tiistai 7. kesäkuuta 2022

Anne Frost: (Älä) tule tänne

 


Marraskuun alussa vuonna 1944, kun Lapissa vielä soditaan, helsinkiläinen tohtori ja kirurgi Adina Lujanen matkustaa junalla uuteen kotikaupunkiinsa Savonlinnaan. Matka sujuu ahdistuneissa tunnelmissa, sillä Adina tuntuu olevan jonkinlaisella pakomatkalla ja lisäksi juttuseuraksi lyöttäytynyt mies sairastuu matkan kuluessa vakavasti. Adina diagnosoi umpisuolen tulehduksen ja huolehtii, että mies kiidätetään asemalta hänen omaan tulevaan työpaikkaansa eli kaupunginsairaalaan.

Ensikosketus uuteen työyhteisöön ei ole kovin lupaava. Ylilääkäri Roos tyrmistyy tajutessaan, että on tullut palkanneeksi naiskirurgin. Ennenkuulumatonta! Naiset ovat korkeintaan tavallisia lääkäreitä, mieluiten kuitenkin hoitajia. Kireänutturainen ylihoitajatar ei suhtaudu Adinaan sen suopeammin.

Pula-ajan koettelema marraskuinen Savonlinna näyttää Adinan silmissä kaikkea muuta kuin kutsuvalta. Joka suunnalla pyörteilevä musta vesikin tuntuu uhkaavalta. Kaikesta huolimatta hän pian ostaa itselleen tilavan asunnon ja palkkaa sairaalasta kotiutuvan yksikätisen ja sulkeutuneen Rebekan kotiapulaisekseen. Kerrostalonaapurit ja talonmieskin vaikuttavat jotenkin omituisen tungettelevilta tai juroilta.

Mutta työpaikalla ongelmat alkavat kasautua nopeasti. On pientä, että Adinaa kohdellaan alentuvasti ja jopa avoimen epäasiallisesti esimiehen taholta. Toinen talon kirurgeista on kuin tohtori Frank nuoruuteni lääkärisarjoista, ja Adinakin tuntee kummaa vetoa tähän lipevään komistukseen. Mutta sitten sairaalassa alkaa tulla ruumiita. Ensin kuolee Adinan junasta pelastama mies sairaalavuoteeseensa, sitten yksi hoitajista puukotetaan hengiltä liinavaatevarastossa. Riehuuko sairaalassa sarjamurhaaja vai peräti aave?

Murhia tai oikeammin murhaa, sillä potilaan kuolemaa pidetään luonnollisena, saapuu ratkomaan komea ylikonstaapeli Mäkiaho apureineen. Kun poliisin huostassa ollut vankipotilas katoaa mystisesti vuoteestaan, alkaa tilanne olla Adinan kannalta kuumottava. Kuka oikein on kaiken takana ja miksi? Epäilyttävästi käyttäytyviä henkilöitä on lopulta viljalti, eivätkä poliisin resurssit ole kummoiset.

(Älä) tule tänne on kirjailijanimi Anne Frostin ensimmäinen yksinään kirjoittama dekkari ja samalla uuden dekkarisarjan aloitusosa. Anne Frost on toinen puolikas kirjailijanimi A. M. Frostin taakse kätkeytyvästä pariskunnasta, joka on muutaman vuoden ajan julkaissut majuri Jangin sodanaikaisista seikkailuista kertovaa kirjasarjaa. M. Frost menehtyi yllättäen jokin aika sitten, ja Anne Frost jatkaa nyt yksin kirjailijanuraansa.

Anne Frost on päätynyt etsimään kirjoilleen uuden kustantamon. Sekä uuden Jang-trillerin Aarteenmetsästäjät että (Älä) tule tänne -dekkarin on kustantanut Lector Kustannus.

Lähimenneisyyteen sijoittuvien nostalgiadekkareiden ystäville (Älä) tule tänne on mielenkiintoinen tuttavuus, ja tästä joukosta löytynevät sarjan tulevienkin osien innokkaimmat lukijat. Frost on huolella tutkinut kuvaamaansa aikakautta ja silloista Suomea ja erityisesti Savonlinnaa, ja lukija saa nautiskella monenlaisesta sen aikaisesta arjen ja sairaanhoidon sekä lääketieteen yksityiskohdasta. Mielenkiintoinen tietoaines ei kaikin paikoin kuitenkaan ihan saumatta solahda huomaamattomaksi osaksi kerrontaa.

Dekkaria vaivaa myös jonkinlainen tukkoisuus, sillä aineksia ja tyylilajeja tuntuu olevan vähän joka lähtöön. Kauhutunnelmia tavoitellaan mustien vesien pyörteistä ja aavehuhuista, toisaalta taas sairaalassa väreilee polttavan kuuma eroottinen lataus, joka saa Adinan rehevät muodot hehkumallisesti kihelmöimään. Mukana on sairaalasarjojen verisiä leikkauksia ja riutuvia potilaita ja poliisidekkareista tuttuja teknisiä tutkimuksia. Vähän jokaiselle jotakin -tyyppinen ratkaisu siis, joka ei ihan parhaalla tavalla toimi.

Kirurgi Adina Lujanen on mukava valinta dekkarisarjan päähenkilöksi. Hänen kauttaan päästään helposti tarkastelemaan sukupuolirooleja ajan yhteiskunnassa ja työelämässä. Adina vaikuttaa päättäväiseltä mutta kuitenkin inhimilliseltä ihmiseltä, joka suhtautuu intohimoisesti työhönsä ja kunnianhimoisesti uraansa. Rakkausasiat ovat vähän solmussa, mutta mikään tai kukaan ei taida voida tulla Adinan ja leikkaussalin väliin. Häntä ei niin vain lannisteta!

Anne Frost: (Älä) tule tänne
Lector Kustannus 2022. 389 s.


Arvostelukappale.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti