torstai 12. toukokuuta 2011

Näitä Suomi lukee, entä minä?

Pakallislehdessämme on ollut jo vuosia tapana julkaista melko säännöllisesti kulttuurisivuilla Mitä Suomi lukee? -listaa. Listaushulluna olen sitä aina mieluusti tutkaillut. Onhan kiva tietää, onko itse lukenut yhtään kymmenen luetuimman kirjan listalle päässyttä kotimaista tai käännettyä kaunokirjaa. Omat listat on laadittu myös lasten- ja nuortenkirjoista sekä tietokirjoista. Sarjakuvia ei ole eritelty.
Lehden lista perustuu tietysti Suomen Kirjakauppaliiton laatimaan tilastoon, jonka se julkaisee omilla nettisivuillaan. Arkistossa on listoja useilta vuosilta taaksepäin, joten voi tehdä myös vertailuja. Sivuilla on lisäksi mielenkiintoista tietoa Suomi lukee
-tutkimuksesta, jossa Kirjakauppaliitto on ollut mukana. Tutkimus on tehty vuosina 1995, 2003 ja 2008. Tutkimuksessa selvitettiin yksityishenkilöiden omalla rahallaan tekemiä kirjahankintoja vuoden aikana.

Kirjallisuuden suurkuluttaja vs. kirjankarttelija


Ostaa yli 10 kirjaa Ei osta kirjoja
Korkeakoulututkinnon suorittanut pääkaupunkiseudulla asuva, 40-49-vuotias nainen, jonka kotitaloudessa on lapsia ja jonka viimeisin kirjahankinta oli kaunokirja. Oulun tai Lapin läänissä alle 50 000 asukkaan kaupungissa yksin asuva 20-29-vuotias mies, joka on jättänyt koulunkäyntinsä peruskouluun.

Kaavio Kirjakauppaliiton sivuilta.

Melkein puistattaa, miten nappiin kuvaus suurkuluttajasta osuu. Vain asuinpaikka menee ohi, eikä sekään Suomen mittakaavassa kovin paljoa heitä.

Mutta palataan huhtikuun luetuimpien listaan. Tilasto perustuu laajan valikoiman kirjakauppojen ja muutamien marketketjujen kirjamyyntiosastojen kyseisen kuukauden/kuukausien kirjamyyntiin. Näin Kirjakauppaliitto kertoo listastaan. Kannattaa siis pitää mielessä, että listassa eivät ole nettikirjakauppojen myymät kirjat. Se ei myöskään ihan suoraan kerro, mitä luetaan, vaan mitä ostetaan. Siinä on kuitenkin mielestäni eroa.

Kotimainen kaunokirjallisuus
1
Laaksonen Heli
Peippo vei
Otava
2
Oksanen Sofi
Puhdistus
WSOY
3
Jarla Pertti
Fingerpori 4
Arktinen Banaani
4
Nuotio Eppu
Loppu
Otava
5
Jarla Pertti
Fingerpori - Kamppailuni
Arktinen Banaani
6
Pulkkinen Riikka
Totta
Otava
7
Kyrö Tuomas
Mielensäpahoittaja
WSOY
8
Jokinen Seppo
Ajomies
Pulitzer/Crime
9
Väisänen Hannu
Apupata
Otava
10
Rissanen Pirjo
Äitienpäivä
Gummerus

Tilasto Kirjakauppaliiton nettisivulta. Tummennetut kirjat olen lukenut.

Kotimaisten kirjojen kymppikärjestä olen siis lukenut viisi. Tulos on parempi kuin keskimäärin. Tilannetta helpottaa, että Puhdistus on vanhempaa tuotantoa. On kerrassaan upeaa, että se on edelleen listan kärkisijoilla. Iloitsen vilpittömästi Sofi Oksasen menestyksestä. Heli Laaksosen Peippo vei on aivan ihana runokirja, ja ostin sen itselleni sekä kirjana että äänikirjana. Vielä en ole ehtinyt istahtaa sekä lukemaan että kuuntelemaan, mutta niin aion tehdä. Fingerpori-albumit olen ostanut kaikki neljä tämän kevään aikana, koska myös perheen nuorimmatkin innostuivat niistä. Kamppailuni on ollut myös ostoslistalla. Eppu Nuotion Pii Marin -sarjan olen lukenut, joten viimeinen osa Loppu on lukulistalla, vaikka ei välttämättä omaksi hankittavien joukossa. Nuotio lukee omien kirjojensa äänikirjaversiot, joten kirjastosta voisi sen varata. Pulkkisen Totta on hyllyssä odottamassa Rajan vieressä. Hannu Väisäsen Apupadankin todennäköisesti luen jossakin välissä, vaikka miehen aiemmatkin kirjat ovat vielä lukematta. Rissasen Äitienpäivä on oikeastaan ainoa, joka saattaa jäädä kokonaan vaille huomiotani. Ihan varmaa sekään ei ole. Listalla on varsin laadukasta kirjallisuutta. Suomalaiset lukevat hyviä kirjoja!

Käännetty kaunokirjallisuus
1
Untinen-Auel Jean M.
Maalattujen luolien maa
WSOY
2
Iggulden Conn
Valloittaja: hopeinen valtakunta
Otava
3
Child Lee
Henkensä kaupalla
Karisto
4
Rajaniemi Hannu
Kvanttivaras
Gummerus
5
Kepler Lars
Paganini ja paholainen
Tammi
6
Salvatore R.A.
Kääpiöiden koti
Jalava
7
Mantel Hilary
Susipalatsi
Teos
8
Pratchett Terry
Hirmurykmentti
Teos
9
Coelho Paulo
Voittaja on yksin
Bazar
10
Wennstam Katarina
Tahra: jännitysromaani
Otava

Käännettyjen listalta en sitten ole lukenut vielä yhtään kokonaan, sillä Maalattujen luolien maastakin on vielä kolmisensataa sivua jäljellä. Igguldenin Hopeisen valtakunnan aion lukea, sillä olen lukenut sarjan kolme edellistäkin osaa. Kvanttivarkaasta kirjoiteltiin alkuvuodesta paljon, mutta se ei vaikuta oikein minun kirjaltani. Taitaa jäädä lukematta.

Kepleriltä en ole lukenut vielä Hypnotisoijaakaan, vaikka se kiinnostavalta vaikuttaakin. Pitää laittaa tämä uusinkin sinne Ehkä joskus -listalle. Mantelin ja Salvatoren nimet eivät tunnu lainkaan tutuilta, ja Lee Child vaikuttaa muistin mukaan epäkiinnostavalta. Pratchettista kyllä pidän, mutta en ole pitkiin aikoihin lukenut. Coelhoa en lue. Wennstam on outo nimi, mutta jännitysromaani kyllä saattaisi tulla luettuakin.


Lasten ja nuorten kirjat
1
Hallberg Lin
Sinttu on paras!
Tammi
2
Laine Lasse J ja Kalliola Iiris
Suomen lasten luontokirja
Otava
3
Cast P.C., Cast Kristin
Valittu
Otava
4
Hunter Erin
Vaarallinen polku
Art House
5
Sirett Dawn
Eläinvauvoja
Tammi
6
Kunnas Kirsi, Rönns Christel
Tiitiäisen runolelu
WSOY
7
Ruohonen Laura
Yökyöpelit/Allakka pullakka
Otava
8
Courtauld Sarah, Davies Kate
Ison-Britannian kuninkaalliset tarrakirja
Nemo
9
Egner Thorbjörn
Kasper, Jesper ja Joonatan
WSOY
10
Krohn Leena
Auringon lapsia
Teos

Aina vain huononee. Muutama tuttu nimi sentään! Siskontyttö on Sinttu-fani, joten tiedän, että kyseessä on heppakirja. Kunnaksen Tiitiäisiä on meidänkin lapsille aikoinaan luettu, onkohan tämä uusi? Leena Krohnin kirja kuulostaa mielenkiintoiselta, ja on kiva, että klassikkokin on mukana: Egenrin Kasper, Jesper ja Joonatan.

Tietokirjalistalta tunnistin nämä, vaikka lukematta ovatkin:

4
Eilenberger Wolfram
Minun suomalainen vaimoni
Siltala
5
Byrne Lorna
Portaat taivaaseen
Otava

4 kommenttia:

 1. Listahullu minäkin ;)

  Ja tuo on totta, että nuo listat eivät ihan kerro sitä totuutta, sillä niin moni lainaa kirjoja kirjastosta, ostaa divareista tai kierrättää tuttujen kesken.

  Kotimaiselta listalta minäkin olen lukenut viisi, käännöslistalta en yhtään.

  VastaaPoista
 2. Kyllä nämä listat aina jaksavat listahullua kiinnostaa:) Olisikohan jossain koko viime vuodelta tällainen lista? Kun näissäkin listoissa vilahtelee aika lailla uusia kirjoja, joten pitäisi melkeinpä kaikki lukuaika käyttää uutuuksiin jos haluaisi näitä lukea. Mutta esimerkiksi sellainen vuoden 2010 ostetuimmat kirjat -lista olisi hauska katsoa läpi. :)

  VastaaPoista
 3. Luulin jo kommentoineeni tätä, mutta kenties Blogger on touhunnut omiaan...

  Lista on kiinnostava, Mielensäpahoittaja, Hopeinen valtakunta ja Puhdistus on luettu, Tahraa jonotan vielä. Itse ostan harvoin kirjoja ja käytän kirjaston palveluja mieluummin. Mahtaakohan lainatuista kirjoista olla samanlaista Top 10-listaa? Se kiinnostaisi...

  VastaaPoista
 4. Minäkin mukamas kommentoin jo.. :)

  Minä olen lukenut näistä vain yhden eli Kvanttivarkaan. Oi voi. Totta ja Puhdistus ovat kyllä lukulistalla.

  Kiinnostava lista kyllä ja olen Norkun kanssa samaa mieltä että olisi kiva saada tuommoinen lainatut-lista myös. Yritin katsoa Helmetistä mutten ainakaan heti löytänyt onko sellaista. Ja hyvät pohdinnat sinulla Kirsi, kiitos tästä ja hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista