keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Lohjansaaren Kirjakoppi

Vastoin varsin yleistä käsitystä keski-ikäiset(kään) opettajat eivät asetu kesäksi lepäämään arkkuihinsa, vaan rientävät innokkaina kulttuurikohteesta toiseen. Niin menettelimme mekin, ystävättäreni ja minä, viime viikon perjantaina kesäloman ensimmäisen viikon loppupäässä. Vierailimme kumpikin ensimmäistä kertaa Lohjansaaren mainiossa Kirjakopissa.

Kuva ystävän luvalla :)Kirjakoppi on entinen maitolaituri idyllisen kylätien poskessa. Se on valjastettu mainioon uusiokäyttöön kirjojen vaihto- ja kierrätyspisteenä. Idean isä on lohjansaarelainen Esa Utukka, mutta nykyään koppia ylläpitää Lohjan Saaristo -seura ry.


Idea vierailusta oli puolittainen päähänpisto, joten kummallakaan meillä ei tällä kertaa ollut mukana mitään kiertoon jätettävää. Ystäväni kuitenkin lupasi poiketa paikalla uudestaan ja tuoda nyt ottamiensa kolmen kirjan tilalle jotain muuta. Valikoima kopissa näytti ällistyttävän monipuoliselta. Saatavilla oli mm. uudenkarheita kotimaisia runokokoelmia, hevoslehtiä, nuortenromaaneja, jännitystä. Tila on pieni mutta se on käytetty taiten.Hanna kertoi omassa Kirjainten virrassa -blogissaan Berliinistä löytämästään kirjapuusta, jonka idea on siis aivan sama kuin tässä lohjansaarelaisessa Kirjakopissa. Mielikuvitushan tässä vain on rajana. Kirjat kiertoon! Itselle ylimääräinen saattaa pelastaa jonkun toisen kirjattoman päivän.

Lohjansaaren oiva nähtävyys siis osoitteessa Lohjansaarentie 1321.


P.S. Juttuni poiki jo kahdenlaista jatkoakin. Ensinnäkin Luetut-blogin Sanna teki aurinkoisen pyöräilyretken Kirjakopille. Toiseksi sain hyvän vinkin lähellä sijaitsevasta kesäkirjastosta.

26 kommenttia:

 1. Voi miten hauska ja kätevä idea! Erityisen hienoa, että homma selvästi toimii kun on toiminnassa edelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, koppi on ollut olemassa jo ainakin pari vuotta. Nyt lopulta sain raahauduttua paikalle. Olin myös lujana, enkä hamstrannut mitään mukaani! Yllättävän hyvin toimii myös siihen nähden, että tila on edestä avoin. Kirjat ja lehdet vaikuttivat aivan moitteettomilta, eivät olleet kastuneet tai pölyttyneet. Kierto lienee riittävän nopea?

   Poista
 2. Ihana idea! Tulisipa tänne meillekin päin jotain vastaavaa?!

  VastaaPoista
 3. Meillä oli minun entisessä työpaikassa kirjakaappi täynnä kirjoja. Sinne sai tuoda omia kirjoja ja sieltä sai lainata kirjoja. Suosittelen kaikkien työpaikoille vastaavaa ideaa.
  Luin kirjalaivasta, mutta en muista missä se oli, siitä oli juttu lehdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun työpaikassani opehuoneessa on kirjakaappi täynnä pääasiassa minun sekä muutaman muun sinne roudaamia kirjoja ja dvd-leffoja kaikkien yhteiseksi iloksi. Hyvin toimii! Lisäksi säästän tilaa kotona :)

   Poista
 4. Haha, aloituslause sai aamukahvit tämän lukijan nenään. :D

  Mutta siis, mainio idea! Tällaisestahan tulee vain hyvälle tuulelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai olet jo huomannut, että opettajien elämän kuvitellaan pääasiassa keskittyvän sinne kouluun? :P

   Mutta samaa mieltä, aivan ihana hyvän mielen idea!

   Poista
  2. Minäkin tulen aina iloiseksi sarjisviittauksista! Oi Lassi ja Leevi!

   Poista
 5. Hieno juttu; kiva, että kirjoitit. Täytyy pitää mielessä, kun seuraavan kerran osuu tuonne päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjansaari ei valitettavasti ole aivan valtaväylien varrella, mutta maisemat ovat ihanat, joten sunnuntaiajeluunkin sopii mukavasti. Saman tien varrella on mm. oman tilan omenoista viiniä myyvä maatilakauppa.

   Poista
 6. Mihinkähän ne Linjurissa Kirjat kiertoon - tapahtumassa olleet kirjat nykyään ovat? Minua kiinnostaisi tehdä kesäretki vaikka Saloon niiden perässä. =D

  t. Miina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa yhtään sanoa. Kirjat siirrettiin varsinaisen tapahtuman jälkeen yhteen tyhjään liiketilaan, josta niitä saattoi käydä penkomassa jonkin viikon ajan, mutta nyt ne ovat sieltäkin kadonneet. Idea oli kiva ja saa toivottavasti jatkoa.

   Poista
 7. Hoo, enpä tienytkään yhtään tällaisen olemassaolosta!
  Jospa me vielä tämän kesäloman aikana tehtäisiin pieni kierros noilla seuduilla niin pääsisin minäkin tähän tutustumaan. Kerrassaan valoittava idea tämä.

  VastaaPoista
 8. Oho! Ihan kotikulmillani tämä, miten en ole aiemmin tästä edes kuullut!? Taidan kiivetä seuraavana vaaapäivänä pyörän selkään ja hurauttaa tuonne ;). Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
 9. Etsin alati monille kodissani varastoiduille kirjoille "hyviä koteja" & uskon että tuollaisen kierrätyspisteen kauttakin ne voisivat päästä hyvään kotiin vaikka en henkilökohtaisesti ihmistä tuntisikaan. Monien tiedeinstituuttien asuntoloissa on samanlaisia kierrätyshyllyjä -- kaikkia matkalukemiseksi ottamiaan kirjoja ei jaksa enää viedä eteenpäin/takaisin kotiin, joten niitä voi jättää sitten toisten luettaviksi & napata myös mielenkiintoisen mukaansa.
  Olen myös miettinyt monesti että miksei lainakirjastojen eteistiloissa tms. voisi olla myös käyttäjien omien kirjojen kierrätys. Vai tietääkö joku että olisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa menetelmää toteutetaan myös ihan tavallisten etelänlomakohteitten hotellien oleskelutiloissa.

   Lohjan pääkirjastossa muuten on tuollainen yleisön omille kirjoille tarkoitettu vaihtopiste. Rajoitteena on, että hyllyyn saa tuoda (ja siitä ottaa) vain yhden kirjan kerrallaan :)

   Varmaan sellaisia siis on muuallakin. Vinkatkaa!

   Poista
  2. Tästä huomaa etten juuri tunne etelänlomakohteitten hotellien oleskelutiloja... taidan etelässä olla melkein aina töissä :). Monta paikkaa on maailmassa koluamatta.
   Tuollainen "yksi kirja"-rajoite on varmaa ihan viisas -- ei tule houkutusta viedä kaikkia niitä laatikollisia kirjoja vaihtopisteeseen, jotka eivät ole divareille kelvanneet edes ilmaiseksi.

   Poista
  3. Oulun kaupunginkirjastossa monessa kirjastossa ja täällä päin monessa kunnankirjastossakin on kirjojen vaihtohylly.

   Poista
 10. Aivan ihana tuo Kirjakoppi! En tiennyt tuollaisesta ollenkaan. Voi hitsi, olisipa täällä päin kanssa joku tuollainen.

  Meillä oli töissä kaappi, jonne sai kirjoja viedä ja kierrättää, samoin yliopistolla, mutta nyt kun olen freekkuna ja yliopistokin jäi Turkuun niin olen jäänyt hieman tyhjän päälle.

  Ihanan kesäinen postaus! :)

  VastaaPoista
 11. Ihana Kirjakoppi, tuollaisia soisi tulevan vastaan enemmänkin :) Mietin vain mitä tapahtuu vesisateella, sataako sisään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mekin ällistelimme, mutta kirjat ja hyllyt vaikuttivat täysin priimakuntoisilta. Keskellä edessä oli lappu, jossa kiellettiin kirjojen jättäminen siihen lattialle etualalle, koska siinä ne kastuvat. Todennäköisesti pitkä lippa katossa auttaa, samoin hyllyt. Mutta luulisi, että epäsopivalla tuulella sade kyllä menisi sisään.

   Poista