sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Johanna Tuomola: Kivalan etsivät 1, Jäätelökioskin arvoitus
Dekkarikirjailija Johanna Tuomola tunnetaan entuudestaan aikuistendekkareistaan eli toistaiseksi neliosaisesta Noora Nurkka -sarjastaan, jossa lohjalainen rikoskomisario alaisineen ratkoo visaisia rikoksia pikkukaupungissa ja sitä ympäröivällä maaseudulla.

Tuomola on tehnyt uuden aluevaltauksen aloittamalla lastendekkarisarjan Kivalan etsivät. Ensimmäinen osa on nimeltään Jäätelökioskin arvoitus, ja siinä Kivalan etsivät -niminen etsivätoimisto perustetaan. Se on napakka kahden hengen yritys, jonka työntekijöinä toimivat sen perustajat naapurukset ja parhaat kaverukset Matti ja Lumi. Ala-asteikäiset kaverukset ovat tunteneet toisensa hiekkalaatikkoiästä asti ja ovat nyt samalla luokalla.

Satamatorille saapuva jäätelökioski on varma kesän merkki, jota lapset odottavat vesi kielellä. Tällä kertaa edessä on kuitenkin pettymys, sillä kaikki jäätelöt ovat sulaneet pilalle. Omistaja syyttää jäätelönmyyjä Sannaa virheestä, mutta tämä kiistää. Kun sama toistuu, huomaa Matti, että kuka tahansa on voinut katkaista virran sähkötolpasta. Kyseessä onkin siis ilkivalta. Mutta kuka haluaisi tehdä kiusaa jäätelökioskille, jonka tuotteet ovat kaikkien suosiossa. Vai ovatko sittenkään? Matilla ja Lumilla on jo epäilty tiedossa.

Juoni etenee nopeatempoisesti kohti leppoisaa loppuratkaisuaan. Mitään kovin jännittävää tai pelottavaa tarinaan ei liity. Matin vanhemmat ovat eronneet, ja hän lasten tavoin hän edelleen toivoo heidän palaavan yhteen. Tosin hänkin on sitä mieltä, että riitelyn loppuminen on ollut hyvä asia. Lisäksi on kivaa, kun isällä nyt on ihan oikeasti aikaa hänelle, kun he ovat yhdessä. Äiti on vain niin väsyneen näköinen, vaikka työtä kassalla on entistä vähemmän. Lumille isä on hankkinut koiran sen jälkeen, kun heidän asuntonsa oveen oli kirjoitettu rumia asioita. Lumin vanhemmat ovat kotoisin Kongosta, mistä he ovat jo lapsina paenneet sotaa Suomeen. Matti ei oikein ymmärrä, miksi jotkut aikuiset hätkähtävät Lumin nähdessään. Mitä pelottavaa voi olla pienessä tytössä?

Kirjan takakannessakin luvataan, että Kivalan etsivät on helppolukuinen lastendekkari. Mielestäni tämä pitää mainiosti paikkansa. Teksti on luontevaa ja kieli hyvää, mutta ei liian vaikeaa tai toisaalta yksinkertaistakaan. Väljyyttä taittoon tuovat runsaat mustavalkoiset piirroskuvat, jotka ovat Satu Konttisen käsialaa. Lukijoiksi soveltuvat parhaiten jo itse lukevat ala-asteikäiset, mutta tämä sopii mainiosti myös ääneen luettavaksi hieman nuoremmille, ainakin eskari-ikäisille.

Seuraava osa Kivalan etsiviä ilmestyy jo keväällä 2013. Silloin Matti ja Lumi ratkaisevat kadonneiden rahojen arvoitusta.

Johanna Tuomola: Kivalan etsivät 1, Jäätelökioskin arvoitus
Myllylahti 2012. 55 s.

Johanna Tuomolan Noora Nurkka -sarjan neljännen osan Minkä taakseen jättää esittely täällä.

P.S. Kirja sopii mainiosti joululahjaksi 6-10-vuotiaalle. Jos Sinulla on sopiva lahjansaaja tiedossa, jätä kommentti alle ja kerro halukkuudestasi osallistua kirja-arvontaan. Jaossa on kaksi kappaletta Kivalan etsivien aloitusosaa! Arvon kirjat halukkaiden kesken keskiviikkona 14.11. Jätä kommentti viimeistään klo 10 ko. päivänä!

5 kommenttia:

 1. Tämä kuulostaa kivalta, joten olen mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
 2. Heh, poikani ovat iältään 6 ja 8 vuotiaat, joten ehdottomasti hyppäämme mukaan arvontaan!

  VastaaPoista
 3. Tämähän sopisi meille mainiosti pukinkonttiin 7-vuotiaalle tyttärelle, eli ollaan mukana arvonnassa! :)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa mukavan harmittomalta mutta kuitenkin tarpeeksi jännältä, joten arvonnassa mukana! Ja mikäli arpaonni ei osuisi kohdalle, niin nimi on nyt muistissa kuitenkin :)

  VastaaPoista
 5. Onnetar arpoi tällä kertaa voittajiksi Marian ja Elinan! Onnea! Laitatteko osoitteenne s-postiini kirsi.hietanen(at)kisko.salonseutu.fi , niin pääsen postittelemaan!

  VastaaPoista