloihin on kertakaikkisen onnistunut. Pari viikkoa sitten etuosan hyllyjä siirrettiin runoraadin tieltä. 


Tänään kirjastossa käydessäni ihailin kansalaisopiston kevätnäyttelyä, joka on viikoksi rakennettu tiloihin. Sitä ennen paikalla oli pistäytynyt nukketeatteri, jota kaikki viereisen koulun oppilaat olivat käyneet katsomassa. Juuri tällaista tilaa olemme tänne maalle kaivanneet! Kun vielä olisi varaa hankkia aineistoakin. Hiihtolomalla käväisin ystävien kanssa vanhassa pääkaupungissa ihastelemassa vanhan ja uuden loistavaa liittoa.


Ihan maaliskuun viimeiselle päivälle ehti vielä Lukulamppu-sivuston avaaminen nettiin. Sivustoa on työstetty kovasti useita kuukausia kulissien takana. Olin ja olen edelleen todella imarreltu siitä, että minua pyydettiin mukaan ensimmäiseen avustaja-aaltoon. On ollut etuoikeus päästä läheltä seuraamaan, mitä kaikkea tällaisen idean kehittely ja toteuttaminen on vaatinut. Nyt hedelmät ovat kaikkien nautittavissa. Työ kuitenkin jatkuu. On ilo olla siinä mukana! Tervetuloa minunkin puolestani kaikki kirjojen ystävät Lukulampun valokeilaan!


Kevät tekee tuloaan ja tuo kaikkea mukavaa tullessaan. Ensimmäisenä huomenna kirjailijavierailu työkaupunkini kirjastossa. Tavattavissa Kjell Westö! Sinne.

10 kommenttia:

 1. Olen itsekin pohtinut ulkoasua, mutta toistaiseksi jatkan vanhalla.
  Anonyymikommentin olen poistanut, mutta salasanaa en ole laittanut, jotkut ovat hankalia varsinkin tabletilla.
  Käsikirja jakaa ihmisiä, minusta oli ideana hauska, mutta irvailu kääntyi pian itseään vastaan, toisaalta olen väärässä, sillä näillä on miljoonia faneja, kuten muumeillakin, jotka minusta ovat ok. Janssonin muumit tosin eivät aina olekaan lutuisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin oli tosiaan poistettava anonyymien kommentointimahdollisuus robottispämmitulvan takia. Amerikkalaiset spämmikommentit lakkasivat saman tien, joten tällä mennään nyt ainakin toistaiseksi.

   Käsikirja on tosiaan hauska idea, mutta aika venytetty minun mielestäni. Olen nyt kuunnellut kuunnelmaversiosta 3/5, ja tauot ovat paikallaan. Mitään järkeähän tarinassa ei ole, mutta toisaalta onko missään? :D

   Poista
  2. Juuri järjettömyys on minusta hyvä idea, muistaakseni nelososa jumittaa pahiten ja tavallaan kirja syyllistyy siihen, mitä itse parodioi. Kirjoitan tämän ulkomuistista, mutta näin itse tämän koin. Moni vitsi on hyvä, mutta pitkitettynä ehkä ei.

   Poista
  3. Aivan, ja minäkin tykkään kirjasarjan perusideasta eli scifi-parodioinnista. Idea vain vesittyy, kun sitä pitkitetään liikaa. Mutta kulttiainestahan tämä on, ja kuunnelmanakin aika hieno: Heikki Kinnunen, Pekka Autiovuori...

   Poista
 2. Tämä hennonoranssi uusi look on kiva ja raikas. Itse olen aika railakkaasti kokeillut teemoja sun muuta, ja välillä on ollut kylmä hiki otsalla, että mitäs ihmettä nyt oikein tapahtuu kun blogi näyttää oudolta. Joten mukavaa, että löytyy joku, joka tekee ulkoasumuutoksia - ja jälki on näin hienoa. :)

  Luin tuon Linnunradan käsikirja liftareille-kirjan hiljattain ja tykkäsin tosi paljon. Se oli aivan hillitön, hyvällä tavalla. Sinulla on ilmeisesti koko sarja kuuntelussa, kun se lukemani osa oli vain noin 150 sivua. Ajattelin lukaista koko sarjankin tässä keväällä, kunhan ehdin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin tykkään! Itse en jaksa värkkäillä juurikaan ulkoasun tai kuvien parissa, vaikka kauniita blogeja mielelläni luen ja katselen. Kirjoittamisessa on mulle kyllin.

   Joo, menossa on tosiaan koko sarjaan pohjautuva jättikuunnelma, jolla on pituutta tuntikausia. Juonessa ei onneksi tarvitse juurikaan pysytellä kiinni, koska sen on kai tarkoituskin poukkoilla hillittömästi :D

   Poista
 3. Hih, tuttu muumipappa se siellä vaan köllii riippumatossa! Sinun alkuvuotesi kuulostaa kirjallisesti ihanan monipuoliselta. Toivottavasti vuosi jatkuu samaan malliin :)

  VastaaPoista
 4. Luin Linnunradan joskus ennen blogia. Tykkäsin, mutta sarja kyllä huononee edetessään, mutta pari alkupään kirjaa olivat ihan hullun hauskoja!

  Tämä blogisi ulkoasu on kyllä ihanan raikas. :)

  VastaaPoista
 5. Oranssi on aina hyvä valinta! Ulkoasu toimii hyvin, ja kiinnostavia ovat lukemisesikin. Muumeista aion itsekin kirjoittaa jotain, vaikka ei ole läheisin aihe. Linnunradasta pidin kovasti! Dekkareitahan minä en lue (paitsi että aika paljon blogin mukaan), mutta seuraan mielenkiinnolla. Westö, no, tiedät mielipiteeni tästä :-)

  VastaaPoista