torstai 22. marraskuuta 2018

Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat #nuortenkirjatorstai
Olen hieman mietiskellyt elämääni. Ei ihme, ettei minulla ole ollut onnea rakkausrintamalla. Äitini on mitä ilmeisimmin ES-jonne, kummitätini harrastaa rakastajia ja koirani on nimeltään Raipe Helminen. Jos lähtökohdat summataan yhteen, olen tainnut kuitenkin pärjätä kohtalaisen hyvin.

Neljätoistavuotias Sofia ryhtyy pitämään päiväkirjaa kasiluokan syksyllä. Siihen hän kirjaa uskollisesti oman ja parhaitten kavereittensa Iineksen ja Leon elämän sattumuksia ja perhepiirissä tapahtuvia hassuja kommelluksia. Koulu ja kaverit täyttävät nuoren naisen elämän, mutta mahtuisi joku kiva poikaystäväkin vielä kuvioihin. Sopivia kandidaatteja pyörii maisemissa, ainakin Aleksi ja Perttu.

Pese hampaat ennen kuin pussaat on Satu Kivisen esikoisteos. Genreltään se sijoittuu nuorten chicklitiin, eli on kevyttä tyttöviihdettä, jossa on hyvänmielen huumoria ja vaaleanpunaisia romanttisia unelmia ja haaveita. Esikuviensa mukaisesti teksti on siis kirjoitettu päiväkirjamuotoon ja Sofia laatii mielellään erilaisia hauskoja listoja. Elämänohjeita ja ratkaisuja rakkauspulmiin etsitään tyttöjen kesken naistenlehdistä ja Nora Robertsin rakkausromaaneista.

Sofian lähipiiri on naisvoittoista. Yksinhuoltajaäiti on tiukahko kasvattaja, mutta äidin sisko Päivi on ronski ja huomattavasti vapaamman linjan edustaja. Päivi on Sofian rakas kummitäti ja sinkku. Äidin ja Päivin äiti eli mummu aiheuttaa syksyn aikana murheita naiskolmikolle.

Koulussa Sofialla ja kumppaneilla menee ihan mukavasti. Sen kummempia ongelmia ei ole kaveripiirissä kuin opettajienkaan suhteen (vaikka ovathan he tietysti huvittavia ja outoja). Opiskelukin sujuu, ja suurinta päänvaivaa aiheuttavat lievien ulkonäkö-, meikki- ja vaatehuolien lisäksi se, ettei Sofialla ole oikein selviä tulevaisuudensuunnitelmia. Onneksi niillä ei vielä niin kova kiire olekaan.

Pese hampaat ennen kuin pussaat sopii hyvin yläkouluikäisille lukijoille. Olen yrittänyt välttää näissä esittelyissäni kovin jyrkkää sukupuolijakoa suositteluissani, mutta aika vaikea on nähdä tämän kirjan vetävän puoleensa yläkoulun poikia. Kansi ja nimikin jo toimivat melko tehokkaina karkottimina. Kaiken ei tosiaankaan tarvitse kaikille sopia. Tämä on siis suunnattu pääasiassa nuorille tytöille.

Teksti on helppolukuista ja leppoisatahtinen kerronta soljuu mukavasti, eikä varsinaisen juonen puuttuminen haittaa mitään. Välipalakirjaksi oikein oiva teos.

Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat
Otava 2018. 255 s.


Arvostelukappale
.


Anu Ojala: Petos 
Minna Roininen: Heda 
Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat

Tulossa:

Anu Holopainen: Sydänhengitystä 29.11.2018
Jyri Paretskoi: K15 - Salaisuuksia 6.12.2018
Maria Turtschaninoff: Maresin voima 13.12.2018
Heidi Silvan: John Lennon minussa 20.12.2018
Elina Pitkäkangas: (Kuura - Kajo -) Ruska 27.12.2018

2 kommenttia:

  1. Kuudesluokkalainen poikani kysyi, onko minulla mitään nuortenkirjaa luettavaksi. Sillä hetkellä oli vain tämä (Pese hampaat, ennenkuin pussaat) . Annoin hänelle kirjan olettaen, ettei kiinnosta tyttöjen jutut. Mutta kirja olikin vetävä ja luettuaan tämän poika kysyi onko kirjalle jatkoa? - Kuten sanoit, ei voi tietää mikä kirja kenellekin käy. Mutta ehkä tätä voisi mainostaa pojille hyvänä tunne vihollisesi - oppaana! Ja entä kannen väri sitten? Jotkut poikapiirit suorastaan kylpevät vaaleanpunaisessa!

    VastaaPoista
  2. Hei! Kyselen tässä, milloin olisi tulossa toinen osa kirjasta? Ystäväni ja minä rakastuimme suorastaan tähän kirja-sarjaan! -lukija

    VastaaPoista