perjantai 31. elokuuta 2012

Pasi Lönn: Hyppy syvyyteen

Sain tänään sähköpostiini viestin Suomen dekkariseuran hallitukseen kuuluvalta ystävältäni. Viestissä ehdotettiin, että voisin, jos suinkin haluaisin, kirjoittaa blogissani Dekkariseuran Kallion kirjastossa järjestettävästä dekkari-illasta. Syyskauden 2012 ensimmäsessä dekkari-illassa tiistaina 4.9. klo 17.30 on teemana lasten- ja nuortendekkari ja vieraana kirjailija Pasi Lönn. Koska blogin pitäminen on palvelua, oli ryhdyttävä toimeen. Oikeasti idea oli niin hyvä, että en voinut muutakaan. Kun vielä Lönnin esikoiskirja nökötti töissä pöydänkulmallani odottamassa asiakkaita, nappasin sen mukaani ja hotkaisin perjantaisiivouksen jälkeen.

Jyväskylässä asuva rikosylikonstaapeli Pasi Lönn on julkaissut kolme nuortendekkaria, joissa seikkailevat yläasteikäiset kaverukset Make ja Jakke. Tärkeässä roolissa on myös rikoskonstaapeli Veijo Muusi. Rikoskonstan nimestä jo voi arvata, että jännittävien juonenkäänteitten höysteenä on ripaus huumoria.

Lönnin esikoiskirja Hyppy syvyyteen sijoittuu Jyväskylään, jota kuvataan ilahduttavan tarkasti. Jyväskyläläiset saanevat tästä lisäbonusta lukemiskokemukseensa. Itsestänikin oli kivaa tunnistaa joitakin keskeisiä tapahtumapaikkoja. Make ja Jakke viettävät viimeistä kesälomaviikkoa ja haaveilevat rikastumisesta. Matti Nykäsen viimeisistä hyppymonoista saattaisi saada mojovan hinnan, jos ne onnistuisi löytämään. Niinpä pojat hiippailevat salaa Matti Nykäsen hylättyyn hyppyrimäkeen Laajavuoren huipulla. On keskiyö. Tornin huipulle päästyään pojat huomaavat, että alueella on muitakin. Pari miestä kaivaa alhaalla montussa kuoppaa ja pudottaa sitten siihen auton takakontista miehen ruumiin! Seuraa hiuksianostattava pako, kun miehet huomaavat pojat tornissa.

Kuten arvata saattaa, poliisit eivät ota uskoakseen poikien huimaa tarinaa. Kun hyppyrimäen monttuun kaivetusta haudastakin löytyy jotain ihan muuta kuin ruumis, ovat pojat liisterissä. Mutta periksi he eivät anna, vaan jatkavat tutkimuksia omin nokin. Lisäpuhtia saadaan, kun mediassa aletaan kohista Laajavuoren kalliohotellista kadonneesta suomalaisesta hiihtovalmennuspomosta. Hotellilla on menossa kansainvälinen valmennuskonferenssi. Kadonneen valmennuspäällikön tapausta lähetetään tutkimaan Veijo Muusi, joka keskittyy enemmän kahvinjuontiin ja nättiin keittiöhenkilökuntaan.

Pojat ovat keskimääräistä sitkeämpää ja huimapäisempää lajia. Jakke saa päähänsä mm., että poikien on hankkiuduttava salaa poliisiasemalle, jotta he saisivat käsiinsä poliisin tutkinta-asiakirjat. Tämä jakso on oikeasti jännittävä, vaikka mutkia oiotaankin. Muitakin oikaisuja Lönn tekee varsin näppärästi, jotta juoni kulkisi sutjakkaan. Make esimerkiksi saa asiantuntevaa taustatukea salaperäiseltä Legioonalaiselta. Loppuratkaisu muistuttaa vauhdikkuudessaan kansainvälistä trilleriä, jonka kanssa flirttaillaan jo aiemminkin kirjan mittaan. Henkilökuvaus ei ole kovin syvälle luotaavaa, ja uskottavimmat henkilöt ovat Make ja Jakke kaikesta huolimatta. Kumpikin poika asuu yksinhuoltajaäitinsä kanssa lähiössä, ja he ovat päällisin puolin aivan tavallisia murrosikäisiä.

Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa Lönn kertoo, että käsikirjoitus on alkuaan kirjoitettu 10–15-vuotiaille suunnattujen dekkareitten kirjoituskilpailuun. Kohderyhmä osuukin aika hyvin paikoilleen. Jos paria ruumista ei oteta lukuun, tarina ei ole kovin raaka, mutta jännittäviä käänteitä kyllä riittää. Mukana on myös opettavia ja kasvattavia ajatuksia, mutta ne on kätketty melko hyvin. Kirja ei ole kovin paksu ja sen kieli on varsin helppotajuista, joten se sopinee nuoremmillekin, 8-9-vuotiaille, jotka lukevat ainakin jonkin verran. Parhaiten kirja sopinee 5.-6.-luokkalaisille, mutta kyllä se uponnee vähemmän lukeviin 7-.8-luokkalaisiinkin. Tytöt lukevat yleensä mitä vain, jos lukemisesta pitävät, mutta Lönnin huumori purree poikiinkin (mukana on pieni annos pieruhuumoria).

Lönnin voi siis tavata ensi tiistaina Kallion kirjaston dekkari-illassa!

Pasi Lönn: Hyppy syvyyteen
Tammi 2009. 171 s.

Lönnin muut lanudekkarit:
Harhaisku 2011

Lisäksi aikuistenkirja Viimeinen tili 2011. Nuortendekkarit ovat ilmestyneet Tammen Musta kaista-sarjassa.

1 kommentti:

  1. Suurkiitos, Kirsi! Kävipä tuuri, että sulla oli Lönn pöydänkulmalla.

    Jonna

    VastaaPoista