keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Rake Tähtinen: Saari - Miska Marian tarina

 


Rake Tähtisen Petäjämäki-dekkarisarjan kymmenes osa Menneisyyden arvet ilmestyy tämän vuoden syyskuussa. Ensimmäinen osa Musta joulu on julkaistu jo vuonna 2008, ja sen jälkeen kirjoja on tullut vähän epätasaiseen tahtiin välillä tiheästi, välillä vähän harvemmin. Teosten esittelyjen perusteella sarja sijoittuu tiukasti Uuteenkaupunkiin ja sen keskiössä ovat rikoskomisario Petri Petäjämäki ja rikosylikonstaapeli Laatikainen.

En ole ainuttakaan Petäjämäki-dekkaria vielä lukenut, vaikka kirjailijan nimi on tuttu monista yhteyksistä. Tänä vuonna sarjaan on ilmestynyt eräänlainen etäinen spin off -osa eli jännitysromaani Saari, jonka alaotsikko on Miska Marian tarina. Romaanin tapahtumat sijoittuvat Uuteenkaupunkiin vuoden 1986 kevääseen, joka omassa elämässäni oli hyvin merkityksellinen ja jäi Tšhernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia hyvin muistiin.

Kirjan takakannessa kerrotaan, että tarinassa vilahtaa sivuosassa teini-ikäinen Petri Petäjämäki. Kiitän tästä maininnasta, sillä Petäjämäki-dekkareita lukemattomana silmänisku olisi todennäköisesti mennyt minulta kokonaan ohi. Se on mukava bonus sarjaa lukeneille, mutta ei mitenkään haittaa, vaikka sitä ei merkille panisikaan.

En luokittelisi Saarta varsinaiseksi dekkariksi, vaan pikemminkin on kyse romaanista, jossa tapahtuu rikoksia. Niitä kyllä poliisi ratkookin ja sitä seurataan, mutta näkökulma on pääosin alaotsikon mukaisesti Miska Marian, joka tahtomattaan ja tietämättään joutuu mukaan tapahtumaketjuun, jossa useampi ihminen menettää henkensä. Ote on vahvan psykologinen jonkinlaisella kauhuelementillä höystettynä.

16-vuotias Miska Maria asuu Rauhansalmi-nimisessä lastenkodissa. Tähtinen kuvaa lastenkotiarkea realistisesti tavalla, joka toi mieleeni aikoinaan lukemani Taru Väyrysen Kissan kuolema -romaanin. Koko laitoksessa tuntuu olevan vain yksi työntekijä, Sinikka, joka aidosti välittää lapsista ja nuorista. Tähtinen on monipuolisen työuransa aikana työskennellyt useita vuosia lastensuojelun erityisyksikössä, joten hän tuntee miljöön ja soveltanut tietämystään erinomaisesti.

Miska Maria ei varsinaisesti viihdy lastenkodissa tai koulun tarkkisluokalla, mutta ei hän silti kovin kapinallinen nuori ole. Lastenkodin sääntöjä hän kyllä venyttää ja testaa yhä ahkerammin työntekijöiden auktoriteettia. Hänen taustansa ei ole kaksinen. Isä on häipynyt kuvioista jo varhain, ja äidin viimeinen poikaystävä koitui tämän kohtaloksi.

Kymmenvuotias Miska Maria joutui katsomaan vierestä, kun mies pahoinpiteli äidin hengiltä. Pikkusisko Tuulia oli kuollut jo aikaisemmin onnettomuudessa, jota Miska Maria pitää omana syynään. Nyt Tuulia on alkanut ilmestyä Miska Marialle ja kommentoida tämän tekemisiä.

Yhtenä iltana Miska Maria poikkeaa Kumputien Grillikioskilla, jossa Kennet Sjögren on työvuorossa. Tyttö kiinnittää Kennetin huomion, ja kun he seuraavan kerran törmäävät toisiinsa kadulla, hän heittäytyy juttusille tytön kanssa. Miska Maria kuuluu porukkaan, jonka ytimenä on Blue Balls -niminen aloitteleva rokkibändi, ja taitavasti kitaraa käsittelevä Kennet värvätään pian mukaan. Petri eli Petsku Petäjämäki on tämän yhtyeen kosketinsoittaja.

Miska Maria ihastuu Kennetiin, joka käyttäytyy aikuismaisesti ja herrasmiesmäisesti, toisin kuin Masu, Blue Ballsin epävirallinen johtohahmo, joka kuvittelee Miska Marian kuuluvan itselleen. Tyttö ei voisi villeimmissä unissaankaan uskoa, että Kennet on hankkinut rahat uuteen vahvistinsettiinsä kammottavalla tavalla tappamalla vanhan miehen tämän omalla paistinpannulla ja ryöväämällä sitten tämän säästöt patjan alta.

Tappo on poliisillekin täydellinen mysteeri. Kuka erakkomaisesti eläneen miehen on voinut tappaa ja miksi? Ainoatakaan johtolankaa ei ole seurattavaksi, jos ei sitten lasketa sitä, että Kennet Sjögrenin on nähty kävelevän miehen asuinkadulla oletetun tapahtuma-ajan tienoilla. Siihen tapausta tutkiva rikosylikonstaapeli Ahola tuntuu takertuvan kuin terrieri.

Tarina etenee verkkaisesti. Tähtinen herkuttelee nostalgisilla yksityiskohdilla, ja romaani on todellinen sukellus 1980-luvun nuorison elämäntapaan. Kieltämättä nautin siitä kovasti, joten varsinaisen juonen hitaahko tiivistyminen ei haitannut yhtään.

Erinäisten käänteiden ja vielä toisen Kennetin raa’asti toteuttaman surmatyön jälkeen Miska Maria ja Kennet päätyvät Uudenkaupungin edustalla sijaitsevalle Iso-Haiduksen saarelle, joka sijaitsee noin kilometrin päässä rannikolta. Saari on romaanin tapahtuma-aikaan autio, mutta sillä sijaitseva maatila kuuluu Kennetin suvulle, joten nuorukainen tuntee paikan ja voi sinne huoleti asettua.

Mitä pidemmälle tarina etenee, sitä painostavammaksi tunnelma muuttuu. Nuorten valmistellessa saareen lähtöä tekisi mieli huutaa Miska Marialle: ”Älä mene!” Kun ratkaisevat käänteet ovat käsillä, on paikoin vaikea pitää katseensa riveillä eikä päästää sitä harhailemaan seuraaville sivuille. Lopun ratkaisut onnistuvat yllättämään ja ovat karmivuudessaan supertehokkaita.

Rake Tähtinen: Saari – Miska Marian tarina
Rake Product 2023. 341 s.


Arvostelukappale.
2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, minulla jäänyt tämä kirja kokonaan huomaamatta!

    VastaaPoista
  2. Rake Tähtistäkään en ole lukenut. Kuulostaa siltä, että lukupinoa on vain korotettava entisestään.

    VastaaPoista