torstai 16. joulukuuta 2021

Satu Leisko: Avaruuden rajalla

 


Visa herää vuoden 3257 maaliskuun 30. päivänä, kuten jokaisena tavallisena päivänä, automaattiseen herätykseen. Kaikki ei kuitenkaan ole tavallisesti. Isä keskustelee ulko-ovella avaruustutkija Kaarlo Korkelaksi itsensä esittelevän miehen kanssa. Korkela vaatii isää lähtemään välittömästi Telakalle, jonne on tuotu tuntematon alus.

Visan vanhemmat Markus ja Siru ovat molemmat insinöörejä. Äiti makaa parhaillaan sairaalassa koomaan vaipuneena. Telakalla tapahtui pari kuukautta sitten tuhoisa räjähdys, kun äiti oli siellä tutkimassa tuntematonta alusta. Isä ei haluaisi lähteä Maasta, koska äiti voi herätä ja hän haluaa silloin olla paikalla. Telakka sijaitsee suuressa ilmakuplassa Maan ilmakehän ulkorajoilla.

Visa ja isä kuitenkin päätyvät Telakalle. Sinne tuotu tuntematon alus alkaa kiehtoa Visaa, vaikka häntä on ankarasti kielletty lähestymästä sitä. Poika ei voi vastustaa kiusausta. Yllätyksekseen hän tajuaa, että alus puhuu hänelle!

Avaruuden rajalla on Satu Leiskon selkokielellä kirjoitettu nuorten scifiseikkailuromaani. Olen käsitellyt selkokieltä aikaisemmin muun muassa tässä jutussani, joten kannattaa kurkistaa sieltä, jos aihe on entuudestaan vieras. Jutussa myös esittelen koko joukon selkokirjoja. 

Leiskon teos on erinomainen scifiromaani. Juoni on jännittävä ja teemat antavat ajattelemisen aihetta aikuisellekin lukijalle. Avaruuden rajalla on myös erinomaisesti toteutettu selkoromaani. Kieli on selkeää ja taitto tukee sitä. Myös kuvitus on mietitty huolella. Siitä vastaa Antti Kosonen.

Satu Leisko: Avaruuden rajalla
Opike 2020. 98 s.


Arvostelukappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti