torstai 15. marraskuuta 2018

Minna Roininen: Heda #nuortenkirjatorstai
Noel Pihlaja saa lääkäriltään musertavan huonoja uutisia. Syöpä on jälleen uusiutunut, eikä parannuskeinoa ole. 25-vuotiaan nuorukaisen päivät ovat kirjaimellisesti luetut. Ystävällinen lääkäri ehdottaa, että mahdolliset unelmat kannattaa toteuttaa nyt, kun kunto sen vielä sallii.
Noelilla on vähänlaisesti haaveita, mutta yksi toive hänellä kyllä on. Hän haluaisi vielä ennen kuolemaansa kuulla loppuun Hedan kappaleen ’Sea World’. 

Heda on kaikkien aikojen menestynein ja maailmallakin kuuluisa suomalainen poplaulaja, jonka ura katkesi pari vuotta sitten dramaattisesti kesken konsertin. Menossa oli juuri tähden uusi kappale ’Sea World’, kun Heda sai korvanappeihinsa kauhean uutisen, lopetti konsertin ja uransa siihen paikkaan sekä hävitytti kaikki tallenteet kyseisestä laulusta. Sen jälkeen Heda yhtyeineen katosi täydellisesti julkisuudesta.

Noel yrittää ensin etsiä levytystä päähänpinttymälaulustaan ja lukee kaiken käsiinsä saamansa tiedon Hedasta ja tämän urasta. Lopulta hän päätyy kirjoittamaan tähdelle kirjeen, vaikka tietääkin yrityksensä heikot onnistumismahdollisuudet. Noelin suureksi ällistykseksi Hedan levy-yhtiön omistaja kuitenkin vastaa kirjeeseen. Hedan taivuttelu laulamaan kappaleensa loppuun taitaa kuitenkin olla mahdoton tehtävä jopa kuolemansairaalle fanille.

Sitten Noel saa yllättäen kutsun Kuusamon Särkijärven saarelle, jossa Hedalla on piilopirttinsä. Heda ja Noel kertovat toisilleen erikoiset elämäntarinansa. Kummallakin on takanaan kokemus, jossa he ovat olleet vähällä hukkua. Heda bändeineen suistui talvikelillä juuri Särkijärveen ja oli itse vähällä kuolla. Miten Heda pelastui ja miten se liittyy hänen laulukammoonsa? Asuuko Särkijärvessä tosiaan vetehinen tai jokin muu olento, jolla on sormensa pelissä? Voiko Heda laulullaan olla syypää työntekijänsä kuolemaan ja onko hänen laulunsa kuuleminen edelleen hengenvaarallista? Entä miten Noelin omat kokemukset limittyvät kaikkeen tähän?

Nuorten aikuisten romaani Heda on Minna Roinisen käsialaa. Kirjailijan tuotantoa on julkaissut myös Osuuskumma-kustantamo, joka on suuntautunut kotimaisen uuskumman kustantamiseen. Kuten yllä kuvasin, myös Hedassa on vieno uuskummajuonne. Romaani on kaikin puolin runsas ja rönsyävä. Noelin ja Hedan ja heidän perheidensä vaiheisiin mahtuu monenlaista mielenkiintoista ja epätavallista, eivätkä heidän kummankaan nykyiset olosuhteetkaan ole kovin valtavirtamaisia.

Juonenkuljetuksessa ja tunnelmassa on oma sijansa Noelin vakavalla sairaudella ja kuoleman läheisyydellä. Hedan kautta ja myös Noelin mieltymyksistä käsin tarinaan solmiutuu musiikki- ja popmaailman ulottuvuuksia. Harmi oikeastaan, että Heda on kuvitteellinen poptähti, sillä tämän teoksen musiikkilistaa olisin kuunnellut mielelläni. Noelin ystävä Tamara on runoilija, ja kotimaisella runoudella on myös vahva osuutensa Hedan tuotannossa, joten kirjallisuudesta puhutaan paljon ja siihen viitataan monella tapaa.

Lisäksi pohdittavaa on ainakin teoksen henkilöiden sukupuoli-identiteeteissä ja -rooleissa. Ne ovat todennäköisesti ainakin hieman epätavanomaisia, mutta niihin ei kiinnitetä lukijan huomiota sen enempää. Seassa on parikin rikosjuonta (jopa sarjamurhaaja) ja yksi keskeinen tapahtuma on sivuhenkilön kuolema, joka jää harmillisesti vaille kunnon selitystä. Lukijan omaan harkintaan jää myös tarinan loppuratkaisu. Tarjolla on sekä realistinen että yliluonnollinen vaihtoehto tai jopa molemmat.

Runsaus, rönsyily ja paikoittainen viitteellisyys tekevät tarinasta vähän tukkoisen ja tuntuu, että punainen lanka on joissakin kohdin vaarassa lipsahtaa kirjoittajan otteesta. Loppuratkaisun lähetessä ote kuitenkin taas tiukkenee.

Kohderyhmää lienevät lukioikäiset ja hieman vanhemmatkin nuoret aikuiset, kokeneet ja melko harjaantuneet lukijat. Pohdinnan ja keskustelun virikkeitä kirja tarjoaa kosolti.

Minna Roininen: Heda
Myllylahti 2018. 284 s.

Arvostelukappale.

Anu Ojala: Petos 
Minna Roininen: Heda 

Tulossa:

Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat 22.11.2018
Anu Holopainen: Sydänhengitystä 29.11.2018
Jyri Paretskoi: K15 - Salaisuuksia 6.12.2018
Maria Turtschaninoff: Maresin voima 13.12.2018
Heidi Silvan: John Lennon minussa 20.12.2018
Elina Pitkäkangas: (Kuura - Kajo -) Ruska 27.12.2018


1 kommentti:

  1. Oma bloggaukseni Hedasta on ajoitettuna (en muista mille päivälle), mutta tunnistan monia huomioitasi. Minusta tuntui varsinkin alussa siltä, että kaikkea on liikaa. Etenkin kuvitteellisen bändin tuotannon tarkka kuvailu listasijoituksineen kaikkineen tuntui vähän ähkyisältä. Noelin sairaus jäi mielestäni lopulta hyvin pieneen rooliin.

    En tiennyt Roinisen julkaisseen ennen Osuuskumman kautta, mutta se selittänee kirjan erikoisuuksia. Kuvittelin lukevani realistista kirjaa, välillä taas spekulatiivista fiktiota ja välillä kuitenkin koin juonenkäänteet liian epäuskottaviksi.

    Silti tällä kirjalla on ansionsa. Tätä oli alkukankeuden jälkeen vaivaton lukea ja sen verran monta koukkuta tarinassa on, että en halunnut jättää keskenkään.

    VastaaPoista