maanantai 30. kesäkuuta 2014

II osavuosikatsaus ja Paksu heinäkuu alkaa!



Kuukaudet kuluvat sellaista laukkaa, ettei ole mukana pysyä! On taas aika vilkaista taustapeiliin ja laatia osavuosikatsaus. Vuosi on puolessa, ajatelkaa! Toisaalta taakse vilkuillessaan ymmärtää, miksi aika tuntuu lentävän. Niin paljon kaikkea kivaa ja mielenkiintoista on tullut jälleen puuhattua kirjojen ja kirjamaailman liepeillä.

Huhtikuu alkoi kirjablogien yhteisellä vanhan kirjan päivällä. Ajatuksena oli osoittaa, että kirja ei ole mikään hetken tuote ja että kirjabloggaajatkin lukevat muuta kuin aivan uusinta kirjallisuutta. Olen kova Kjell Westö -fani, mutta vaikka kirjailijan alkupään tuotantoa on tullut hyllyyn hankituksi, on osa kirjoista edelleen lukematta. Päätin lyödä kaksi kärpästä samalla iskulla ja luin Langin hyllystäni. Kolmas kärpänen lyötiin sitten siten, että kirjailija sattui kiertueelle lähimaastoon, ja tietysti piti mennä kuuntelemaan. Suosittelen kaikille, sillä Westö puhuu hyvin ja kiinnostavasti. Raporttia kaikista kolmesta täällä.

Kuun loppuun osui toinen kirjallinen riento, kun onnekkaan sattuman takia pääsin osallistumaan kirjan ja ruusun päivänä Blogistanian kirjapalkintojen jakoon Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja kaikin puolin mukava. Harmi vain, että todella pieni osa bloggaajista ja äänestäneistä pääsi paikalle työviikon keskellä virka-aikaan. Puhetta olikin, että ensi vuonna pitäisi saada palkintojenjakoa siirretyksi lähemmäs voittajien julistamista eli aikaistettua. Silloin voisi kellonaikaakin kenties saada osallistujille sopivammaksi.

Kirjallisissa riennoissakin olen tullut kevään ja alkukesän mittaan riekkuneeksi. Atena ja Schildts&Söderströms järjestivät mediaväelle maistiaistilaisuuden syksyn kirjasadosta jo kesäkuun alussa. Lomalaisena onnistuin pääsemään kerrankin paikalle. Iltapäivän kohokohtia olivat ulkomaisten vieraiden haastattelut eli saimme kuulla Ursula Poznanskin ja Maggie O’Farrellin kertovan uutuuskirjoistaan. Kumpikin on jo julkaistu. Poznanskin Sokeista linnuista olen jo kirjoittanut esittelyn ja O’Farrellin uutuutta Varoitus tukalasta helteestä luen parhaillaan. On oikein hyvä, sen voin jo puolet luettuani sanoa.

Ihan kesäkuun loppuun osuivat Turun keskiaikaiset markkinat, joiden yhdeksi pieneksi ohjelmanumeroksi oli Brinkkalan kirjakauppaan kutsuttu puhumaan Kristiina Vuori historiallisista romaaneista ja niiden kirjoittamisesta. Raporttini tilaisuudesta on täällä. Samaan syssyyn Turun suunnan kirjabloggaajat kokoontuivat turisemaan kahvikupin äärelle. Oli kiva tavata! Pian uudestaan!

Turussa muuten vierailin kirja-asioiden tiimoilta jo aiemmin kesäkuussa. Syynä oli mukava osallistuminen Ylen radio Turun kirjapiiriohjelmaan. Minua pyydettiin ohjelmaan mukaan vierailijaksi. Kyseisessä istunnossa puhuttiin Antti Tuomaisen viime kesän dekkarista Synkkä niin kuin sydämeni. Jännitti sikana, mutta oikeasti kokemus oli oikein hauska ja leppoisa. Kyseessä on muuten kirjaston ja radion yhteisprojekti.

Lukeakin olen ehtinyt kaikesta liehumisesta huolimatta. Kirjoja on listalleni kertynyt kolmessa kuukaudessa huimat 46 kappaletta. Näistä suuri osa, peräti 20, on äänikirjoja, mikä selittää osaltaan määrää. Dekkarien osuus pysyttelee edelleen siellä noin kolmanneksessa kaikesta luetusta, ja arvostelukappaleita on neljännes luetuista. Toisen vuosineljänneksen ehdottomaksi lukunautintohuipuksi kohosi Anni Kytömäen upea esikoinen Kultarinta.

Itse itselleni tekemiäni lukuprojekteja on vaiheessa ainakin kaksi. Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi olen kuunnellut kaikki löytämäni Muumi-kirjat äänikirjoina. Vielä joitakin puuttuu, mutta kunhan koko sarja on koossa, kirjoitan yhteispostauksen niistä ja suhteestani Muumeihin ylipäätään. Sekaan saattaa lipsahtaa muutakin Janssoniin liittyvää, kuten kokemukseni Kesäkirjan kuuntelusta. Kannattaa muuten käydä Ateneumin upeassa näyttelyssä. Dekkaririntamalla projektina on lukea kaikki Josephine Teyn Alan Grant
-dekkarit. Kaksi kuudesta uupuu vielä. Tähänkin asiaan palaan syksymmällä.

Kolmas vuosineljännes on alkamassa. Heinäkuu on perinteisesti ollut kirjablogissa vaisuhkoa aikaa. Ehdin kyllä lukea ja kirjoittaakin, jopa enemmän kuin muina vuodenaikoina, mutta lukijoilla on muuta tekemistä. Ihan ymmärrettävää. Kukapa roikkuu netissä, kun voi olla ulkona ja ihmisten kanssa!



Heinäkuu on toivon mukaan pitkä ja kuuma, mutta omalta osaltani on varma, että se on ainakin PAKSU. Aion nimittäin toteuttaa jo keväällä suunnittelemani Paksujen kirjojen teemakuukauden. Luen vain paksuja kirjoja, tai ainakin bloggaan koko heinäkuun vain paksuista kirjoista. Paksussa kirjassa on yli 500 sivua. Vähemmän on siis enemmän! Kuuntelen edelleen varmasti äänikirjoja ja saatan lukeakin jotain ohutta välillä, mutta niistä julkaisen juttuni aikaisintaan elokuussa. Huomenna aloitan syntymäpäivälahjaksi saamallani Joël Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksella, ja sitten katsotaan, mitä hyllystä löytyy. Tervetuloa seuraamaan Paksua heinäkuuta!



12 kommenttia:

  1. Vau miten paljon olet ehtinyt!

    Tuohon paksuun heinäkuuhun tulen mukaan ihan sattumalta: jäin juuri lomalle ja mitäs kannoinkaan kotiin: Tiklin ja Valontuojat! Ja varauksessa on vielä Kultarinta, toivottavasti ehtii mulle hyvissä ajoin ennen elokuuta, jolloin siitä olisi tarkoitus keskustella tuossa samaisessa Ylen radion kirjapiirissä. Jännitys on nyt vielä söpösti possuasteella, mutta kyllä se vielä takuulla ihan kunnon siaksi kasvaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa saada seuraa paksukaisten pariin :D Kultarinta on suuri kirjarakkauteni. Sen varmaan vielä luen uudelleenkin, mikä on nykyään aika poikkeuksellista mulle.

      Oikeasti jännittää ei tarvitse, mikä on tietysti helppo sanoa! Toimittaja on niin rautainen ammattimies, että tuokio oli ohi hujauksessa, eikä nauhoitusjuttua edes muistanut :)

      Poista
  2. Minäkin ajattelin lukea vielä kesän aikana Joël Dickerin paksukaisen. Olen vielä vajaat kaksi viikkoa töissä ja sitten saan rentoutua kirjojen ja tenttikirjojen ja esseiden parissa. Toivottavasti ensimmäinen vie voiton, vaikka järki nyt sanoisikin muuta :)

    Lämmintä heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kunnon romaani aina tenttikirjat päihittää :D Aurinkoa sinnekin!

      Poista
  3. Upea kooste - Kirsi, olet idolini! :-) Ja odotan muuten kiinnostuksella mitä tuumit tuosta Harryn tapauksesta; itse tykkäsin kovasti mutta mielipiteitä on kuulunut puolesta ja vastaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Miten mahtavat nuo idoli-fani-asetelmat keskenämme olla? Fanitan BISM:aa! :D
      Harry Q. avautuu ihan näillä hetkillä...

      Poista
  4. Oletpa ehtinyt kaikenlaista, Kirsi! Paksu heinäkuu kuulostaa hyvältä. Kultarinta odottaa minua edelleen, aion kyllä ehtiä sen pariin vielä kesäkauden puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hurjasti on tullut heiluttua. Nyt rauhallisempaa tiedossa :D Kultarinta oli alun perin tulossa paksuun kuukauteeni, mutta sitten se kiilasikin itsensä jo kesäkuuhun. Loistava kirja..

      Poista
  5. Olet ehtinyt tehdä ja lukea vaikka mitä! Ja Paksu heinäkuu kuulostaa aivan mainiolta. Minullakin on juuri yksi klassikkopaksukainen meneillään, ja vaikka kirja on oikeasti aivan loistava, tuntuu se pitkältä kuin nälkävuosi. :D Mutta en aio antaa periksi. Tuon klassikon jälkeen minäkin olen ajatellut lukea kuluvan kesän aikana vielä muitakin järkäleitä, Tiklin ja Valontuojat ainakin. :)

    Ihanaa ja paksua heinäkuuta sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinne! <3 Jos, huom. JOS hyvin käyn, yksi heinäkuun paksuista on mulla klassikko eli Rikos ja rangaistus. Hävettää tosissaan, että se aina vain on lukematta. Kynnys vain on tooosi korkea.

      Poista
  6. Minulla on Dicker lukematta. Aina joku kiilaa väliin. Viimeisin tuollainen oli eilen saapunut Jayne Anne Phillipsin Murhenäytelmä. Ei tarvinne perusteluja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei :D Dicker vaikuttaa ihan olevan ihan kelpo lukuromaani, vaikka ei vielä ensimmäisten kahdensadan sivun aikana ole mitenkään lumonnut.

      Poista