torstai 6. syyskuuta 2018

Nemo Rossi: Salainen veljeskunta #nuortenkirjatorstaiSalaisessa veljeskunnassa (Arkeomysteeri 5) heitetään hyvästit Nemo Rossin sankareille eli Roomassa asuville suomalaisnuorille Silvalle, Kaiukselle ja Leolle. Ystävykset (Silva ja Kaius ovat kaksoset) ovat aikuisuuden kynnyksellä ja epävarman tulevaisuuden edessä. Viimeistä lukiovuottaan käyvä Leo pohtii, lähteekö koulun päätyttyä perheen mukana Suomeen vai jääkö Italiaan. Kummassakin tulevaisuus on yhtä totaalisesti hämärän peitossa. Myös Kauis miettii ammatinvalintaansa. Aiemmat suunnitelmat tutkijanurasta alkavat näyttää yhä vähemmän houkuttelevilta, mutta mitä muutakaan voisi tehdä?

Lisämurheita aiheuttavat sydämenasiat. Leo on ollut jo vuosia rakastunut Silvaan, mutta tämä tuntuu suhtautuvan ajatukseen muusta kuin ystävyydestä torjuvasti. Nyt nuorten käymään kansainväliseen kouluun on tullut lipevä ja komea argentiinalaisnuorukainen, joka ei peittele kiinnostustaan vaaleaan suomalaistyttöön. Ujo Leo kärvistelee epätoivoisen rakkautensa kynsissä.

Mutta kyllä Salaisessa veljeskunnassakin sentään on kosolti seikkailua ja toimintaa. Tällä kertaa tosin on kyse ennemminkin joukosta hämmentäviä huhuja, huvittaviakin väärinkäsityksiä ja petoskuvioita kuin varsinaisia rikoksia. Useampi juonilanka kietoutuu kunnon vyyhdiksi, jonka solmuja auotaan melkoisen rajuinkin keinoin Rooman liepeillä sijaitsevalla arkeologisella kaivauksella ja keskellä yötä, luonnollisesti.

Kaius ja Silva haluavat selvittää, millä menetelmillä suosittuja kummituskierroksia kaupungissa vetävä firma toteuttaa retkillä aistittavat henkimaailmaan liittyvät ilmiöt. Kierrokset ovat mitä ilmeisimmin tuottoisa bisnes, jossa rahastetaan hyväuskoisia turisteja. Selvitellessään kummitusten oikeaa olemusta nuoret törmäävät vanhaan viholliseensa taannoiselta Kreikan-seikkailultaan. Jotain hämäräpuuhia on jälleen selvästikin menossa.

Silvan ja Kaiuksen isän vanha ystävä historianopettaja Ovaskainen on saanut työpaikan nuorten koulusta. Erään Forum Romanumilla vedetyn oppitunnin aikana amerikkalainen turistipariskunta päättelee, että Ovaskainen on ulkomaalainen professori, joka on selvittänyt kuuluisan mutta perusteellisesti tuhat viisisataa vuotta sitten kadonneen juutalaisten pyhän kultaisen kynttelikön eli menoran olinpaikan. Todellisuudessa Ovaskaisella ei ole mitään tekemistä menoran kanssa, mutta tämä on yksi juonen väärinkäsityksistä, jotka johtavat lopulta melkoisiin selkkauksiin.

Eikä siinä siis vielä todellakaan kaikki. Tutkijanurallaan pettynyt tohtori Ilaria Ferrero on herätellyt henkiin salaperäisen tritonistien veljeskunnan. Sen ideana on tarjota huolella valikoidulle jäsenkunnalleen salattua tiedon valoa. Veljeskunnan salaperäisen jäsenvihkimystilaisuuden lähestyessä ilmapiiri sähköistyy, kun leviää tieto, että tunnetun 1500-luvulla eläneen tritonistiveljen filosofimunkki Giordano Brunon kadonneeksi luultu käsikirjoitus olisi myytävänä. Valitettavasti veljeskunnan varat eivät riitä kallisarvoisen käsikirjoituksen lunastamiseen, mutta kenties joku varakkaista noviiseista voisi ojentaa auttavan luottokorttinsa…

Valonheittimin valaistulla kaivauksella kaikki juonilangat siis riemastuttavasti risteävät ja osalle osallisista valkenee ainakin jonkinlainen totuus. Nuoret suomalaissankarit joutuvat turvautumaan poikkeuksellisiin keinoihin selviytyäkseen kiipelistään, ja lisäksi saadaan yllättävää taustatukea Guardia di Financalta ja luutnantti Uffalta.

Hieman haikealta tuntuu heittää hyvästit näille reippaille suomalaisnuorille, jotka ovat omien taitojensa ja neuvokkuutensa ansiosta selvinneet yhdessä monesta kiperästä tilanteesta ja saaneet häikäilemättömät roistot käpälälautaan tai jättäneet nämä ainakin nuolemaan nolosti näppejään. Mutta kirja kirjalta sankarikolmikko on saanut ikävuosia lisää, joten nyt on tullut aika lopettaa. Nemo Rossin kiehtovasti kuvaamaa Roomaa tulee ikävä myös. Kiitos kuitenkin, että näin pitkän matkan ja näin monta seikkailua saimme yhdessä kokea!

Nemo Rossi: Salainen veljeskunta
Myllylahti 2018. 236 s.


Arvostelukappale.

Haastattelen Nemo Rossia eli Mika Rissasta ja Juha Tahvanaista Turun kirjamessuilla lauantaina 6.10.2018. Otsikkomme on Salainen veljeskunta – viihdyttävää tietoa ja vauhdikasta jännitystä nuorille. Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan! Mielelläni otan vastaan kysymysvinkkejä haastattelua varten, eli jos mieltäsi askarruttaa jokin Arkeomysteeri-sarjaan liittyvä kysymys, jätä se kommentteihin.

Arkeomysteeri-sarja:

Rooman sudet
Mafian linnut
Jumalista seuraava
Viimeinen etruski
Salainen veljeskunta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti